Exklusiv intervju: Filip Goethals om Milans satsning på ungdomsfotboll i Nynäshamn

Sedan några år tillbaka har akademichefen och huvudtränaren Filip Goethals jobbat hårt för att förädla svenska fotbollstalanger och föra dem in i AC Milans akademisystem. Förra året organiserade man framgångsrika camper i bland annat Linköping och Stockholm och inför hösten har satsningen i Sverige tagit ytterligare ett steg framåt. Hösten 2018 inleder AC Milan ett samarbete med Vanstaskolan i Ösmo och kommunen Nynäshamn och MilanSverige har fått en exklusiv intervju med Goethals om satsningen.

Milan har sedan klubben bildades 1899 representerats av ett flertal svenskar, däribland trion Gre-No-Li, Zlatan Ibrahimović, Kurt Hamrin, Andreas Andersson och Jesper Blomqvist. Idag huserar inte längre någon svensk spelare i klubben, men ändring kan det snart bli på den fronten ur ett långsiktigt perspektiv. Flera utländska klubbar har de senaste åren arrangerat fotbollscamper för barn och ungdomar i Sverige, däribland Juventus, Espanyol och AC Milan. Förra året arrangerade Milan camper i både Linköping och Stockholm för både killar och tjejer och intresset var inför denna sommar stort både bland tidigare deltagare och nya intresserade fotbollsspelare. Tyvärr blev det dock ingen camp i år då klubben istället har valt att satsa på ett mer långsiktigt samarbete med Nynäshamns kommun och Vanstaskolan i Ösmo, ett projekt som drar igång till hösten med hjälp av 29-årige Filip Goethals. I klubbens organisation finns det å andra sidan två tränare med svensk bakgrund för närvarande. Goethals är den ene och den enda som kan kommunicera flytande på svenska. Den andre är Elisabeth Spina som är akademichef i Italien, med en svensk mor och en italiensk far.

Filip Goethals är akademichef och huvudtränare i projektet som börjar till hösten. Uppväxt i i Sverige från en belgisk familj, fick Goethals som 21-åring jobb som tränare i en av Milans samarbetsklubbar i Italien. I samband med detta började han plugga italienska och året därpå (2011) flyttade han ner till Italien. Efter hårt jobb blev Goethals sedermera uppflyttad från assisterade till huvudtränare inom den internationella akademin. Det hårda arbetet fortsatte i Italien, ledde så småningom 2015 till idén att bilda en akademi i Sverige med huvudbas i Stockholm.

AC Milan snappade upp på förslaget och inledde ett scoutingprojekt i Linköping.

– 2015 inledde vi vårt arbete för att starta en fotbollsakademi i Sverige. Efter två camper i Linköping och Stockholm med 59 deltagare så hittade vi 12 stycken spelare som stack ut ur mängden, vilket är ett väldigt högt procentuellt antal. Detta grundade idén om en akademi i Stockholm. 

Efter att ha sökt runt och haft kontakt med ett flertal olika kommuner så fastnade klubben för det nya förslag som politiken i Nynäshamn framfört.

– Vi förde samtal med ett flertal kommuner som inte har fotbollsprofiler i dagsläget. I Stockholm har de flesta storklubbarna som Hammarby, AIK och Djurgården redan samarbeten med olika skolor, därför valde vi att satsa på en mindre kommun. 2017 inleddes därefter kontakten med Nynäshamn som då framfört en intressant satsning på idrott i kommunen. Utöver den satsningen låg även kommunens långsiktiga tänk och framfart i infrastrukturen med bland annat en ny hamn med i beslutsfattandet.

Satsningen Milan gör i Nynäshamn är till en början “liten”, men de långsiktiga planerna är desto större.

– Till en början är det Vanstaskolan som gäller, de har en stark fotbollskultur i skolan med många barn som spelar i Ösmo GIF. Till en början är satsningen riktad till årskurserna 7-9, men sedan är planerna att utöka ner till årskurs 4 och till nästa år vill vi få in gymnasiet i bilden. Vi vill stämma av att allting funkar till en början och vi kommer ha ungefär 45 stycken barn i vår akademi. 

[highlight]”Vi pushar kommunen för att italienska ska bli en del av språkutbildningen i skolorna”[/highlight]

Men allt handlar inte bara om fotboll, genom utbildningen får man även kunskaper i det italienska språket.

– Lära sig italienska får man också göra, men främst är det fotbollstermer till en början. Bland annat kommer vi ha kollegor till mig från akademin i Milano med på träningarna under veckoperioder och en av dem är Mauro Bertoni. För honom underlättar det mycket om barnen förstår det italienska “fotbollsspråket”. Långsiktigt har vi dessutom planer på att skolorna i Nynäshamn skall börja utbilda barnen i det italienska språket, något som vi pushar kommunen för. 

Under terminens gång kommer man även att göra en resa till Italien och bland annat få träffa Milans A-lagspelare och möta de lokala akademilagen.

– När vi reser till Milano så vill vi att barnen åtminstone skall kunna hälsa på akademidirektören och de italienska barnen som kanske inte kan engelska. I framtiden vill vi kunna hålla i träningar helt på italienska och skippa svenskan och engelskan helt och hållet. Under träningslägret, även kallat “Milan Experience”, vi kommer att åka på, får spelarna chansen att träna på ungdomslagens anläggning, besöka Casa Milan, träffa akademicheferna, besöka Milanello och se A-laget träna samt slutligen åka till San Siro och se en match. I samband med denna match kommer barnen även få chansen att göra “highfive” med spelarna när de anländer till arenan och sedan få göra lite teknikövningar på planen under halvtid inför publiken på San Siro. Vi kommer kanske även spela match mot något lokalt akademilag från klubben i Milano.

[highlight]”Mognad är nyckeln till att komma till Italien”[/highlight]

I Nynäshamn är tanken att man skall få leva “Milan-livet”, man vill alltså skapa en Milanmiljö- och kultur i kommunen som endast ligger cirka en halvtimme från centrala Stockholm.

– Vi vill förbereda spelarna för att de skall ha en möjlighet att få ett ungdomskontrakt med AC Milan i Italien och anpassa spelarna till den vardag som en ungdomsspelare har i klubben. Där pratar alla italienska och tanken är att man skall vara redo i slutet av gymnasiet. Är man dock inte tillräckligt förberedd så kommer livet bli jobbigt i Italien, därför är “mognad” nyckeln till att komma till Italien. En spelare behöver inte vara teknisk eller taktiskt kunnig från början, utan det är vårt jobb att lära dem det under tidens gång, men man måste kunna anpassa sig och ha den rätta mentaliteten.

[highlight]”Vi siktar på fem träningspass i veckan”[/highlight]

Måste man vara elev på Vanstaskolan för att få träna i Milans färger?

– Ja, man måste ha sökt och kommit in på skolan och träningarna är schemalagda i samråd med skolan. Träningen börjar klockan sju på morgonen och håller på till klockan åtta, sedan börjar skolan direkt. Efter skolan är det återigen träning mellan 15-17. Finns tid över i schemat kan det även tillkomma pass under skoltiden också, men detta är fortfarande en process som utreds. Allting är inte schemalagt ännu, men vi siktar på fem träningar i veckan, plus ett teoripass och språkpass så sex pass totalt. Tanken är också att vi skall delta i Skol-DM till hösten, men långsiktigt finns även planer på att eventuellt ha ett juniorlag (kopplat till den framtida gymnasieverksamheten) som deltar i Sankt-Erikscupen. 

Träningsmetodologin skiljer sig från den “svenska modellen”, där psykologin är en viktig aspekt i Milans metodologi.

– Milan började jobba med en integrerad metodologi kring 2009-10. Detta innebär att man bakar ihop teknik, taktik, fysik och psykologi. Jag har tidigare studerat kognitiv psykologi i Italien och under tiden jag studerade stötte jag på den belgiske professorn Michel Bruyninckx som är världsledande inom området och som bland annat har hjälpt belgiska landslagsspelare. Bruyninckx togs år 2013 in som konsult i Milan och lade fram en utvecklingsplan för att integrera den kognitiva psykologin i den integrerade metodologin. Att applicera metodologin i fotbollen är dock väldigt avancerat och det finns flera tränare på den högsta nivån som har misslyckats med att applicera den på ett effektivt sätt. Mourinho (då i Real Madrid) tog kontakt med Bruyninckx 2011 och professorn fick därefter hålla i A-lagsträningen, men spelarna i A-laget hade dock svårt att förstå tankesättet som är något som man måste bygga på i redan ung ålder. 

Goethals började själv forska i ämnet samtidigt som han började jobba som tränare i Milan. Han fick kontakt med Bruyninckx och tillsammans såg de att respektives metodologi var lika varandra, men samtidigt olika på detaljnivå.

– Metodologin existerar knappt i fotbollsvärlden i nuläget och det finns endast några få bra akademier som tränar på denna nivå. Metodologin har varit svår att lära ut och även akademitränare har haft svårt att förstå konceptet. Nu testar vi detta i Sverige, men det kommer bli en lång process. Många vill spela “tiki-taka” fotboll med trianglar och förflyttningar, men det är väldigt avancerat och bygger på små detaljer ända ner i neuronerna som skickas från hjärnan till ryggmärgen. Att träna upp sådant är egentligen långt ifrån hur man bedriver fotboll. Många vill försöka på den högsta nivån men misslyckas.

Efter åtta år som tränare, där karriären inleddes i Milan har Filip Goethals bland annat utbildningen UEFA B på cv:et, men framförallt har kunskapen kommit genom interna utbildningar i Milan.

– Mitt första tränarjobb var i Milan och förhoppningsvis är det också mitt sista. Min kärlek för Milan började som 9-åring när jag var i Sicilien. Jag visste knappt om Milan, men jag ville ha Inzaghis tröja (då i Juventus). Den var dock slut och jag valde därför Bierhoff i Milan, där jag fastnade för de vackra rödsvarta färgerna. Jag har UEFA:s basutbildning, men framförallt har min utbildning kommit genom interna utbildningar i Milan, seminarier och upptaktsträffar med andra tränare. Jag har fått observera tränare som Inzaghi (som inledde sin karriär som akademitränare efter sin långa och framgångsrika spelarkarriär), Omar Danesi som är som en mentor för mig (och kommer agera som gästtränare på akademin på Vanstaskolan, men som lämnade Milan och numera är tränare i Sparta Prag) och Andrea Biffi. Det viktigaste tycker jag är att studera hur andra tränare arbetar för att själv utvecklas och bilda sin egen metodologi. En generell basutbildning ger inte så mycket, kanske som ung men inte om man vill gå in djupare som tränare på en detaljnivå. 

[highlight]”Jag vill göra jobbet som inte syns”[/highlight]

Filip Goethals är fortfarande ung och har framtiden för sig på tränarbänken, men en framtid inom seniorfotbollen lockar inte.

– Seniorfotboll lockar inte mig, utan jag vill satsa på ungdomsfotboll. Jag vill se spelare jag tränat i framtiden lyckas i ett A-lag. Tyvärr får inte ungdomstränare den “credd” de förtjänar. Mihajlovic och Montella lyfte fram spelare som Donnarumma, Locatelli och Cutrone, men det finns andra som ligger bakom succén. Jag vill göra jobbet som inte syns. Många vill bli som Guardiola, men det är en helt annan nivå än att vara ungdomstränare. Man måste vara av en viss karaktär och är man tystlåten trots att man är en duktig tränare så kommer man inte att synas i media. Det blir fel i bilden av hur en tränare är, när tränare som dessa skriker och gormar på planen. Att vara ungdomstränare är väldigt annorlunda. Däremot är en framtida dröm att få träna Milans Damlag. 

Förra månaden blev det officiellt att Milan tar över Brescias plats i Serie A och därmed bildar sitt första damlag. Satsningen på damfotbollen ligger i linje med Milans satsning i Sverige och är enligt Goethals ett stort steg framåt för italiensk damfotboll.

– Milan vill satsa mer på damfotbollen och jag har väntat in Milans beslut att bilda ett A-lag. Den italienska damfotbollen är inte alls stor. Carolina Morace (Milans nya damlagstränare) sade i en intervju att den italienska fotbollen ligger ungefär 20 år efter i utvecklingen. Därför är satsningen i Sverige ett stort steg. Många flickor blir proffs tidigare än pojkar. Milans utlandsakademi är en av de mest intressanta på långsikt i damfotbollen. U-13 är idag det äldsta flickungdomslaget i Milan och det är ett stort steg upp till A-laget. Vi vill att svenska talanger skall ta steget till Italien och Milan och jag hoppas att vi snart får se en svensk spelare representera klubben på seniornivå. På Vanstaskolan kommer tjejer och killar träna tillsammans, men i gymnasieåldern kommer man separera på könen av biologiska skäl. Utöver satsningen i Sverige har vi även ett projekt i Kuwait som har en bra fotbollskultur inom damfotbollen. 

[highlight]”Det kan ta mer än tio år innan man får fram en produkt från en av våra utlandsakademier”[/highlight]

Det är som sagt inte bara i Sverige man har olika akademisatsningar. Enligt Goethals har man akademier i elva olika länder och strax under hundra stycken runt om i Italien.

– Milan har tre stycken akademier i Japan, en i Australien, en i Dubai, en väldigt liten i Schweiz (en amerikansk privatskola), en i Rumänien, en i Litauen, en i Polen, en i Bilbao (Spanien), en i Florida (USA) och snart en i Brasilien. Den elfte startar vi nu upp i Sverige. Akademin i Milano är den största, men runt om i Italien har vi 84 eller 85 stycken akademier. Alla akademier utomlands, likt den vi nu har i Sverige, är dock olika då man måste anpassa sig till fotbollskulturen i respektive land. Det kan ta mer än tio år innan man får fram en produkt från ett specifikt land.

Förra året arrangerade man två fotbollscamper i Linköping och Stockholm, men i år blir det inga camper.

– I Nynäshamn satsar vi nu på akademin och sedan är tanken att starta upp vårt scoutingprogram igen. Vi hann inte med att arrangera årets camp eftersom projektet i Nynäshamn kom i kläm. Nästa år kommer vi dock arrangera campen igen. Vi vill åka runt i Sverige och introducera vår metodologi samt scouta intressanta spelare till fotbollsprofilen i Nynäshamn. Jag bör också understryka att vårt koncept bygger på en utbildningsprocess internt i Sverige och inte en direkt rekrytering till Italien i ung ålder. I första hand är man barn som lever med sin familj. Fotbollsproffs blir man senare i livet. 

Satsningen långsiktigt är dock inte bara på fotbollsspelare utan också fotbollstränare och funktionshindrade spelare.

– Milan vill inleda en tränarutbildning på universitetsnivå som innefattar en tränar, målvakt och sportdirektörs-utbildning. Upplägget är ännu inte färdigt, men stora steg har tagits i rätt riktning och huvudakademichefen i Milano är exalterad över det nya tränarprogrammet. I september väntas vi få ett besked. Utöver detta vill vi också satsa på ett projekt med barn som har funktionshinder, till en början är tanken att det också skall ske i Nynäshamn och Vanstaskolan. 

[highlight]”I Sverige skulle man med samma finansiella möjligheter kunna producera minst tio Zlatan”[/highlight]

Karriären i Milan ledde också till en kort period som teknisk direktör i franska PSG:s akademi för Filip Goethals. Under tiden i PSG hann han också med att skälla ut en av klubbens akademitränare.

– 2013 jobbade jag som teknisk direktör åt akademin i Chicago, USA, där jag lärde upp akademitränarna och undervisade dem i generell fotbollsmetodologi. Detta gjorde jag i Chicago i USA och en tränare där skällde ständigt ut sina spelare och gav dem fysisk bestraffning i form av armhävningar etc, så spelarna var rädda för att göra minsta tekniska fel och höll därför tillbaka. I USA är mentaliteten helt annorlunda mot Sverige och Italien. Däremot är möjligheterna finansiellt fantastiska i Chicago och USA, men fotbollskulturen har mycket att utveckla. I Sverige skulle man med samma finansiella möjligheter kunna producera minst tio Zlatan. Förhoppningsvis kan Milan ge en skjuts till den nivån. Jobbet i PSG varade dock bara en kort tid, innan jag fortsatte i Milan. Jag har fått flera bud från andra klubbar, men det har känts fel att acceptera dem och lämna Milan.

Milan har som bekant haft en tuff tid de senaste åren med uteblivna resultat, lång tid utanför Europa-spel och ägarbyten. Hur går tankarna kring dagens Milan?

– Domen från UEFA är väldigt orättvis. Domen har vad jag har hört kommit på grund av minusresultaten från säsongerna 2014-2017. Det ryktas om att Milans president Yonghong Li:s ekonomi inte är trovärdig. Vill man klubben det bästa, som han själv har sagt och det samtidigt finns köpare som vill utveckla Milan, varför säljer han då inte klubben? Det är dock svårt att veta i detalj vad som händer i klubben.

Milan har inför nästa säsong i skuggan av domen från UEFA gjort klart med tre värvningar. Vad tror du om deras framtid i klubben?

– Halilović är en intressant värvning och Gattuso är rätt man att pusha honom till sin maxnivå. Reina känns som en trygg värvning då han är så rutinerad samtidigt som man inte vet läget med Donnarumma. Strinic är också rutinerad och Milan har ofta haft väldigt unga ytterbackar. Att få en rutinerad gestalt i omklädningsrummet ger väldigt mycket.

Finns det någon drömspelare du vill att Milan värvar och vad ser du för mer realistiska värvningar Milan kan göra under detta transferfönster?

– En spelare som jag sedan tiden i Schalke 04 ville att Milan skulle värva var Leroy Sané (nu i Manchester City). Hans tekniska detaljnivå är lik Ronaldinhos i både spelstilen och rörelsemönstret. Många skulle säga Ronaldo eller Messi, men de kommer snart pensionera sig. Sané är ung och har framtiden framför sig. Annars har jag hört en del om Falcao och Immobile. Immobile är intressant, men en spelare som Belotti skulle glädja många fans i och med sina tidigare år Milans ungdomsakademi. Han är en spelare som måste hamna i rätt miljö för att få ut sin fulla potential. I Torino har han det lite svårt, men i Milan skulle han få ut mer. Mycket måste dock stämma för att en övergång skulle kunna ske.

Finns det någon eller några spelare du vill skall lämna klubben i sommar?

– Nej jag kan inte svara på det, det finns ett antal spelare som jag tror ni själva kan gissa er till, men några namn kan jag inte nämna..

Vad tyckte du om den gångna säsongen?

– Det var så många matcher där vi tappade poäng. Om målet är att nå Champions League så får man inte tappa så många poäng under en säsong. I flera matcher mot bottenlagen kom man inte upp i nivå, t.ex. mot Benevento. Man värvade elva nya spelare, men ingen med den individuella kvalitet som t.ex. Zlatan hade i Milan. Hade Ibrahimović inte spelat i laget som vann ligan 2010-11 så hade man troligtvis slutat på 4-5 plats. I dagsläget hade man med bara några få poäng till nått CL, men den individuella kvalitén saknas. Kalinić och André Silva gjorde det bra i sina tidigare klubbar, men i år tog allt stopp. Man valde att satsa på mediokra spelare som man hoppades skulle nå den högsta nivån. Klubben har nu sagt att man skall satsa på mer kvalitativa spelare.

Den kommande säsongen?

– Med det laget man har nu tillsammans med de nya värvningarna bör man minst ta en CL-plats. En utav de fyra platserna måste man helt enkelt ta. Jag tycker man skall glömma allt tjafs om Europa League och istället rikta all fokus på CL-platserna.

Milan har de senaste åren haft en mycket framgångsrik ungdomsakademi, där bland annat talanger som Donnarumma, Cutrone, Locatelli och Calabria har flyttats upp till A-laget. Finns det någon eller några spelare du tror kommer ta det stora klivet i framtiden?

– Riccardo Tonin är en stor talang, men steget mellan A-laget och Primaveran är stort. Han är absolut en av de som kan ta det stora steget. Plizzari (förra säsongen utlånad till Ternana i Serie B) är också en stor talang, annars fanns ju faktiskt Mastour som spåddes bli den nya Kaká. Vad som hände med honom må gudarna veta, men risken finns ju alltid att utvecklingen stannar i 18-20 års-åldern. Det finns ett antal spelare som kan nå långt i ungdomslagen, men som tidigare sagt så är det mentaliteten som är den stora faktorn huruvida en talang kan förädlas till en A-lagspelare eller inte.

Faktaruta:

Fullständigt namn: Filip Goethals

Ålder: 29 år gammal och aktiv i Milan sedan 2010.     

Favoritminne: Inzaghis mål mot Ajax i CL (2002-03), som kanske Tomasson snodde, det var målet som jag blev mest tokig över. Annars revanschen mot Liverpool 2007, men då satt jag dock på ett tåg på väg hem från en klassresa. Jag lyssnade på matchen på radio, men någon annan streamade  matchen via sin dator på tåget, så jag fick se sista kvarten i alla fall.

Favoritspelare i Milan genom tiderna: Inzaghi, men också Maldini och Baresi. 

Favoritspelare i dagens Milan: Cutrone, han påminner om Inzaghi med sitt hjärta för klubben samt Locatelli, en väldigt ödmjuk spelare och jordnära som person. Han påminner om Ambrosini. 

Vill du som spelare bli en del av Milans akademisatsning i Nynäshamn och Vanstaskolan? Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om projektet och anmäla dig till utbildningen. 

Läs vår senaste intervju från 2021 här:

MCS intervjuar Filip Goethals & Milan Academy Nynäshamn

http://www.acmilanacademy.se 

https://www.instagram.com/acmilanacademy.se/

https://www.nynashamn.se/Kommun-och-politik/Press/Pressmeddelanden

https://www.nynashamn.se/Forskola-och-skola/Grundskola/Vara-grundskolor/Vanstaskolan-F-9/Om-Vanstaskolan/Fotbollsprofil-AC-Milan-Academy.html

Från vänster: Magnus Prior, rektor Vanstaskolan, Johan Augustsson (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden, Daniele Massaro, tidigare spelare AC Milan, Filip Goethals, akademichef AC Milan Academy Sverige, Alessandro Gianni, internationell akademichef AC Milan Academy,Mauro Bertoni, teknisk akademidirektör/besökande hjälptränare Vanstaskolan.

Intervju gjord av Oskar Sörling 3/6 2018. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen