Krönika: Att vara eller icke vara

Ännu en spännande säsong och ännu en kontraktssituation som inte tycks ha något slut. Oavsett resultat i matcherna står frågan alltid kvar: Stannar Kessie i Milan eller lämnar han?

Det har onekligen blivit agenternas tid i dagens fotbollsvärld. Spelare sitter oftare ut sina kontrakt för att förhandla fram bättre villkor och detta gynnar i sin tur agenterna. Grova skattebrott förekommer och FIFA har försökt skärpa reglerna genom att kräva att alla siffror skall redovisas. Men än så länge kvarstår problemet, mer behöver göras och det sista ordet i denna fråga är ännu inte sagt. Klubbarna har inte råd att förlora spelare varje säsong värda hundratals miljoner. Samtidigt har fotbollsspelarna själva rätt till vad dem vill göra med sina karriärer och liv. Ofta hamnar de mjuka värdena mot dem hårda i denna situation. Varje fotbollsspelare har en unik berättelse med klubben dem representerar men det som oftast frustrerar fansen är agenterna och hur de påverkar sina klienter. Det vill säga att pusha spelarna till övergångar för att själva gynnas.

Här är några spelare som kan komma att bli fria i marknaden under kommande sommar: Mbappé, Pogba, Dybala, Dembelé, Insigne, Brozovic, Rudiger, Belotti, Di Maria, Lingaard, Tolisso, Bernardeschi, Lacazette, Isco, Mkhitaryan, Lloris, Romagnoli, Witsel, Bale, Suarez, Onana och Kessie. Det är inga dåliga spelare direkt och det är inte heller någon slump att man som spelare och agent väljer den taktiken mot klubben. Mest intressant för oss som håller på Milan är vad som kommer att hända med Kessie. En spelare som enligt transfermarkt värderas till 55 miljoner euro. Det är enormt mycket pengar för en klubben som har över 90 miljoner euro i skulder. 

Känslan bland Milanfansen är att man inte har något emot att Kessie lämnar. Vi har redan bra täckning på den positionen och dessutom har man värvat Adli från Bordeaux. Vi har sett hur Donnarumma och Calhanglou blivit ersatta på ett föredömligt sätt vilket skapat ett annat lugn hos fansen. Men jag skulle vilja lyfta ett varningsfinger här. Kessie har utvecklats till en av ledarna i vår trupp och är en av lagets pelare. Han besitter för tillfället högst högsta nivå av våra mittfältare och håller internationell klass. Att ersätta honom med Adli eller exempelvis Kamara från Marseille är ett steg bakåt om vi ska växa och ta större kliv i den europeiska scenen. Det har inte varit hans bästa säsong men vi alla vet vad han kan uträtta på fotbollsplanen och det är självklart att kontraktssituationen stört honom mentalt.

Till vilket pris då? Hur mycket kan man betala honom i lön? Enligt rapporter kräver hans agent smått otroliga 9 miljoner euro i lön. Enligt milanexperten Pellegatti är dessa summor påhittade och överdrivna av media. Det som upprört fansen är att Kessie under sommar OS försäkrade att han älskar Milan och kommer skriva på nytt kontrakt. Något som fortfarande inte hänt. Varför sa Kessie så? Här kommer vi återigen till agenterna. Förmodligen ställde en ocensurerad Kessie upp på intervjun från gazzetta dello sport och det här var uttalanden som hans agent Atangana inte tyckte om. Dem senaste rapporterna gör gällande att Kessie är frustrerad på Atangana eftersom agenten vill flytta på spelaren samtidigt som spelare vill stanna kvar i Milan. Det är inte en helt omöjlig sanning. Vi alla har sett utvecklingen mellan Romagnoli och hans agent Raiola.

Om man är en viktig spelare i Milan, en spelare som klubben satsar på och där man har en viktig roll i startelvan är det historiskt sett en ingen bra idé att lämna Milan. Shevchenko kunde (och skulle ha blivit vågar jag påstå) klubbens främsta målskytt genom tiderna. Hans karriär kollapsade totalt i Chelsea. Kaka gick från att vara världens bästa fotbollsspelare till en rotationsspelare i Real Madrid. Även hans karriär gick snabbt nedåt efter tiden i Milan. Förra året lämnade en viss målvakt för Paris SG för att “fortsätta sin utveckling” men än så länge är det enda han utvecklat är hans sätesmuskler. Kessie borde lära sig av detta, gräset är inte grönare på andra sidan. 

Jag kan mycket väl ha fel men jag tror att Kessie fortfarande vill stanna i Milan. Det har alltid varit min känsla och den har aldrig förändrats trots rapporter som placerar honom i Tottenham och en rad andra klubbar. Här krävs det dock att Milan gör en uppoffring, inte en 9 miljoner euro per säsong uppoffring, men att man spenderar mer pengar på hans lön än vad man tänkt sig från början. Ska vi vara en toppklubb kan vi inte fortsätta tappa våra toppspelare. Ska Milan återhämta sig ekonomiskt kan vi inte fortsätta  tappa spelare värda över en halv miljard. Och i absolut värsta fall, när vi binder honom till ett nytt kontrakt kan vi alltid sälja honom för hundratals miljoner vilket gynnar klubbens ekonomiska situation. Då kan Maldini bara säga till Kessie: Don’t blame me, blame the system. För det är trots allt så fotbollsmarknaden fungerar idag.

Skribent: Ninjas-Gabriel Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen