Redaktionens spelarbetyg – Serie A 2022/2023

Milan landade till sist på den så åtråvärda fjärdeplatsen i Serie A, vilken också genererar en Champions League-plats till nästkommande säsong. Ingen förväntade sig att Milan skulle försvara scudetton, men vi var många som hoppades på det. Napoli var dock alldeles för starka och var fullt värdiga ligavinnare när säsongen skulle summeras. Milans säsong tog sig olika form under olika perioder, men vi i redaktionen har på ett likadant sätt summerat den match för match. Nedan följer en säsongs-sammanfattning av “Redaktionens spelarbetyg” för Serie A 2022/2023.

BETYG

Sammanfattningen av varje spelare ses utifrån nedanstående kategorier:

Namn, antal spelade matcher (inhopp inkluderade), snittbetyg, antal MOTM samt en sammanfattande kommentar.

Maignan22 matcher, 6,3 i snittbetyg, 2 MOTM

Säsongen 2022/2023 blev inte riktigt vad vi hade hoppats på när vi ska sammanfatta den gällande Maignan. Att han är en av våra viktigaste spelare (om inte den viktigaste?) råder det dock inga tvivel om. Startade säsongen bra innan han åkte på sin mystiska vadskada som höll honom borta från spel väldigt länge. Kom sedan tillbaka på vårkanten och visade direkt sin klass i form av flera riktigt bra insatser. Vi behöver en skadefri Mike för att på riktigt kunna konkurrera om titlar nästa säsong.

Tatarusanu16 matcher, 5,6 i snittbetyg, 0 MOTM

Få trodde att vår rumänske andrakeeper skulle agera huvudperson för Milan under stora delar av säsongen. Men på grund av Maignans skadesituation kastades Tatarusanu rakt in i hetluften i oktober och överraskade de flesta med ett par imponerande insatser. Sedan kom verkligheten ikapp både oss fans och Tatarusanu, då de högpresterande insatserna byttes ut mot mediokra ingripanden och stor osäkerhet. Återstår att se om han sitter kvar som första reserv till nästa säsong.

Mirante1 matcher, N/A i snittbetyg, 0 MOTM

Det ropades en del på att Mirante skulle få spela istället för Tatarusanu under delar av hösten och vintern. Så blev aldrig fallet, utan Mirante satt tryggt på sin bänkplats ända fram till sista matchen för säsongen. Då blev han inbytt med bara någon minut kvar och fick i alla fall känna på Serie A-pulsen och San Siros magiska inramning.

Calabria 25 matcher, 5,7 i snittbetyg, 0 MOTM

Calabria gör sammanfattningsvis en okej säsong, där det defensiva arbetet får symbolisera hans insatser. Åsikterna är många gånger delade för vår lagkapten och det är många gånger hans offensiva bidrag som leder dit. 1 mål och 4 assist är inga siffror som skrämmer slag på någon, men är heller ingen katastrof för en relativt defensivt lagd ytterback. Men det defensiva jobbet, med duellen mot Kvaratskhelia som det kanske finaste minnet från säsongen, ger Calabria ett godkänt betyg för säsongen.

Tomori 33 matcher, 6,0 i snittbetyg, 1 MOTM

Given i startelvan hela säsongen och har, trots en hel del kritik, stått för en stabil säsong. Har vid ett fåtal tillfällen sett klumpig och loj ut, och har några insatser som inte imponerade alls. Men sett över hela säsongen är Tomori fortsatt vår bästa mittback. Engelsmannen har stått stadig i mittlåset, men har behövt anpassa sig till olika mittbackskollegor samt osäkerhet bakifrån i form av en ovan målvakt. Detta är faktorer som bör tas i beaktande när man summerar Tomoris säsong, som vi i redaktionen tycker är klart godkänd.

Kalulu 34 matcher, 5,6 i snittbetyg, 0 MOTM

Många var vi som hade höga förväntningar på Kalulu, och hans samspel med Tomori, inför säsongen. Sättet de spelade tillsammans under föregående säsong ingav dessa förväntningar, men tyvärr blev inte säsongen vad vi hoppats på för fransosen. Hans självklarhet i spelet var många gånger ersatt med en osäkerhet och den hänsynslösa duellspelaren från föregående år gick inte att känna igen. Förhoppningsvis studsar Kalulu tillbaka igen kommande säsong med liknande prestationer som vi sett att han har i sig. Han är trots allt bara nyss fyllda 23 år, så lite ojämnhet är inget konstigt.

Thiaw 20 matcher, 5,9 i snittbetyg, 1 MOTM

Den reslige tysken hämtades för kaffepengar förra sommaren från Schalke och ingen hade väl några som helst förväntningar på honom den här säsongen. Inledde säsongen med bara ca 100 minuters spel innan VM-uppehållet, vilket kanske var mer än någon trodde. I derbyt mot Inter blev han sedan inbytt och var en frisk injektion vilket ledde till mer och mer speltid, liksom fler och fler imponerande prestationer. Mycket talar för att Thiaw gör en av mittbacksplatserna till sin redan nästa säsong och det ska bli mycket spännande att följa.

Kjaer 17 matcher, 5,8 i snittbetyg, 1 MOTM

Kjaer var den uttalade ledaren i försvarslinjen under säsongsupptakten likt han varit de senaste säsongerna. Tyvärr har han inte kommit upp i riktigt hög nivå efter sin korsbandsskada som höll honom borta från spel under stora delar av 2022. Kjaer har levt mycket på sin rutin, sin spelförståelse och sitt robusta duell spel. Tack vare det har han också gjort några bra insatser under de matcher han tagit en plats i elvan.

Hernandez 32 matcher, 6,1 i snittbetyg, 4 MOTM

En av de allra viktigaste pjäserna i ett Milan som bygger upp det allra mesta av sitt offensiva spel från vänsterkanten där Theo huserar. Han lyckades inte riktigt toppa sin egen fjolårssäsong, och stannar den här säsongen på 7 poäng. Jämfört med 11 poäng förra säsongen och 12 poäng dessförinnan är det givetvis en svagare säsong, men han har istället tagit ett större defensivt ansvar i år, vilket många gånger saknades tidigare. En av Milans bästa spelare sett till hela säsongen och till slut har även omvärlden börjat prata om honom som en av de bästa i världen på sin position.

Gabbia 12 matcher, 5,7 i snittbetyg, 0 MOTM

Blott sex matcher från start för Gabbia som har agerat fjärdeval, ibland femteval under säsongen. Matteo har trots det fortsatt visa att han är en duglig reserv och stått för ett par gedigna insatser. Känns som ett fullgott reservval på mittbacken och blir förhoppningsvis kvar i samma roll till nästa säsong.

Ballo Toure10 matcher, 4,8 i snittbetyg, 0 MOTM

Skralt med speltid även för Ballo-Toure, vilket enkelt förklaras genom att säga att han är reserv till Theo. Har endast fått chansen från start i fem Serie-A matcher, där han i det stora hela varken har gjort bort sig eller imponerat något särskilt. Det verkar finnas en del intressenter som jagar honom, så det återstår att se om han återfinns i Milans trupp under säsongen 23/24.

Dest8 matcher, 5,6 i snittbetyg, 0 MOTM

Dest fick en hel del speltid i uppstarten av Serie A-säsongen liksom i återstarten efter VM- och juluppehållet. Men efter att januari nådde sin ände har Dest inte spelat en enda minut Serie A-fotboll för Milan, som han alltså varit utlånad till under säsongen. Amerikanen har inte presterat alls i linje med vad som hoppades och förväntades och ses inte i Milan till kommande säsong.

Florenzi 6 matcher, 5 i snittbetyg, 0 MOTM

En säsong full av skador har gjort att vi endast sett Florenzi spela 200 minuter Serie A-fotboll. Förhoppningsvis kan han slutligen återhämta sig från sina skador och lyckas bättre nästa säsong.

Bennacer 28 matcher, 6,3 i snittbetyg, 4 MOTM

Bennacer har sammanfattningsvis gjort en riktigt bra säsong från sin mittfältsposition, ända fram till en olyckliga skadan som nu håller honom borta från spel under en längre tid. Han har vunnit dueller och fördelat bollar, likt det nav han ska agera som, på ett briljant sätt många gånger. Han har dock uppträtt något slarvigt emellanåt, med lite för vågade dribblingar eller farliga passningar som borde ha undvikits. Summa summarum en stark säsong från algeriern.

Tonali 34 matcher, 6,4 i snittbetyg, 6 MOTM

Säsongens spelare i Milan? Det finns definitivt argument för det i alla fall. Sandro har krigat hjärta och själ ur sig i match efter match och varit hela Milans hjärta och lungor i många av matcherna den här säsongen. Det började finnas fog för att hoppas på en framtida bandiera i Tonali, men tyvärr vet vi idag att så inte blir fallet. Tonali återfinns säsongen 23/24 i Premier League och Newcastle, till många Milanistas stora förtret.

Krunic 23 matcher, 5,8 i snittbetyg, 0 MOTM

Efter att ha fått sparsamt med speltid under hela hösten matchades Krunic in rejält i startelvan efter vinteruppehållet. Fick klä på sig en typ av städgumma-kostym och gjorde det omedelbart med bravur. Rade hittade helt till sin rätta i den här positionen, till skillnad från när han vikarierat på otaligt antal andra positioner. Här fick han användning av sin fina teknik, sitt starka duellspel, sin kyla med bollen och sitt fina, enkla passningsspel. En tvådelad säsong för Krunic som landar ett klart godkänt betyg för sina insatser.

Pobega 19 matcher, 5,4 i snittbetyg, 1 MOTM

Den egna mittfältsprodukten plockades den här säsongen in i truppen efter att ha varit ute på diverse lånesejourer. Efter att ha imponerat i Torino förra säsongen var förhoppningen att Pobega skulle kunna ta en del ansvar på Milans mittfält. Det visade sig att han inte skulle ges en ärlig chans till det den här säsongen, då han mestadels har fått agera inhoppare. En godkänd säsong även för Pobega, som beroende på Milans mercato efter Tonalis avsked, kanske får en större roll nästa säsong.

Adli 6 matcher, 5,4 i snittbetyg, 0 MOTM

Den unge fransmannen gjorde en försäsong som lovade gott och som gjorde att många verkligen trodde på honom. Det tog dock slut på försäsongen. Inte på grund av att han slutade att prestera, utan för att han aldrig fick chansen att göra det under match. Adli har visat sig vara ett råmaterial, frågan återstår om det är i Milan det kommer att förädlas.

Vranckx 9 matcher, 5,3 i snittbetyg, 0 MOTM

Lånet från Wolfsburg imponerade inte nämnvärt under sina nio framträdanden i Serie A. Blott två av dessa var från start och det går att argumentera för att han inte fick mycket till chans. Köpoptionen som var inbakad i lånet kommer inte att aktiveras och vi ser inte Vranckx i Milantröjan nästa säsong.

Bakayoko 3 matcher, 4,8 i snittbetyg, 0 MOTM

Bakayoko spelade totalt 38 minuter fördelat på tre inhopp i Serie A. Alla tre inhopp är svaga prestationer och inte heller Bakayoko finns i Milans trupp till nästa säsong.

Messias 25 matcher, 5,3 i snittbetyg, 1 MOTM

Tvisterna har varit många om vem som skulle starta som högerytter/högermittfältare i säsongens Milan. Messias startade exakt hälften av matcherna, med prestationer som har varit upp och ned. Brassen stannar på 7 poäng, vilket är lite för lite för en offensiv spelare i Milan. Detta i kombination med många gånger svagt passningsspel och dribblingsförsök som inte leder till något annat än en tappad boll, har gjort att många fans hoppas på en ny högerytter till kommande säsong.

Diaz 33 matcher, 5,6 i snittbetyg, 3 MOTM

Den lille spanjoren står för sin starkaste säsong under sin tid i Milan som varat i tre säsonger. Han gör totalt 13 poäng, vilket är lika mycket som tidigare två säsonger kombinerat. Med andra ord en helt klart acceptabel poängskörd för Diaz. Det som han många gånger fått kritik för är hans beslutsfattande i avgörande situationer, där vi fans många gånger varit frustrerade på honom. Efter sin starkaste säsong i Milan är det dock dags för Diaz att ta farväl, då han nästa säsong är tillbaka i Real Madrid.

Leao 35 matcher, 6,2 i snittbetyg, 7 MOTM

Den enda som utmanar Tonali om årets spelare i Milan, och den som faktiskt förtjänar det mest av alla, är så klart Raphael Leao. De höga höjder han började hitta redan förra säsongen har han definitivt hållit kvar i även den här säsongen. En liten dipp, liksom hela Milan, hade Leao under januari, februari och mars. Då mäktade han endast med två mål och två assist. Trots det landar portugisen på 15 mål och 8 assist, totalt 23 poäng, vilket måste anses som extremt bra. Han visar också sin kvalité genom att göra dubbla kassar mot både värsta rivalen Inter, liksom mot titelvinnarna Napoli. Som grädde på moset förlängde han dessutom sitt kontrakt, vilket ger oss fans hopp om att få fortsätta se hans briljans på San Siro under många fler säsonger.

Saelemaekers 30 matcher, 5,4 i snittbetyg, 1 MOTM

Förste konkurrent till Messias om högeryttern och Alexis fick chansen från start vid 14 tillfällen under ligasäsongen. Värt att nämna är att han inte en enda gång spelade en hel match. 5 poäng har belgaren skrapat ihop under säsongen, vilket liksom Messias, får anses vara i underkant. Har blandat spektakulära dribblingsräder med de enklaste bolltappen och simplaste passningsmissarna. Saelemaekers har dock fortsatt åldern på sin sida och lyckas han slipa på sin effektivitet kan det bli bra till slut.

Rebic 23 matcher, 5,0 i snittbetyg, 0 MOTM

Rebic inledde säsongen på ett makalöst sätt med att göra två mål i premiären mot Udinese. Därefter finns det inte mycket positivt att säga om Antes säsong. Han stannar på totalt 5 poäng, där han till slut gör ytterligare ett mål efter premiären, samt två assist. Det riviga, jobbiga och slitiga som Rebic oftast bidragit med i sina prestationer, har inte heller det synts till i den grad det borde. Behöver göra det bättre.

De Ketelaere 32 matcher, 5,1 i snittbetyg, 0 MOTM

Många var vi som hoppades på en frälsare i form av CDK, som han numera får gå under. Med några pigga inhopp tidigt in på säsongen kändes det fortsatt hoppfullt. Men alltefter att säsongen gick blev tyvärr CDKs prestationer blekare och blekare och till slut såg det faktiskt ut som att han inte ens ville vara på planen. Förhoppningsvis var det här en acklimatiseringstid för belgaren, för det är han långt ifrån ensam om att ha behövt i den europeiska toppfotbollen. Med en ordentlig försäsong i ryggen, håller vi alla tummar vi har för att få se det vi alla hoppades på från början, fast under nästa säsong istället.

Giroud 33 matcher, 6,0 i snittbetyg, 5 MOTM

Trots sina 36 år på nacken gör Giroud ytterligare en stark säsong på den allra högsta europeiska nivån. Han visar flera gånger prov på sin enorma rutin och sin näsa för mål. Fransosen stämplar ut med 13 mål på kontot och dessutom 5 assist utöver det. Många av målen är också matchavgörande, inte minst i slutspurten av säsong när Milan krigade för CL-platsen. Klart godkänd säsong av Giroud som ser ut att få fortsatt förtroende även kommande säsong.

Origi 27 matcher, 4,8 i snittbetyg, 1 MOTM

Visst låter det som att 27 matcher är mycket för Origi, men så är inte fallet. 10 matcher från start och 17 inhopp blev det för Origi, som varit en stor besvikelse för många av oss fans. Han mäktar med 2 mål på sina 27 framträdanden, varav det ena var ett otroligt drömmål. Men vad hjälper det när resterande prestationer lämnar en hel del i övrigt att önska.

Ibrahimovic 4 matcher, 5,7 i snittbetyg, 0 MOTM

Zlatans kropp sa till slut ifrån, och hans sista säsong i karriären blir tyvärr en ständig kamp mot skadorna. 144 minuter Serie A-fotboll blir det för tidernas bäste svenske fotbollsspelare, under hans sista säsong i karriären. Och visst såg det ut som att huvudet verkligen ville, men att kroppen sa blankt nej. I nuläget känns det som en ovärdig sista säsong för Zlatan, men han ska ha all cred för sitt driv, sin glöd och sin oerhörda vilja att få fortsätta spela fotboll och fortsätta att skina på den största scenen. Men när allting väl har lagt sig och tiden har gått ett tag, så tror jag vi alla kommer minnas tillbaka på Zlatans gärning i Milan, med den feta cigarren i munnen och Serie A-bucklan framför sig istället.

Lazetic 1 matcher, N/A i snittbetyg, 0 MOTM

Den unge serben var aldrig tänkt att få någon nämnvärd speltid och så blev heller inte fallet. Ett ynka inhopp blev det för honom och det återstår att se om han tar en plats med mer ansvar i truppen till kommande säsong.

TRÄNARE

Pioli5,9 i snittbetyg, 1 MOTM

Hur ska man följa upp en scudettosäsong som tränare? Givetvis är det ett väldigt tufft uppdrag. Pioli gav sitt allt och till en början såg det riktigt bra ut då Milan placerade sig som tvåa bakom Napoli en bra bit in på hösten. Sen kommer skador och ett långt VM-uppehåll. Pioli tvingas se sin så stabila sista utpost (Maignan) vara borta skadad under en längre tid och kanske är det det som gör att han till slut experimenterar med en formationsändring? 2 oavgjorda och 4 förluster på 6 matcher under en period i januari/februari gjorde i alla fall att Milan kunde glömma scudetton och istället fokusera på att nå topp-4 och CL-plats till kommande säsong. Pioli och hans mannar lyckas efter mycket, och då menar jag väldigt mycket, om och men knipa fjärdeplatsen vilket också till slut kan ge Pioli ett godkänt betyg för sin säsong.

AWARDS

Flest antal MOTM:

1. Raphael Leao – 7 

2. Sandro Tonali – 6

3. Oliver Giroud – 5

Flest antal matcher:

1. Raphael Leao – 35

2. Sandro Tonali – 34

2. Pierre Kalulu – 34

Lägst betyg:

Tiemoue Bakayoko – 4,8

Divock Origi – 4,8

Fode Ballo-Toure – 4,8

Bästa spelare (högst snittbetyg): Sandro Tonali – 6,4

Bästa anfallare: Rafael Leao – 6,2

Bästa mittfältare:Sandro Tonali – 6,4

Bästa försvarare: Theo Hernandez – 6,1

Bästa målvakt: Mike Maignan – 6,3

Avslutande kommentar:

Säsongen 22/23 kan beskrivas som lite av en berg- och dalbana, där Milan som tidigare nämnts, inledde säsong starkt, med en bra höst. Scudetton var inom räckhåll och en Champions League-plats kändes på något sätt given där och då. Sen kom det stora raset i januari och det som känts så stadigt kändes helt plötsligt bräckligt. Här kliver sedan några av våra för säsongen bästa spelare fram, i form av Leao, Tonali och Giroud som på vårkanten alla tre starkt bidrog till en avslutande fjärdeplats. Tonali kniper årets spelare sett till snittbetyg, Leao vinner utmärkelsen sett till flest MOTM. Det som ska konstateras är att de båda varit oerhört starkt bidragande till att Milan även nästa säsong spelar i Champions League. Värd ännu ett omnämnande är även Maignan, som visat att hans närvaro på planen för väldigt gott för hela laget.

* Vi har utgått från La Gazzetta dello Sports betygssystem när vi gjort våra bedömningar under säsongen.

Läs mer här: https://www.milansverige.se/redaktionens-spelarbetyg/

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen