OFFICIELLT: Elliot säljer AC Milan till RedBird

Nu är affären bekräftad. Milan gick under förmiddagen ut med att RedBird Capital Partners (RedBird) har en överenskommelse med Elliott Advisors UK Limited (Elliot) om att köpa klubben för 1,3 miljarder euro.

Det blev som tur var ingen utdragen historia denna gång. Milan har gått två ägarbyten sedan 2017, först tog Yonghong Li över taktpinnen efter Berlusconi och året därpå blev Elliot automatiskt ägare när Li inte kunde betala tillbaka sitt lån till förvaltningsbolaget (Elliot). Efter tre år som ägare kunde Elliot kröna säsongen som vinnare av den italienska ligan och affären kunde på sätt ha blivit ett perfekt avslut. Men så lätt blir vi inte av med Elliot, utan Paul Singer och co. kommer förbli minoritetsägare i klubben tills vidare.

RedBird var dock inte ensamma om att vilja köpa klubben. Även Investcorp, lokaliserat i Bahrain, hade djupt gångna förhandlingar med Elliot. Investcorp drog sig dock ur affären för några dagar sedan när RedBird gav sig in i leken.

RedBirds grundare Gerry Cardinale om affären:

“Vi är hedrade över att vara en del av AC Milans berömda historia och är glada över att spela en roll i klubbens nästa kapitel när den återvänder till sin rättmätiga plats i toppen av den italienska, europeiska och världsfotbollen. Jag vill tacka Gordon Singer och hela Elliott-teamet för det enorma arbetet de har gjort under de senaste fyra åren för att återuppbygga Milan och återföra det till sin rättmätiga plats i toppen av Serie A. RedBirds investeringsfilosofi och meritlista i lagägande har visat att fotbollsklubbar kan vara framgångsrika både på planen samt att vara hållbara utanför den – vi ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med klubben, dess ledningsgrupp och Milanisti runt om i världen för att fortsätta driva Milan framåt under de kommande åren.”

Elliots Gordon Singer om affären:

“När Elliott förvärvade AC Milan 2018, ärvde vi en klubb med en enorm historia, men med allvarliga ekonomiska problem och en medioker sportslig prestation. Vår plan var simpel: att skapa finansiell stabilitet och att föra AC Milan tillbaka till toppen där laget hör hemma i europeisk fotboll. Idag tror jag att vi har åstadkommit båda delar. När vi nu genomför denna övergång till AC Milans nästa kapitel, vill jag uttrycka vår djupaste känsla av ödmjukhet, stolthet och framför allt tacksamhet för de erfarenheter vi har fått dela med alla medlemmar i AC Milan-familjen: Vi hade inte kunnat göra något av detta utan er, Il Popolo Milanista”.

En övergångsperiod, som kommer att pågå under sommaren, inleds nu och closing förväntas ske i september.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer