Filip explains

MCS intervjuar Filip Goethals & Milan Academy Nynäshamn

Det har gått tre år sedan vi sist satte oss ned för en längre intervju med Filip Goethals, akademichef och tränare för Milan Academy i Nynäshamn. Men nu var det dags igen! En hel del har hänt sedan sist, bland annat har akademin samarbete med ytterligare tre skolor, en pandemi har påverkat undervisningen och ett gäng svenskar har från olika håll anslutit till klubben. Hur ser en träningsvecka ut? Kommer akademin expandera till andra städer? Bör resultaträkning i tidig ålder slopas? Är Elliot Management en bra ägare? Detta är några, av många fler, frågor som Goethals svarar på i denna intervju..

I samband med intervjun fick vi också möjligheten att filma under ett träningspass. Nedan ser du klippet från träningen med inslag av intervjuer med Filip och spelarna.

Milan har haft många svenska spelare genom åren, just nu huserar fyra stycken där (Ibrahimovic, Roback, Björklund och Marshage), men desto färre tränare och anställda med administrativa uppgifter. Endast Nils Liedholm (1961-66, 1977-79, 1984-87) har fått chansen att vara huvudtränare för Milan. Idag huserar två ledare med svensk koppling i klubben. Den ena är Elisabet Spina, med en svensk mor och en italiensk far, som är ansvarig för damlaget. Den andre är Filip Goethals som idag är akademichef och huvudtränare för Milans akademi i Nynäshamn. Med en belgisk bakgrund (mamma från Belgien och pappa från Sverige) växte Goethals upp i Sverige, men flyttade tidigt i karriären ner till Italien där han 2010 blev anställd som tränare i en av Milans samarbetsklubbar i Italien. Idag är Goethals 33 år gammal och har bland annat hunnit med att vara akademitränare i Milan och teknisk direktör i franska Paris Saint-Germains akademi.

2015 inleddes arbetet med att starta upp en akademi i Sverige och 2017 förvecklades slutligen akademin. När vi sist träffade Filip (sommaren 2018) hade uttagningarna till akademin precis börjat och riktade sig då till högstadieelever på Vanstaskolan. Sedan dess har akademin vuxit och omfattar nu tre olika högstadieskolor och en gymnasieskola.

– Just nu har vi samarbeten med högstadieskolor i centralorten i Nynäshamn (Gröndalsskolan och Viaskolan) och Ösmo (Vanstaskolan). Sedan har vi även ett samarbete med Nynäshamns gymnasium.

Eleverna får en extra kick energi och en känsla av att redan vara igång med en aktiverad hjärna när skolan börjar

Akademins träningar sker i samråd med skolan och träningar både innan och efter skoltid får plats på schemat.

– Integreringen mellan skolorna och akademin har fungerat väldigt bra och eleverna uppskattar att vi har kunnat växla mellan morgon- och eftermiddagsträningar. Med eleverna på gymnasiet har vi två morgonpass i veckan, vilket har varit väldigt uppskattat eftersom eleverna får en extra kick energi och en känsla av att redan vara igång med en aktiverad hjärna när skolan börjar. Även eftermiddagsträningarna funkar bra och eleverna motiveras av att få avrunda skoldagen med fotboll. Jag hade önskat att skollagen skulle tillåta mer tid för fotboll och idrott generellt eftersom aktiv rörelse ger en sådan positiv effekt på resten av skoldagen.

En typisk träningsvecka består inte bara utav taktisk och teknisk fotbollsträning, utan även av bland annat videoanalys och kostlära.

– Gymnasiet tränar just nu varje skoldag och har dubbla träningspass på måndagar och fredagar. Alla träningar är inte obligatoriska, men de som kommer på alla får upp till sju pass i veckan. Träningarna består av allt från vanlig taktisk och teknisk fotbollsträning till videoanalys, gym, löpteknik och sprintteknik och lektioner i kostlära. Även lektioner i hur scouting går till och hur man förbereder sig inför att bli fotbollspelare på seniornivå förekommer. Det är viktigt att arbeta förbereda för sådant redan långt innan den dagen kommer för spelarna istället för att allt kommer pang bom under sista året. Grundskolan har tre pass i veckan. Två som är obligatoriska och ett som är frivilligt. Det frivilliga passet är en gemensam träning med gymnasieeleverna. För gymnasiet handlar dessa träningar mycket om ledarskap, vilket ger de äldre möjligheten att vara förebilder för de yngre spelarna.

Akademin har under en säsong ett antal tränare från Italien som gästar lagets träningar, men i övrigt är det Goethals som på egen hand leder samtliga träningar. Planer finns dock på att anställa fler tränare i framtiden.

– Just nu är jag fortfarande ensam som tränare, men planen är att inom 1-2 år få in en till tränare. Att få in en till huvudtränare från Italien är i nuläget svårt, men vi har funderat på att kanske anställa en assisterande tränare här i Sverige. Men det handlar mycket om att kunna hålla oss inom budgeten och att den vi anställer håller den nivå som krävs för verksamheten vi bedriver. Därför får jag i nuläget dra i tyglarna själv, men under årets gång får jag också lite hjälp från mina kollegor som kommer från Italien.

I bakgrunden finns det en hel del personer som man inte ser ute på planen, men här på planen är det framförallt jag som syns.

Foto: Oskar Sörling

Helt ensam är han dock inte. Organisationen runt om akademin består även av 4-5 personer som arbetar bakom kulisserna.

– Organisationen kring akademierna består generellt sett av två hjälptränare där en är målvaktstränare och den andra arbetar med utespelarna. Vi har en akademichef som ser till det övergripande och sköter kontakt med kommunen och skolorna och ser till att allt flyter på som det ska. Sedan rapporteras allt som sker på planen till scouting- och ungdomsverksamheten i Italien. Framförallt nämns då de spelare som utvecklingsmässigt ligger i toppen och hur de presterar i akademin och i respektive klubblag. Så där är det ett antal personer som är indirekt involverade och det finns även ett antal administrativa personer som hjälper till. Så i bakgrunden finns det en hel del personer som man inte ser ute på planen, men här på planen är det framförallt jag som syns.

Av 180 ansökande består akademin idag av 41 spelare.

– Just nu ligger vi nära toppen av det högsta antalet vi kan ta in sett till antalet träningstider vi kan få från skolorna. Vi planerar att få in fler tjejer i akademin och ha en flickgrupp, men mycket hänger på att vi kan få träningstider från skolorna.

Hur ser fördelningen ut mellan killar och tjejer i akademin?

– Just nu är det fler killar än tjejer i akademin. Vi har fem tjejer i högstadie-gruppen och ingen från gymnasiet. I Nynäshamn är det generellt sett få tjejer från 14 år och uppåt som spelar fotboll, men det kommer fler och fler tjejer från de yngre kullarna. Vi jobbar därför mycket med att locka hit dessa tjejer och få dem att fortsätta spela. Det är också ett arbete som vi får försöka göra ihop med övriga fotbollsföreningar i Nynäshamn, så att de kan fortsätta även när de blir äldre.

Fokus har främst legat på att bygga en stark grund här i Nynäshamn och se till att detta projekt är framgångsrikt och hållbart på längre sikt

Under tre år har akademin haft sin bas i Nynäshamn, men planer finns på att i framtiden expandera verksamheten till andra städer.

– Vi har fått lite förfrågningar om att expandera och främst då i Stockholmsområdet. Det pågår diskussioner med andra skolor, men just nu har fokus främst legat på att bygga en stark grund här i Nynäshamn och se till att detta projekt är framgångsrikt och hållbart på längre sikt, istället för att riskera att expandera i ett för tidigt skede. Nu är vi inne på fjärde året här i Nynäshamn och projektet ser väldigt positivt ut och går i rätt kurva. Samtidigt kommer år 2022 en ny läroplan att förhålla oss till. Den nya läroplanen kommer till exempel att ändra elevens val-timmar, så där får vi se hur saker och ting ändras och hur mycket fotboll som kan integreras med skolan. Därför ligger fokus just nu på Nynäshamn, men förhoppningsvis kan vi inom en framtid expandera till någon annan ort. En ort som då inte blir direkt konkurrensmässig mot Nynäshamn, men som man kan ha en koppling till emellan orterna.

Covid-19 pandemin har påverkat de flesta verksamheter de senaste två åren, men akademin har klarat sig förhållandevis bra.

– Pandemin har delvis påverkat oss, men eftersom fotboll är en utomhussport så har vi ändå kunnat träna på hyfsat bra. Men vi hade tyvärr ett litet uppehåll då spelarna fick träna på egen hand. Annars har vi tränat på väldigt bra och faciliteterna vi har här har också skapat förutsättningar för oss att kunna hålla avstånd och sprita händerna. Under större delen av pandemin har vi klarat oss bra. Vi har egentligen inte förlorat ett enda träningspass.

När akademin startades var det uttalade målet att även spela matcher. Hittills har målet delvis uppfyllts genom att gymnasie-gruppen har fått spela ett par träningsmatcher.

– Vi har kört några träningsmatcher med gymnasie-gruppen, men vi har sett att spelarna utvecklas mer individuellt under träningarna. Att kunna köra träningsmatcher någon gång då och då är också viktigt för att få in den taktiska biten i spelarnas utveckling. För att förbereda spelarna inför seniornivån är det viktigt att vi under året kan hålla igång med ett par träningsmatcher. Samtidigt får spelarna också matchspel i sina respektive klubblag.

Verksamheten i Sverige började med arrangemang av camper runt om i landet, men sedan akademin startades har camperna lagts åt sidan.

– Nu har vi inte arrangerat några camper på ett tag eftersom det dels har varit svårt i samband med pandemin, men också att tid, resurser och logistik inte har räckt till. Vi har en partner som arrangerar camper och senast i somras arrangerades ett camp i Malmö. Till nästa sommar får vi se om vi arrangerar något, men det är inte jag som bestämmer om vi ska göra det eller inte, utan det är vår koordinator som sitter i Milano.

Det är bara positivt och kul för barnen att de kan få olika erfarenheter från klubbar och kulturer

Det är inte bara Milan som har etablerat en akademi och arrangerat camper i Sverige. Även utländska klubbar som Espanyol och Juventus har verksamheter i Sverige.

– Det är bara positivt och kul för barnen att de kan få olika erfarenheter från klubbar och kulturer. Jag vet att det har funnits engelska lag också och det är bara positivt att spelarna kan få så mycket erfarenheter och utbildning av dessa klubbar som möjligt och sen ta med sig detta till sina egna klubblag.

Man inte hålla resultatet som den primära uppgiften i en match, utan för ungdomar är fotbollen främst en utbildning

Det pågår en het debatt om akademi-fotbollens vara eller icke-vara i Sverige. Hur ser du på till exempel tidig selektering och slopad resultaträkning i tidig ålder etc.?

– Jag skulle säga att selektering är fel term att använda och något som många har snurrat sig in på. Istället skulle jag mer säga nivå-anpassning. Att nivå-anpassa efter den nivå man är på ger ofta bäst förutsättningar för både den enskilda spelaren och för medspelare samt även för tränare att leda träningar. Det ger ofta bättre kvalité rent generellt på träningarna. Vad gäller slopade resultat och sådant så är jag inte jättepositiv. Men samtidigt ska man inte hålla resultatet som den primära uppgiften i en match, utan för ungdomar är fotbollen främst en utbildning. Jag skulle främst säga att utbildningen ska vara i fokus, men att man fortfarande kan räkna resultat utan att resultatet hamnar före utbildningen. Jag tror att mycket handlar om tränare som är väldigt resultatinriktade och att det är där problemet i första hand ligger och inte i att barnen räknar resultat. Mycket hänger på förbundet att utbilda tränare i vad deras uppgift under olika matchsituationer är. Tränare kan ha en uppgift under träning, men under match är frågan om det primära målet är att vinna matchen eller att spelarna får en bra utbildning. Min personliga åsikt är därmed att utbildningen ska komma först och allra främst i de yngre åldrarna.

Milan har haft ett par turbulenta år med en rad ägarbyten. Att organisationen i klubben förändras med jämna mellanrum är dock inget som påverkar akademin i Sverige nämnvärt.

– Det beror på. Vi har bytt ägare till och från senaste åren, men det har nästan inte haft någon påverkan alls på vår verksamhet. Vi har ett avtal med kommunen och rullar på som vanligt och har ett nära samarbete och ständig kontakt med huvudkontoret. Vårt mål är att spelarna ska nå den högsta nivån som de strävar efter. Vi har till exempel haft kontakt med en flickspelare född 2006, som idag spelar med Hammarby och har debuterat i ungdomslandslaget, som vi jobbar med för att hon ska få provspela med Milans U-19 lag. Sedan har vi tre killar i gymnasiet som ska få åka ned till ett lag i Brescia och provspela med deras U-19 lag. Vi har ett nära samarbete med båda våra huvudakademier i Milano och vårt mål och syfte ändras inte även om organisationen runt om i klubben ändras. Det är inga förändringar som har påverkat vår verksamhet negativt de senaste åren, utan allt har gått enligt vår plan.

När vi träffades sist talade Goethals om hur akademins metodologi skiljer sig från den “svenska modellen”. Metodologin härstammar från belgiske professorn Michel Bruyninckx och bygger på att integrera kognitiv psykologi med fotboll.

– Metoden har förändrats lite sen sist, men den kognitiva biten jobbar vi fortfarande mycket med. Framförallt bakar vi in den taktiska biten mycket i det tekniska och fysiska. Vi jobbar mycket med kopplingen mellan icke-bollhållare och bollhållaren och hur de kan hitta en form av kognitiv synergi, och även med ihop med en “terzo uomo” (tredje spelare). Det kognitiva finns alltid kvar inom metodiken och vi försöker skapa en helhetsbild över hur spelarna ska tänka på planen både med och utan boll. Främst mycket utan boll eftersom det är så den mesta tiden ofta spenderas på en fotbollsplan.

Det har inte gått obemärkt förbi att Zlatan Ibrahimović har återvänt till Milan och att ytterligare ett par svenska spelare har anslutit till klubben de senaste två säsongerna. Har detta bidragit till ett ökat intresse för Milan och fler ansökningar till er akademi?

– Inte något jag tänkt på, men antalet ansökningar ökar för varje ny termin. Det kanske har någon effekt, men det är svårt att säga. Förhoppningsvis kanske det har en effekt.

Har Milans återkomst till Champions League inneburit ett ökat intresse?

– Än så länge har det inte påverkat, men etablerar vi oss där och kan nå slutspelet regelbundet och kanske även vinner Serie A, då tror jag att det skulle ske en lite större förändring och att folk skulle se Milan lite grann som ett storlag igen. Vi får se i framtiden om det sker någon förändring – förhoppningsvis gör det det.

Satsningen långsiktigt gäller inte enbart på fotbollsspelare utan även på att utbilda fotbollstränare och funktionshindrade spelare.

– Vi har haft diskussioner om att starta en tränarutbildning och utbildning för funktionshindrade spelare, men sen kom pandemin och då har diskussionerna inte hamnat högst upp på agendan. Att få in mer funktionshindrade spelare är alltid en intressant aspekt, men det är en väldigt komplicerad uppgift. Framförallt hur man ska organisera med skolan för att få ihop det. Intresse och planer finns, men mycket handlar om tid och att få in träningstider på schemat. Det är något som ligger i bakgrunden och jäser, men vi har fått avvakta i och med pandemin och får väl göra det i någon månad till. Förhoppningsvis går det mot bättre tider och att vi kan få ihop det på alla sätt och vis.

Både Milans herrlag och damlag har öppnat säsongen starkt och ligger tvåa respektive trea i ligan. Hur går tankarna kring dagens Milan på både dam- och herrsidan?

– Om vi börjar med damerna så ser det väldigt positivt ut. Laget har varit uppe i toppen sen laget startades och växer även Champions League-mässigt. Där går det i rätt riktning och det är kul att se att många utländska spelare har kommit in också. Det har blivit mer mångkulturellt på den biten. Med herrarna säger jag samma sak, nu börjar laget få mer fart framåt och man ser att Piolis idéer börjar sitta. Spelarna börjar hitta ett samliknande spel, framförallt defensivt som sen har givit resultat offensivt. Man börjar få rätt pjäser på rätt plats jämfört med var man har haft tidigare. För herrarna går det också i rätt riktning. Jag tror att man får ta det stegvis framåt.

Det viktiga, framförallt med den inledning man har haft, är att ha kontinuitet och vinna de jobbiga matcherna som man har förlorat under de tidigare säsongerna

Herrlaget ligger som tidigare nämnt tvåa i tabellen, vad tycker du om inledningen av säsongen?

– Väldigt bra och stark inledning. Det viktiga, framförallt med den inledning man har haft, är att ha kontinuitet och vinna de jobbiga matcherna som man har förlorat under de tidigare säsongerna. I slutändan är det sådana matcher som ofta avgör var man hamnar i tabellen – om man kommer topp 4 eller topp 7. Så det här är en väldigt bra inledning och jag tror att mycket kommer hänga på om man får den här kontinuiteten säsongen igenom.

År 2018 tog nuvarande ägarna Elliot Management över klubben från Yonghong Li. Hur upplever du att Elliot sköter klubben?

– Väldigt bra faktiskt. Det är en ägare som håller sig väldigt mycket i bakgrunden, även om de är väldigt aktiva administrativt. Det är starka ägare som är målmedvetna och för skutan mot rätt mål. De förlitar sig mycket på ledningen tillsammans med Paolo Maldini som får göra sitt och låter deras kunnighet synas utåt. Det är bara positivt och förhoppningsvis stannar dem kvar och blir långvariga inom klubben.

Under mercaton värvade Milan tolv spelare och sålde en. Gjorde Milan rätt val på marknaden?

– Ja. Man har ju alltid sina egna önskespelare, men jag tycker fortfarande att Milan gjorde en bra mercato. Man ska vara nöjd och vi fick många spelare på rätt plats som kan bidra mycket. Det ser väldigt positivt ut.

Milan har en framgångsrik ungdomsakademi och talanger som Donnarumma, Cutrone, Locatelli och Calabria har på senare tid slagit igenom i A-laget. Finns det någon talanger i dagens ungdomslag som kan ta samma kliv inom ett par år?

– Det finns ett par som redan är uppe och tränar med A-laget, även från U-18. En av dem är bland annat svensken Vilgot Marshage. Även svenskarna Emil Roback och Lukas Björklund har potential att nå dit. Det största klivet är mellan Primaveran och A-laget, det är väldigt stor skillnad. Man har sett framförallt på Daniel Maldini hur tufft han har det. Det finns ett antal spelare som är uppe och nosar på A-laget, men för klubbens del tror jag att mycket handlar om att förbereda spelarna så mycket som möjligt så att de lätt kan kliva in i den miljön. Så det finns ett par spelare som man kan plocka upp till den nivån, men sedan gäller det för klubben att kunna behålla spelarna också. Till exempel försvann Locatelli och även Donnarumma har lämnat. Det gäller att hålla kvar dem, men sen finns det alltid olika faktorer som påverkar. Förhoppningsvis kan vi inom några år se ett par spelare från Primaveran och U-18 ta klivet upp till A-laget, framförallt en svensk av de tre jag nämnde.

Förhoppningsvis kan vi se fler nordiska spelare och det är bara kul att se att vi kan producera duktiga spelare som kan etablera sig hos toppklubbar nere i Europa

Milan players
Foto: Oskar Sörling

Som Goethals nämner finns det många svenskar i klubben, men det finns också ett flertal spelare från våra nordiska grannländer. Tror du att fler nordiska talanger kommer att ansluta till klubben i framtiden?

– Jag hoppas det. Det är bara kul att se svenskar få plats där och vi får hoppas att även någon av våra spelare (från den svenska akademin) kan komma dit en dag, både på dam- och herrsidan. Nu har vi ju några egna spelare som åker ner och provtränar. Förhoppningsvis kan vi se fler nordiska spelare och det är bara kul att se att vi kan producera duktiga spelare som kan etablera sig hos toppklubbar nere i Europa.

Foto: Oskar Sörling

Goethals är inte den enda svensken som har en tränarroll eller administrativ roll i klubben. Elisabet Spina har idag en nyckelroll som ansvarig för damlaget. Finns det fler?

– Elisabet Spina är halvsvensk, uppväxt i Italien och är idag ansvarig för damlaget och akademin. Det är vi två som har en svensk koppling till klubben som jag vet, annars hade ni troligtvis fått höra det redan.

Med dina erfarenheter från livet i Milano; för en milanista som ännu inte varit där, har du några tips på ställen att besöka när man är i Milano bortsett från San Siro?

– Casa Milan skulle jag säga, där finns ju huvudkontoret och det digitala muséet – det är väldigt intressant att se klubbens historia. Ungdomsanläggningen (Vismara Sports Center) är lite svår att besöka nu på grund av pandemin. Milanello är också en dröm för många att åka och se, men man får ju tyvärr stå utanför. Det kan vara värt om man har bil, men det är fortfarande pandemi som sagt och begränsningar för besökare. Casa Milan är ett sevärt mål för ett Milan-fan.

Några ord från spelarna om akademin.

Maja Salmela Nyström:

– Jag spelar här för att jag vill utvecklas och det kändes som en bra möjlighet. I ett vanligt klubblag är det mer att alla ska få spela och vara kul, här är det mer seriöst och man får utvecklas mer.

Nicolas Hagen:

– När jag flyttade hit (till Nynäshamn) såg jag att Milan skulle starta ett projekt här och såg då möjligheten och valde att provspela. Sen dess har det gått bra. Här är det mer fokus på individuell träning och mycket taktik. Man ser inte så mycket taktisk träning i svensk fotboll. Den taktiska träningen skiljer sig mycket mellan andra länder och Sverige. Det bästa med akademin är umgänget och att man får ut det mesta av träningen tack vare tränarens hjälp och råd. Jag tycker det är viktigt för ungdomar som oss som tränar här. Det är en bra tränare som är väldigt kunnig i sitt jobb.

Shirin Brink Özer:

– Jag tycker det finns bra förutsättningar och man får bra träning. Man spelar bara med spelare som har bra disciplin och kan mycket om fotboll. I de flesta andra klubbar tar man bara in spelare som inte har gått på fotboll så länge och inte har samma disciplin som spelarna som kommer in här har.

Goran Hedati:

– Man får massor med möjligheter här som till exempel att få åka ut i Europa. Sen har vi tränaren Filip som är en väl utbildad tränare och mycket bättre än de flesta tränarna. Filip är mer inriktad på spelarna och vill verkligen utveckla dem. Han kan mycket om utveckling, taktik och metodik. Han visar verkligen vad hans mål är och vad han strävar efter. Alla andra lag i Sverige strävar till exempel efter att vinna serien, men egentligen ska en akademi sträva efter att utveckla en spelare. Det är något Filip och akademin gör här.

Intervjuer gjorda av Oskar Sörling.

Läs mer och/eller ansök till akademin här: www.acmilanacademy.se

Läs intervjun från 2018 här: https://www.milansverige.se/2018/07/exklusiv-intervju-filip-goethals-om-milans-satsning-pa-ungdomsfotboll-i-nynashamn/

Läs vår intervju med Milan-spelaren Wilgot Marshage här:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen