Införrapport: Milan – Atalanta

Kvartsfinal i italienska cupen när Milan jagar revansch mot Atalanta från höstens ligamatch. Matchen sparkas igång kl. 21.00 på San Siro och sänds på Sportbladet Plus.

Milan:

I åttondelsfinalen av italienska cupen städade Milan enkelt undan Cagliari, trots att man valde att starta med flera ungdomsspelare. Mot Atalanta kommer det krävas mer av de rödsvarta, vilket vi såg när lagen möttes tidigare under hösten. I den matchen gjorde båda anfallarna, Giroud och Jovic, varsitt mål, men det rapporteras att den sistnämnda kommer att starta den här matchen.

Giroud spelade hela matchen senast mot Empoli, vilket tyder på att han får vila den här. Den just nu mycket heta Jovic förväntas starta efter sin senaste match – mot Cagliari i cupen – där han gjorde två mål i första halvlek. Båda målen assisterades av Milans vikarierande mittback Theo, som har visat att han hanterar även den rollen mycket väl. Med Jovic i form har Milan för första gången sedan en skadefri Zlatan en anfallare som kan avlasta den 37-årige Giroud på ett bra sätt.

Vinnaren i det här mötet kommer att spela mot Fiorentina i semifinalen. Milan har besegrat Fiorentina tidigare under säsongen, vilket ger hopp om att vara i en final man inte har varit i på sex år. Om Milan lyckas ta sig till och även vinna finalen kommer man att få en pokal man inte vunnit på 20 år.

Milanspelare som missar matchen är Sportiello, Tomori, Thiaw, Kalulu, Pellegrino, Caldara, Florenzi, Pobega, Krunic, Okafor, samt Chukwueze och Bennacer som representerar sina landslag i afrikanska mästerskapen.

Möjlig startelva för Milan (4-3-3): Maignan; Calabria, Gabbia, Theo, Jimenez; Musah, Reijnders, Loftus-Cheek; Pulisic, Jovic, Leao

Atalanta:

Atalanta tog sig till den här kvartsfinalen genom att slå ut Sassuolo i åttondelen. Den utlånade Milanspelaren De Ketelaere gjorde fler poäng i den matchen än han gjorde under hela förra säsongen i Milan. Belgaren var den avgörande faktorn då han stod för två mål och en assist när Atalanta komfortabelt vann med 3–1. Om De Ketelaere fortsätter på samma sätt är det högst sannolikt att Atalanta väljer att aktivera hans köpoption i sommar.

När lagen möttes i ligaspelet tidigare under hösten vann Atalanta över Milan med 3–2. Det såg ut som att Jovic hade räddat en poäng för Milan, tills Muriel gjorde ett drömmål när han klackade bollen förbi Maignan i målet. Nu måste Gasperini klara sig utan Lookman, som gjorde två av målen i den matchen. Han är, precis som Chukwueze, iväg och spelar afrikanska mästerskapen för Nigeria.

I matchen mot Roma i söndags, som slutade 1–1, hade Atalanta två svenskar på planen samtidigt. Emil Holm som lånades in från Spezia i somras startade matchen åt höger i Atalantas fyrmannamittfält. Isak Hien som värvades till Atalanta från Spezia bara några dagar innan fick debutera när han byttes in mot Scalvini i slutet av matchen.

Möjlig startelva för Atalanta (3-4-1-2): Musso; Scalvini, Djimsiti, Kolasinac; Holm, de Roon, Koopmeiners, Zappacosta; Pasalic; Miranchuk, Scamacca

Intressant fakta:

  • Av de fem gånger lagen mötts i italienska cupen har Atalanta aldrig lyckats vinna.
  • Milan har vunnit de två senaste hemmamatcherna mot Atalanta utan att släppa in ett mål.
  • Atalanta har bara vunnit en av deras fem senaste matcher på bortaplan.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer