Milan firar sin 124:de födelsedag

Idag för 124 år sedan hände något som senare skulle komma att påverka alla oss Rossoneri. Den 16 december 1899 var nämligen dagen då AC Milan grundades.

Då, tillbaka på slutet av 1800-talet grundades AC Milan som en klubb med verksamhet inom både fotboll och cricket. Det var engelsmannen Herpert Kilpin som erhöll störst ansvar i uppstartandet av den blivande giganten inom italiensk och europeisk fotboll. Kilpin var också den som tidigt valde klubbens signaturfärger röd och svart där han menade att röd symboliserade eld och svart var en symbol för skräck. Tillsammans blev färgerna en symbol för “Il Diavolo”.

Sedan bildandet för 124 år sedan har klubben hunnit med att vinna Serie A 19 gånger och Champions League hela 7 gånger. Lägg där till mängder av vinster i Italienska cupen, Italienska supercupen och mycket annat. Dessutom stoltserar AC Milan med att ha varit representerade av Guldbollen-vinnaren vid inte mindre än 8 tillfällen.

Historian är full av framgångar och historiska ögonblick, där Gre-No-Li och Zlatan Ibrahimovic är givna nedslag för oss svenska supportrar. Storheter som Gianni Rivera, Maldini-familjen, Berlusconi och “Gullit-Van Basten-Rijkaard” är andra legendarer som satt stort avtryck i klubbens historia.

Det senaste decenniet har kantats av turbulens, svajig ekonomi och brist på sportslig framgång. Ägare har kommit och gått, liksom nyförvärv många gånger har värvats in planlöst och dyrt för att sedan misslyckas och lämna klubben. Den mörka trenden bröts sedan plGratiiötsligt när Zlatan Ibrahimovic återvände till klubben vid årsskiftet 2019/2020. Den positiva trenden nådde sin kulmen när Milan tog hem Scudetton säsongen 2020/2021.

Sedan dess har mycket fortsatt gått i rätt riktning, så låt oss hoppas att den anrika historian som klubben hittills har skrivit, fortsätter att skrivas på samma stolta sätt även i framtiden.

Grattis på födelsedag, AC Milan!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen