Positiva vindar kring Milans ekonomi

Milan har under en lång period ständigt påvisat negativa ekonomiska resultat. Inte sedan 2006 har klubben avslutat en säsong med ett överskott i balansräkningen. Men tack vare framgången i vårens Champions League-slutspel har Milan nu alltså avslutat en säsong med ekonomisk vinst.

Det har gått hela 17 år sedan Milan senast redovisade ett ekonomiskt överskott efter en avslutad säsong. Efter ex antal olika ägare och lika många olika strategier att driva klubben, har Milan alltså återigen avslutat en säsong med ett överskott i kassan. Det handlar om ett överskott på 13 miljoner €, en summa som så klart är småpengar i en fotbollsklubb som Milan. Likväl är det ett överskott, vilket måste anses vara ett steg i rätt riktning.

Självklart har framgången i CL-slutspelet haft en stor positiv påverkan på ekonomin, då semifinalplatsen beräknas ha resulterat i intäkter på ungefär 160 miljoner €. Utöver den stora summan från CL-framgången, har också minskade utgifter påverkat det ekonomiska resultatet. Under första halvan av säsongen 22/23 redovisade Milan ett överskott på 9,8 miljoner €. Detta kan jämföras med resultatet från samma tidpunkt från säsongen dessförinnan, alltså 21/22, då klubben redovisade ett underskott på 12,2 miljoner €.

Inför sommarens transferfönster figurerade uppgifter om att klubben hade en budget på 35 miljoner €. Milans VD Giorgio Furlani meddelade dock i slutet av juni att transferbudgeten skulle utökas. Om det är på grund av det goda ekonomiska läget är ännu inte klargjort. Bekräftat är dock att en stor del av övergångssumman som Newcastle betalade för Sandro Tonali har gått rakt in i Milans transferbudget och har bidragit till att Milan kunnat vara så aktiva i sommarens fönster.

Calciofinanza har sammanställt Milans ekonomiska resultatet säsong för säsong de senaste sex säsongerna:

  • 2017/18: €126 miljoner förlust
  • 2018/19: €146 miljoner förlust
  • 2019/20: €195 miljoner förlust
  • 2020/21: €96,4 miljoner förlust
  • 2021/22: €66,5 miljoner förlust
  • 2022/23: €13 miljoner vinst

Utöver de tydliga sportsliga framgångarna som de senaste säsongerna genererat, börjar nu alltså klubben även att generera ekonomisk framgång.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen