Krönika: Kungen utan kungadöme

Sveriges störste spelare genom tiderna återvänder till Italien för att hjälpa AC Milan men tiderna har förändrats sedan han var i Milano sist.

Zlatan Ibrahimovic var en av sportchefen Gallianis bästa affärer någonsin. För drygt 20 miljoner euro (!) kom en av världens bästa anfallare från Barcelona till Milan år 2010 och han kom att dominera ligan totalt. Milan levde på Zlatans vinnarmentalitet, fysiska styrka och tekniska briljans när klubben tog sin 18:e och senaste scudetto. Ibrahimovic var som italienarna säger fuori classe – en ovärderlig spelare som spelade fotboll på sin egen nivå. Oslagbar. Oövervinnerlig. Ibrakadabra. Han hade nu vunnit titeln i Italien med tre olika lag: Milan, Inter och Juventus. Men det var i Milan som Zlatan nådde helt nya höjder i sitt spel, vilket vi senare såg i PSG och i det svenska landslaget. För det var ju så att Milan tvingades sälja svensken och lagets andra stora stjärna Thiago Silva sommaren 2012 på grund av ekonomiska problem (läs Berlusconi och Mondadori-affären). Zlatan lämnade motvilligt en klubb han älskade och en stad som han kallade sitt hem. Han var väldigt besviken på Galliani för Ibra var tydlig med sina intentioner – det var i Milan han ville spela karriären ut. Han säger själv att Milan är den största klubben han någonsin spelat för.

Nu är alltså kungen tillbaka. Men det är ett Milan i kris. Sist Ibra var i Milan fanns det senatorer i klubben som andades Milan och visste vad det innebar att spela för klubben. Nu måste han själv visa dem andra vad Milan handlar om. Klubben har idag många talangfulla spelare men dem saknar det som är Zlatans absolut största styrka – mentaliteten. Mentaliteten av en sann vinnare. Dessa överbetalade spelare representerar en av världens finaste klubbar i historien och dem sliter inte för tröjan ett dugg. De smutskastar klubben med sina prestationer och är ovärdiga färgerna. Med Zlatan kommer äntligen en spelare på plan som kan leda dessa ungtuppar. Någon som sätter ramarna. Ett riktigt proffs. Dem flesta spelarna i Milan ger inte sitt yttersta. Dem springer inte tillräckligt och dem går inte in i duellerna helhjärtat. Dem misslyckas med grunderna i fotboll. Det är pinsamt och oacceptabelt. Med Ibra hoppas jag se dessa spelare piskas till att prestera och att de höjer sin nivå. Vi har sett det förr. Vem minns inte ex Nocerino när han spelade med Zlatan åren 2010-2012? En okänd medelmåttig spelare med begränsad talang som gick till att bli en av ligans bästa mittfältare.

För snart en månad sedan sa Ibra i en intervju med GQ Italia att han kommer att återvända till Italien, till en klubb som måste gå tillbaka till att vinna och vara beredda på att gå till krig mot allt och alla. Ibra säger vidare i samma intervju att denna klubb måste förnya sin historia. Han betonade också familjens betydelse och att det är viktigt att dem är på en plats där dem också trivs. Men just denna mentalitet är det som gjort Zlatan en vinnare hela livet. Den bästa fotbollsspelaren någonsin i Norden, en ikon och förebild för tusentals ungdomar och barn. Om att alltid våga tro på sig själv och att det är okej att vara annorlunda. Zlatan är inte fotboll, vilket titeln på hans senaste bok säger (”Jag är fotboll”), Zlatan är mer än fotboll. Han har trotsat oddsen gång på gång. Även som ”gamling”. Dem flesta fotbollskarriärerna är definitivt över när man behöver genomgå en allvarlig knäoperation som 36-åring, men inte Zlatans. Det där är ren styrka och beslutsamhet. Folk förstår inte hur svårt det är med en sådan skada.  Inte bara fysiskt men även psykologiskt och att sedan göra det vid en sådan ålder när man i princip vunnit allt i livet, bevisat allt som finns och redan är helt ekonomiskt oberoende. Det är otroligt. Just den skadan sammanfattar Ibrahimovic på ett strålande sätt.

Zlatan må vara 38 år gammal men vi pratar om en spelare som besitter enorma kvalitéer. Vi ska också komma ihåg att Serie A är lite av en favoritliga för äldre anfallare. Förra årets skyttekung var Fabio Quagliarella (36 år, 2019) och tidigare har vi sett äldre spelare som Luca Toni (38 år, 2015) och Di Natale (32 år 2010 och 33 år 2011) göra flest mål i ligan. Nu kommer inte Zlatan vinna skytteligan så klart och mycket beror på den service han kommer få (vilket är under all kritik). Men det låga tempot i Italien gynnar äldre spelare som har en särskild förmåga att läsa av spelet och avsluta med brutal kvalité. Vi ska dessutom komma ihåg att vi pratar om en spelare som har gjort flest mål, efter utomjordingarna Messi och Ronaldo, bland aktiva fotbollsspelare. Över 540 mål med ett snitt på ca 0.59 mål per match där majoriteten av karriären har spelats i den liga där det är svårast att göra mål i, Italien (jämför ex med hur många mål Ronaldo gör nu i Serie A kontra La Liga). Vi får inte heller glömma varumärket Zlatan som drar till sig mycket uppmärksamhet och tröjförsäljning. Helt enkelt ett stort globalt intresse. Detta kan också locka fler spelare, vi har redan sett Depay uttrycka sin glädje att se Ibra tillbaka i Milan. Övergången innebär mycket god exponering för klubben. Kontraktet är på 6 månader med en möjlighet att förlänga till ytterligare 12 månader. Dealen är av karaktären low risk, possible high reward för Milan. Klubben har inte så mycket att förlora på affären och ska vara glada att man lyckats få dit en världsstjärna med tanke på klubbens situation och tabellplacering.    

Milan är inte vad det än gång var. Det är inte samma Milan som Zlatan lämnade. Mycket har förändrats. Kungen återvänder hem men det finns inget kungadöme. Dock så har Milan värvat en 30+ spelare och åtminstone det känns lite som det riktiga Milan. Ni vet, såsom det brukade vara. Och vi hoppas att det är just det Zlatan kan göra nu när han är tillbaks. Att ge just den injektionen av det riktiga Milan till sina övriga lagkamrater  – att visa dem en glimt av kungadömet.

Skribent: Ninjas Shemoun

https://sv.wikipedia.org/wiki/Zlatan_Ibrahimovi%C4%87

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_footballers_with_500_or_more_goals

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-7754587/Zlatan-Ibrahimovic-confirms-return-Serie-amid-AC-Milan-links.html

https://www.calcio-giocato.com/barsport/bomber-della-serie-a.php

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen