Kevin Prince Boateng – en unik spelare tackar för sig

I helgen meddelade Milans tidigare stjärna Kevin Prince Boateng att han väljer att avsluta sin aktiva karriär som fotbollsspelare. Han landade tillslut på 520 matcher, 76 mål och 56 assist.

Kevins historia är väldigt intressant utifrån två aspekter. Dels det sportsliga men också på det personliga planet.

Kevin föddes i Tyskland 1987. Hans mor kommer från Tyskland och hans far är från Ghana. Hans far lämnade familjen när Kevin endast var ett år gammal och fick Kevins yngre halvbror Jerome med en annan kvinna.

Kevins fotbollskarriär tog fart när han kom fram genom Hertha Berlins ungdomsakademi. Efter genombrottet så hade Boateng problem med att hitta rätt. Han spenderade tid i klubbar som Tottenham, Borussia Dortmund och Portsmouth utan att göra den succé många trodde han var ämnad för. Men 2010 kom Milan in i bilden.

Situationen i Milan var prekär vid den tiden och truppen var mer medioker än den varit på många år. Den starka perioden under början av 2000-talet med spelare som Kaká, Shevchenko m.fl. var ett minne blott. Trots CL-titeln 2007 hade inte klubben vunnit ligan sedan 2004 så Milan sökte efter en ny identitet i slutet på den fina eran med alla storspelare och titlar.

Den första spelaren att anlända och som var starten på det nya Milan var just Kevin Prince Boateng. Han var då en 23-åring som inte lyckats i någon tidigare klubb. Han kom in i klubben med låga förväntningar från Milans supportrar men skulle komma att motbevisa tvivlarna redan efter en säsong.

Intåget i Milan blev äntligen det breaket som fotbollsvärlden hade väntat på. Trots spelare som Zlatan, Pirlo och Ronaldinho så var Kevin Prince Boateng en av de största bidragande faktorerna till att Milan under hans första säsong vann Scudetton. Det som kännetecknade Kevin under hans tid i Milan var hans fysik, teknik och attityd som kunde förändra matchbilder och vinna matcher på egen hand. Ett av de största ögonblicken i hans Milan-karriär var definitivt drömmålet mot Barcelona i Champions League-gruppspelet under hans andra säsong i klubben.

Kevin lämnade Milan efter tre säsonger för Schalke 04. Efter en kort återkomst på ett år i Milan spelade Kevin i klubbar som Las Palmas, Eintracht Frankfurt, Barcelona, Fiorentina, Besiktas och Monza innan han slöt cirkeln med en återkomst i Hertha Berlin. Det var också i Hertha som han valde att avsluta karriären.

Kevins karriär kantades också tragiskt nog av en del rasistiska påhopp. En av de mest uppmärksammade händelserna var just under en träningsmatch mitt under hans tredje år i Milan-tröjan. Då valde Kevin att lämna planen, vilket hyllades av människor runt om i världen. Händelser som dessa har gjort att Kevin Prince Boateng är en stark röst i kampen mot rasism. Han har bjudits in för att tala i FN där han tydligt menade på att världen måste konfrontera rasismen då den blivit en farlig sjukdom.

Kevin har gång på gång visat vilka värderingar som han står för och som är djupt inrotat hos honom. Framförallt när hans halvbror Jerome Boateng dömdes för misshandel av sin ex-fru, då gick Kevin ut offentligt och tydligt berättade att han inte vill ha något att göra med sin bror efter vad han hade gjort.

Allt detta summerar varför så många supportrar i allmänhet och Milans supportrar i synnerhet har tagit honom till sig. En fantastisk fotbollsspelare i sina bästa stunder men en ännu större människa som använder sin berömdhet för att kunna påverka så många som möjligt för att göra världen en bättre plats.

Fotbollsvärlden kommer att sakna en unik karaktär men berikade med många fina minnen.

Tack Kevin Prince för allt!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen