Införrapport: Roma – Milan

Ett hett italienskt returmöte i Europa League-kvartsfinalen när Milan gästar Roma. Matchen sparkas igång kl. 21.00 på Stadio Olimpico.

Roma:

Romas match mot Udinese under helgen avbröts i den 71:a matchminuten då Ndicka föll ihop på planen och höll sig för bröstet. Fransmannen fördes snabbt ut på bår men syntes göra tuppen upp. Efter undersökningar har han lämnat sjukhuset för att genomgå ytterligare kontroller i Rom.

Milan hade två långa sviter som Roma lyckades bryta förra veckan när lagen möttes. Efter ett tidigt nickmål av Mancini stängde Roma igen matchen som slutade 1-0. Dessförinnan hade Roma inte vunnit på de senaste nio matcherna mot Milan. Milan hade gjort mål i 29 raka matcher, senaste matchen utan mål var 0-1 förlusten mot Udinese i början av november. De Rossi nämnde efter matchen att han hade studerat de senaste Milanoderbyna. Det återstår att se om Pioli har listat hur han ska besegra den taktiken.

Under det första mötet var det en före detta Milanspelare som skapade problem för Milans beryktade vänsterkant. Faraon El Shaarawy hade en väldigt bra match, men idag får Theo och Leao chansen igen att visa vänsterkantens kraft. El Shaarawy har sedan han lämnade Milan förutom spelat i Roma hunnit med två år i kinesiska Shanghai Shenhua.

Möjlig startelva för Roma (4-3-3): Svilar; Celik, Mancini, Smalling, Spinazzola; Bove, Paredes, Pellegrini; El Shaarawy, Lukaku, Dybala

Milan:

Mellan mötena mot Roma mötte Milan under helgen Sassuolo. För att prioritera det här returmötet, när en semifinal i Europa League står på spel, valde Pioli att rotera laget mot Sassuolo. Efter ett tidigt 2-0-underläge lyckades Milan komma tillbaka i matchen som slutade 3-3. Chukwueze, som prickat formen, var på fel sida av marginalerna när han gjorde två mål som båda dömdes bort för offside. Det var med så lite marginal att trots stillbilder från VAR-rummet gick det inte att tydligt se om han var offside eller inte.

Milans avgjorda resultat mot Sassuolo förändrade ingenting i ligatoppen eftersom Inter, Juventus, Bologna och Atalanta också spelade oavgjort under den senaste ligaomgången. Det vara endast två av de tio spelade matcherna under omgången som slutade med en vinnare. Romas match avbröts vid resultatet 1-1.

Att välja startelvan mot Roma är en lurigare uppgift för Pioli än han har haft på länge. Milan behöver ta igen ett ettmålsunderläge och gå på offensiven, men samtidigt är det ödesdigert om de skulle släppa in ett mål. Mot ett svagt Lecce fungerade det väldigt bra att använda Pulisic i den offensiva mittfältsrollen och Chukwueze på högerkanten. Att bänka Chukwueze, med tanke på hur bra han har varit senaste tiden, är väldigt vågat. Men om Chukwueze startar matchen måste någon annan inleda på avbytarbänken. Enligt rapporter kommer Pioli att välja Loftus-Cheek till förmån för Chukwueze, men det slutgiltiga valet får vi vänta på tills den officiella startelvan släpps.

Milans stora stjärna, Leao, har också hittat formen under våren, även om det inte syntes under första mötet mot Roma. Portugisen har stått för sex mål och fyra assist på sina tio senaste matcher, alla turneringar inräknat.

Spelare i Milan som missar matchen är Kalulu, Kjaer och Pobega.

Möjlig startelva för Milan (4-2-3-1): Maignan; Calabria, Gabbia, Tomori, Theo; Bennacer, Reijnders; Pulisic, Loftus-Cheek, Leao; Giroud

Intressant fakta:

  • Under första mötet hade Milan 25 skott mot Romas mål, senast de hade så många skott utan att göra mål i Europaspel var mot Newcastle i Champions League-gruppspelet.
  • Roma har förlorat tre av de fyra senaste hemmamatcherna mot Milan.
  • Milan har endast förlorat en av sina sex bortamatcher i Europaspel mot italienska lag.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen