Uppdatering om Milans ekonomi

Tidigare i somras kunde vi glatt meddela att Milan för första gången på 17 år avslutat en säsong med ekonomisk vinst. Nu är transfersommaren slut och det är dags att sammanfatta mercaton ur ett ekonomiskt perspektiv.

Under slutskedet av föregående säsong meddelade Milans VD Giorgio Furlani att Milan hade en total transferbudget på 35 miljoner euro. Bara ett litet tag därefter sa samme Furlani att budgeten skulle komma att utökas men utan att gå ut med en exakt summa. Med dessa siffror framför sig gick det faktiskt inte att förutse att Milan med sin relativt lilla budget, skulle vara väldigt aktiva på marknaden.

Nyckeln till att kunna värva på det sätt som Milan gjort stavas kort och gott Sandro Tonali. Tidigt under fönstret såldes Tonali till Newcastle varpå Milan fick in 64 miljoner euro, varav en stor andel bekräftades skulle användas till transfers. Därefter har det hänt en hel del både gällande spelare in och spelare ut.

Spelare in

Totalt har Milan värvat spelare för 114 miljoner euro. Mer än hälften av den summan stod värvningarna av Pulisic, Chukwueze och Musah för, som alla tre kostat Milan 20 miljoner euro. En intressant detalj ur ett ekonomiskt perspektiv är att alla spelare som Milan värvat för 114 miljoner euro, beräknas ha ett sammantaget marknadsvärde på 155 miljoner euro. Milan har alltså lyckats att stänga flera av affärerna till priser som ligger under marknadsvärdet och totalt betalat 41 miljoner euro mindre. Den här siffran kan dock komma att krympas då det finns eventuella bonusar inskrivna i några av affärerna, som gör att Milan kan få betala ytterligare summor vid senare tillfälle.

Spelare ut

Den totala summan Milan har sålt spelare för under sommaren landade till slut på 69 miljoner euro. Tonali stod som tidigare nämnts för 64 miljoner euro och utlåningen av De Ketelaere gav 3 miljoner euro. Även Junior Messias lånades ut, där Milan fick 1,5 miljoner euro och de sista 500 000 euro fick man in från utlåningen av Saelemaekers. Övriga som lämnat har antingen lämnat på fri transfer eller haft ett låneavtal som löpt ut.

Intressant även här att jämföra realiserad summa med nuvarande marknadsvärde. Totalt 23 spelare har lämnat Milan under sommaren (några primavera-spelare inräknade). De har ett sammantaget värde på 168 miljoner euro, varpå Milan fått 69 miljoner euro betalt för dem. Ett underskott på nästan 100 miljoner euro i relation till marknadsvärdet.

Men även här kan summan komma att krympas väsentligt beroende på bonusar som kan aktiveras framöver. De Ketelaere har en inbakad köpoption på 23 miljoner euro och Saelemaekers har en köpoption på ca 10 miljoner euro. En ansenlig summa att ta i beaktning är också de avslutade lånen på Brahim Diaz och Sergiño Dest, som beräknas ha ett värde på 20 respektive 10 miljoner euro. Två spelare som Milan aldrig de facto ägt, men som ändå räknats in i statistiken.

Löner

Även lönesituationen har hållits på en stabil nivå trots många nya ansikten in i truppen. Den totala kostnaden för spelarnas löner kommer att landa på nästan 90 miljoner euro, vilket är på i stort sett samma nivå som under fjolårssäsongen. Bäst betald i år är Leao, som har en nettolön på 5 miljoner euro. Förra året hade Origi bäst betalt med 4 miljoner euro i nettolön.

Sammanfattning

Ur den rena ekonomiska synvinkeln gör Milan ett lyckat transferfönster. Truppen har bibehållit mycket av sin spets och har samtidigt breddats, framförallt på de offensiva positionerna. Detta gjordes möjligt, inte genom att överskrida den bekräftade budgeten, utan genom att sälja och återinvestera pengarna. Det går också att se ett fortsatt mönster i värvningsstrategin, där de allra flesta nyförvärven är 25 år eller yngre. Endast två spelare är äldre, nämligen Sportiello, 31, och Loftus Cheek, 27. Det har alltså varit stort fokus på unga spelare som kommer att ha lättare att bibehålla, eller rentav öka sitt försäljningsvärde.

Om Milans sommar landar i plus eller minus i slutändan går inte att svara på i nuläget. Många faktorer spelar in och kommer så att göra under en lång tid framöver. Tidigare nämnda bonusar är en faktor som kommer att spela in, liksom nyförvärvens inflytelse på Milans sportsliga resultat under säsongen. Ur ett längre perspektiv behöver också framtida försäljningar i relation till inköpspris tas i beaktning för att göra en slutgiltig sammanställning. Men den slutsatsen vi kan dra är att ekonomin ser fortsatt god ut för Milan även efter sommarens transferfönster.

Källor: Transfermarkt.com, Sempremilan.com

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen