Saint George eller Santo Ambrogio, eller kanske hansan i Genua?

Eftersom det spekuleras i hur Milans logotyp ska se ut vid en eventuell “renovering”, kan det vara spännande att se tillbaka på historien om hur den kom till.

Mannen som ansvarade för utseendet av logotypen på AC Milan tröja var Herbert Kilpin, en av engelsmännen som bildade klubben. Kilpin var inspirerad av de engelska tröjorna som på den tiden oftast hade ränder och ett märke med ett kors. Det är därför Milan redan från början hade ett kors på sin logga. Ett kors som finns kvar även i år 2014:s upplaga.

Vad är det för kors?

Intressant nog finns det olika teorier om korset. Vissa hävdar att det är “The Cross of Saint George” som är den engelska flaggans kors. Andra påstår att det är Milanos flagga som har sitt ursprung hos staden Milanos skyddshelgon, ärkebiskopen Sankt Ambrogio.

Sankt Ambrosius (svenska) utnämndes år 369 till konsulär (landshövding) över Nord-Italien, med säte i Milano, en stad som länge plågats av svåra religionsstrider. Han skulle sedan bli en religiös ledare och utnämnas till biskop.

Både sankt Ambrosius flagga och Sankt Görans (Svenska för Saint George) flagga är exakt lika och frågan är alltså om ursprunget av Milans logotyp kommer från en patriotisk engelsman, eller en kultiverad engelsman med respekt och kunskap om staden han flyttat till. Man bör tillägga att Kilpin liksom många engelska affärsmän först hamnade i Genua. En stad som också har rött kors på vit bakgrund på sin flagga.

Vissa historiker tror att “The cross of Saint George” har sitt ursprung så långt tillbaka som 1096, vilket omnämns av hertigen av Kent.
“The cross of Saint George”, upptogs av England och staden London 1190 till sina fartyg, vilka seglade till Medelhavet för att dra nytta av skyddet från Genuas flotta. England betalade en årlig tribut till befälhavaren i Genua för detta privilegium och det är detta som beskrevs av hertigen av Kent.

Saint George även kallad Sankt Göran var en officer i Diocletianus romerska armé. Han blev sedan helgonförklarad. Kanske för att han lyckades värva kejsarinnan Alexandra till kristendomen. Legenden om Sankt Göran och draken härstammar från denne man. Han är Genuas skyddshelgon.

I min sökan efter ursprunget tycker jag att jag kan fastslå att Sankt Ambrosius flagga användes först som flagga för Milano för att sedan sprida sig på 800-talet till Genua där den blev Santo Georgius kors och sedan till England för att bli Saint Georges kors.

Kan det betyda att England fått sin flagga från Genua och att Milans logotyp har tre olika ursprung: från sin stads skyddshelgon, från sin engelska grundare; och från sina grannar (Genua)?

Rött och svart

Färgerna rött och svart kommer även de från Kilpin. Färgen röd representerar djävulen och det svarta skulle sätta skräck i motståndarna.

Milans logotyp har bytt skepnad och varierat genom åren. Ibland har korset varit i fokus och ibland har djävulen framhävts. I vissa fall har logotypen inte suttit på tröjorna, utan istället har det varit en stjärna eller en italiensk flagga.

I tjugo år av fascistiskt styre tvingades Milan att “italisera” sitt namn till “Associazione Calcio Milano”och det finns uppgifter om att laget var tvungna att bära en vit tröja med två vertikala ränder: en som var röd och en som var svart. “Italiseringen” är också en av anledningarna till att Milan under perioder hade italienska flaggan som logotyp.

Kilpins ursprungliga tröja återkom vid två tillfällen, först 1962 då den bars med en svart krage och därefter 1978 med en v-ringad.

1981 var Milan det första laget som tryckte sina spelarnamn på baksidan av tröjorna och under samma säsong införde klubben en djävul på höger bröst. Senare infördes även sponsorernas namn på tröjan.

Målvaktens tröja var oftast svart för att skrämma “fiender”, men 1999 blev den gul och bars för att spelarna skulle påminnas om att vinna den tionde titeln.

Under jubileumsåret 1999 återinfördes Kilpins ursprungströja ännu en gång men med stjärnan på bröstet (en stjärna utdelas när laget vinner sin tionde titel), och på ärmarna var en jubileumsbricka tillagd. Denna tröja fanns under endast ett år (16/12/1999 – 16/12/2000).

Till nästa säsong ryktas det om en ny jubileumströja där man återigen använder ursprungskorset som logotyp. Men samtidigt har det också förekommit rykten om att det tvärtom ska bli ett märke utan kors, endast med de rödsvarta ränderna. Det finns även allternativet att märket på tröjan blir korset och att klubben även byter logotyp.

Källa: www.acmilan-online.com, wikipedia, acmilan.com, crwflags.com

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen