Det nya Milan

Milan och dess fans har gått igenom väldigt mycket det senaste decenniet snart. Milan som fotbollsförening är trasig och den har varit det i många år. Men klubben har äntligen börjat bygga rätt. Den sommaren vi har väntat på så länge är faktiskt äntligen här.

BAKGRUND

Berlusconi gjorde Milan till ett av dem mest framgångsrika lagen någonsin, men han körde också ner klubben i botten. Tillsammans med sin kompanjon, Galiani, såg man till att ha ett sjunkande skepp med enorma skulder. Det var många som förutsåg detta, men det var också många som blev lurade av allt det fina man upplevde tillsammans och den identitet som klubben ändå hade med dem två i toppen. Inte nog med alla ekonomiska problem så sålde Berlusconi sin klubb till en okänd man vid namn Li och det var en affär som kanske är en av de märkligaste någonsin. Jag är säker på att det kommer göras film eller dokumentär om det. Berlusconi kunde inte göra det värre, han tog pengarna snabbt och stack. En sann affärsman. Kineserna anställde Fassone och Mirabelli som spenderade pengar vilt, spelarköp och sjuka löner var högst upp på agendan. Fansen blev lurade igen, vi trodde vi var rika. Men det enda den ledningen åstadkom var att dra ner Milan ännu mer i den fruktansvärda ekonomiska situationen man befann sig i. Klubben styrdes dessutom av män som egentligen inte hade några känslor för klubben. Elliott (som hade lånat pengar till Li) blev tvungna att kliva in och rädda situationen. Det var kris i Milan och utan Elliott kanske klubben inte ens hade varit kvar i Serie A. Men luras inte av Elliott heller, dem fick klubben till ett billigt pris och potentialen är enorm då Milan är ett gigantiskt varumärke inom fotbollsvärlden. Elliott lyckades få till klubben individer som bryr sig om Milan. Personal som arbetat där tidigare och som vet vad som behöver göras.

In klev bland annat Leonardo, en fantastisk sportchef. Han fick inte mycket tid på sig men han kunde hushålla med pengarna mycket bättre än Mirabelli. Leonardo lyckades etablera goda kontakter med agenter inom och utanför klubben och värvade till Milan framtida stjärnor. Vi vet inte än exakt varför han lämnade sitt uppdrag. Det kan vara så att han satsade allt på att Milan skulle nå CL (han fick Elliott att spendera 700 milj i januari) och fick avgå eller så kan det vara så att han lockades av andra uppdrag (PSG enligt rykten). Hela Milan är ett enda stort och pågående projekt som kommer kräva tid och tålamod. Alla är inte gjorda för den uppgiften.

MALDINI

En man som är gjord för den uppgiften är Mr.Milan himself. Sedan Maldini la skorna på hyllan år 2009 så har alla väntat på att han ska ansvara för något stort i Milans ledning. Men det blev inte så. Galiani och Maldini kom inte överens och sedan såldes Milan till en skum ägare. Det var inget kaptenen ville ta del av. Jag har inte träffat Maldini personligen, men jag skulle jätte gärna vilja det. Förutom att vara en av dem bästa genom tiderna på fotboll så verkar han vara en enormt klok människa och en riktig gentleman. Dagen vi väntat på är här: Maldini kommer att bli Milans direktör. Han kommer få styra skeppet. Det här är något jag väntat på och drömt länge – för länge. För Maldinis del blev övergången strålande. Han fick gå ett helt år tillsammans med en av dem bästa i branschen och lära sig mycket. Nu är kaptenen varm i kläderna och vi ser mycket framemot hans bygge. All turbulens inom klubben de senaste åren har lett till att vi fansen är skeptiska till allt som ledningen beslutar och det har vi all rätt till. Men med Maldini vid rodret har vi en garanti. Han är en man som bryr sig om Milans bästa, en som brinner för klubbens färger och viktigast av allt: klubbens själ och identitet lever kvar. Med Maldini som direktör kommer Milans anda leva vidare och bygga ihop ett starkt team, förhoppningsvis med fler skickliga milanlegendarer. Vi ser med stort intresse fram emot Maldinis nästa steg.

GIAMPAOLO

Maldinis nästa steg kommer med största sannolikhet innebära att Marco Giampaolo kommer att bli ny tränare för klubbens a-lag. Giampaolo kommer i så fall komma till en ganska så stark grupp av spelare. En grupp av spelare som äntligen börjat förstå vad som krävs för att spela i denna anrika klubb. Gattuso var noga med detta. Som Suso själv sa när han tackade Gattuso på instagram: Tack för alla saker du lärt mig mister, men framför allt för att du har lärt mig vad Milan är. Gattuso kanske inte var rätt tränare för att föra vidare Milan framåt, men han var rätt i den bemärkelsen för att lära denna grupp av spelare vad hård träning, mental styrka och Milan innebar. Han redde ut många kriser med bl.a. spelarskador och interna konflikter inom gruppen. Han var inte bra nog taktiskt, men han gav spelarna mer än vad vi tror. Giampaolo kommer till ett lag där grunderna redan finns och till en grupp med gemenskap.

Det som vi saknat och som laget behöver är ett tydligt grundspel. Giampaolo har ett sådant, där han utgår från modellen 4-3-1-2. Hans inspiration kommer från Sacchis fotbollsfilosofi (Sacchi revolutionerade världen med sin fotboll och vann allt med Milan) och har även liknelser till Sarris och Klopps fotboll (Klopps fotboll är i princip en kopia av Sacchi). Jag vet att Giampaolo inte är det sexigaste namnet där ute. Medan våra konkurrenter värvar stora namn som Conte så kommer vi med en okänd tränare för många. Men Giampaolo är inte okänd för alla oss som följer Serie A och inte bara Milan. Han är erfaren och hans fotboll passar Milan, därför tror jag valet föll på honom. Han kommer för att stanna och är duktig på att utveckla spelare. Några av spelarna som utvecklats under hans ledning är Skriniar, Torreira och Schick. Han har blivit hyllad av bland annat Costacurta och just Sacchi. Många tränare har kommit från mindre lag och lyckats. Bara för att nämna några: Sarri, Allegri, Capello, Sacchi. En bra tränare behöver inte alltid betyda succé. Många av oss calcioälskare minns ex Lippis totala misslyckande i Inter. Det finns ingen garanti i fotbollens värld. Givetvis kan Giampaolo bli en flopp också. Fler tränare som har kommit från mindre lag, som man trodde skulle bli the next big thing, har misslyckats. Fler än en tänker på Montella nu. Giampaolo behöver rätt spelare för dem positionerna som är viktigast för hans system och det är mittfältet. Mittfältet har också varit Milans största problem sedan CL-titeln 2007. Vi behöver bättre och mer tekniska spelare där. Sedan ställer man sig alltid denna fråga när en provinstränare tar över en storklubb: Klarar han av pressen? I lag som Milan förväntas man vinna varje match och pressen är fruktansvärd. Tålamod vet ingen vad det är. Inte ens Gattuso pallade trycket till slut. Det finns många saker jag gillar med Giampaolos fotbollsfilosofi men mer om det en annan gång.

DET NYA MILAN

Jag har länge velat se satsningen Milan gör nu. Den är bara cirka tio år för sen men nu är stunden här i alla fall. Hela fotbollsföreningen behöver växa, från klubbens ungdomslag till scoutingverksamheten och ända upp till toppen med en stark ledning som har en tydlig riktning. Ajax är ett fantastiskt exempel. Milan är inte idag en storklubb, vi måste alla acceptera det hur mycket än det svider. Vi lockar inte till oss dem bästa tränarna eller spelarna. Vi behöver scouta ordentligt och hitta framtidens stjärnor såsom Gazidis sa själv (Piateks utveckling är ett lysande exempel). Men inte sälja dem sen – det vore något helt annat! Med en skicklig ledning kan vi förhoppningsvis också locka till oss etablerade kvalitéspelare. Allt måste ske i balans. Men jag vet att en sak är säker och det är att Milan äntligen är i trygga händer. Maldini är vårt kvitto på det.

Skribent: Ninjas Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen