Krönika: Från gatljusen i Londons förort till Milanos rampljus.

Plats 14, det är den platsen som Lewisham hade när den brittiska polisen år 2020 rankade de farligaste förorterna i London. År 2019 skedde det 552 kniv relaterade brott i förorten som ligger i den södra delen av London. Södra London klassas ofta som den farligaste delen av London. Tillsammans med Croydon så klassas Lewisham som det farligaste området i södra London. Men den 23:e januari 1996 så föddes en speciell talang i det utsatta Londonområdet, han skulle snart få namnet Ruben och inom några år så skulle han bli omtalad som hela Englands största talang i Englands mest upp snackade ungdomslag. Han skulle senare i karriären vinna trofeer både i Europa och i England och till sist skriva på för den rödsvarta delen av Milano. Det här är historien om Ruben Loftus-Cheek.

I barndomshemmet i södra London så hängde affischer på hans två största idoler, Zinedine Zidane och Thierry Henry. Föräldrarna till Ruben var Trevor från det ofta bortglömda landet i Sydamerika, Guyana och Juliette från Storbritannien. Ruben växte upp en bit ifrån den hög kriminella födelseorten, i en liten ort som heter Swanley, men kvar i södra London. Pappa Trevor spelade även han fotboll och Ruben kommer från en fotbollsfamilj på sin fars sida då två farbröder både spelade i engelska högsta ligan på 90-talet. Ruben själv visade sig tidigt ha en speciell talang, han kombinerade teknik med fysik på den lilla planen 100 meter från huset där han bodde. Först spelade han för Springfield FC men  redan som åttaåring fick han börja träna med storklubben Chelsea och kort därpå tog de in honom i akademin. Första åren i akademin gick strålande, Ruben kämpade för att få uppfylla sin dröm om att spela fotboll professionellt men när han nådde puberteten så började problemen komma. När han var 13 år så började knäproblemen men trots det så ville han fortsätta spela fotboll och han spelade ofta i smärtor under tonåren. Han hade det också svårt att träna regelbundet på grund av skadorna vilket gjorde att det var svårt att komma in i en rytm. 

När Ruben blev 16 så började knäproblemen släppa men då kom ryggsmärtor istället eftersom han tränade så hårt samtidigt som han var skadad. Som 16 åring så tränade Ruben varje dag med U16 laget samtidigt som han tränade med A-laget vid vissa tillfällen. På den tiden så spelade han mer offensiv mittfältare vilket blev ett problem när smärtorna i ryggen inte avtog. Han kunde inte vara lika explosiv längre, dåvarande akademi tränaren “Eddie” gjorde då ett genidrag. Han flyttade ned Ruben längre ner i planen så han slapp vara lika explosiv och kunde använda sin styrka på ett bättre sätt. Detta gjorde att hans smärtor i ryggen påverkade hans prestation på planen mindre och efter det så tog hans ungdomskarriär fart på riktigt. Som startspelare i ett riktigt bra och omtalat ungdomslag så vinner Ruben Loftus-Cheek och Chelsea allt de tar sig an. Denna grupp ungdomar är helt klart speciell och innehåller speciella talanger såsom Loftus-Cheek, Tomori, Ake, Tammy Abraham, Solanke, Boga, Ola Aina, och Andreas Christensen.  Tillsammans så vinner de FA cupen, Champions League och Premier League i ungdomsformat. Många spelare i laget spås en glänsande framtid men kanske den med högst potential som får träna med A-laget tidigast är Ruben Loftus-Cheek. Han tas även ut i samtliga ungdomslandslag och i början av 10-talet så ses han som en av fotbollsvärldens allra största talanger.

I Champions League gruppspelet 2014 så debuterade Ruben för sin barndomsklubb under Jose Mourinho när han med 7 minuter kvar av matchen blev inbytt på ett fullsatt Stamford Bridge mot Sporting. En månad senare får han spela sin första ligamatch mot Manchester City och kort därefter flyttar Jose Mourinho upp honom till A-laget permanent.

Men efter det då? Mourinho lämnade och till slut så kom Conte som inte var lika övertygad av Loftus-Cheeks kvaliteter på mittfältet. Han testade att spela honom som anfallare och offensiv mittfältare men det blev aldrig något av det och trots att Chelsea vann ligatiteln 2017 så bidrog Ruben inte speciellt mycket. Nu fyllda 21 år tyckte Ruben att hans karriär stagnerade och han sökte sig efter mer speltid i en annan miljö. Resultatet av det blev en utlåning till Crystal Palace där han spelade under Roy Hodgson. Crystal Palace gjorde en bra säsong och Ruben Loftus-Cheek växte i Roys lag, han var dominant på mittfältet och hade utvecklats till en riktigt bra “Box to Box” mittfältare. Han var till och med så bra att han fick åka med det engelska landslaget för att besegra Sverige i VM 2018 och nå en semifinal.

Efter ett fantastiskt 2018 så var tiden i Crystal Palace över och Ruben Loftus-Cheek ska tillbaka till Chelsea som nu leds av Sarri. Den nya italienska tränaren uppskattar Ruben väldigt mycket och säger på en presskonferens “Loftus Cheek är en top talang, han kommer bli en av världens bästa mittfältare”. Säsongen under Sarri blir Loftus-Cheeks bästa säsong hittills i den professionella karriären. Han får då spela i ett tremannamittfält med Kante och Jorginho och i det mittfältet hittar Ruben en roll som passar honom väldigt bra, han får en större frihet och får mer utrymme för att kombinera sin fysik med sin teknik precis som han gjorde på gårdsplanen som barn. Säsongen blir fantastisk och Chelsea vinner Europa League, går till final i Ligacupen och slutar 3:a i ligan. Loftus Cheek avslutade säsongen med 24 matcher och 6 mål men tyvärr med en rejäl skada i hälen. 

Hälskadan höll honom tillbaka under hela säsongen 2019/2020 och det var tufft att komma in i laget igen. Även om säsongen 2019/2020 blev anonym och skadedrabbad för Loftus-Cheek så fanns potentialen kvar i honom inför säsongen 2020/2021. Det blev inte som han hade tänkt, Lampard som var tränare då såg inte nog plats för Loftus-Cheek och för att få speltid så blev han utlånad till Fulham. Lånet hade inte samma effekt som det tidigare i Crystal Palace och skadorna fortsatte att spöka för Ruben som vid det här laget har hunnit fylla 25 år och åker ut med Fulham. Tillbaka till Chelsea och skadorna börjar lätta lite under Tuchel men positionerna han kan spela på är få och konkurrensen är hög. Sedan säsongen 2019 under Sarri så har karriären för Loftus-Cheek gått utför tyvärr, väldigt mycket skador och många tränarbyten har gjort att Ruben inte längre glimrar på samma sätt och inte längre utstrålar den världsklass potentialen som han en gång gjorde.

Förra säsongen var kaos den med, Chelsea värvar spelare för flera miljarder kronor och byter tränare två gånger under säsongen. Hela laget Chelsea såg under den förra säsongen ut att må dåligt och det gjorde även Loftus-Cheek. Han spelade till slut 33 matcher under säsongen varav 25 var i ligan så han fick speltid men fick det ofta på en position han inte var bekväm vid i ett lag som inte fungerade. 

Nu är Ruben Loftus-Cheek 27 år och man väntar fortfarande på att han ska nå den höjden som han har inom sig. Han har visat att han har potential och vilja men kommer kroppen att hålla fysiskt och psykiskt? Kommande tiden i  Milan kan bli skadefylld och katastrof. Men samtidigt vet vi och han själv vilken potential som finns där, Sarri sa en gång att han skulle bli världens bästa mittfältare och kanske är det ett miljöombyte som krävs. Kanske är det så att Ruben måste möta rampljuset och ta in scenen i form av San Siro. För när han står där en elljustnatt i Milano så kan han konstatera att vägen från gatulamporna i ett av Londons mest utsatta områden till en av världens finaste arena har varit lång. Men Ruben är redo för att ta nästa steg, steget mot framgång i den rödsvarta tröjan, frågan som nu bör ställas är om Milan är redo?, om Italien är redo? För det här kan bli bra, det här kan bli riktigt bra.    

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen