Konsten att inte vara en konstnärlig

Milan har nu tio raka matcher utan förlust, sju av dessa är vinster och på de senaste tre matcherna har man dessutom hållit nollan. Spelet ser onekligen bättre ut och spelarna ser ut att vara mer synkroniserade. Det ser ut som ett helt nytt lag. Mannen som ligger bakom detta är trotjänaren Gennaro Gattuso som är väldigt ung i sin tränarkarriär. Men vad är det som han har gjort? Vi ska försöka reda ut det.

Grinta

Du kan inte nämna Gattuso utan att nämna grinta. Så fort Gattuso tillträde som tränare förväntade sig alla att han skulle få spelarna att springa mer, och visst skulle det bli så. Det är dock inte så enkelt som man tror. Alla spelare vill springa så mycket som möjligt, vem vill inte ha fart och oändlig ork i benen? Det som Gattuso och hans team gjorde var att dem intensifierade träningspassen. Kortare pauser och fler intervaller. Under Montella kunde vi höra att flera spelare tyckte att träningspassen var för lätta. Possession-träning i all ära, men det krävs också en hel del löpningar för att det ska fungera optimalt. Något annat man kan observera är att spelarna under Gattusos ledning börjat gå in i duellerna. Även dem offensiva spelarna går helhjärtat in och vill vinna varje boll. Så ska det vara!

Spelsystemet, kontinuitet och taktik
Rätt så omgående bytte Gattuso bort det obekväma 3-5-2 till ett mer välkänt system för spelarna: 4-3-3. Fler spelare hamnade nu på sina naturliga positioner. Några av dem som led värst av 3-5-2 tillhörde våra bästa spelare: Suso och Bonaventura. Ett ständigt roterande och mixande av Montella gjorde det närmast omöjligt för dem nya spelarna att anpassa sig och veta vad dem skulle göra ute på planen. Över tid har Gattuso spelat in sin elva och låtit dessa spelare verkligen jobba med varandra. Tränaren vet vilka spelare han vill se på respektive position och dem vet också vad som förväntas av dem.

Taktiskt så kan vi se att Gattuso, offensivt, spelar ett klassiskt 4-3-3. Ytterbackarna fyller på kanterna och erbjuder alternativ, den defensiva mittfältaren sitter kvar och mycket boll ska hamna hos de skickliga yttrarna. Man vänder på spelet ofta och byter kant, detta drar isär motståndarlaget (ett perfekt exempel på det var just i matchen mot Sampdoria). Tidigare skedde i princip alla avgörande inspel från Susos kant, men nu har vi börjat se att allt fler mål och chanser också kommer från Calhanglous kant. I den defensiva fasen spelar Milan ett 4-4-1-1. Suso och Calhanglou dras ned som vänster- respektive högermittfältare. Bonaventura och Biglia stänger mitten. Längst framme har vi Cutrone som jagar som en galning och tillsammans med honom högerinnermittfältaren som nu flyttat upp i ett presspel (oftast Kessie eller som i matchen mot Sampdoria, Montolivo). Dessa två pressar och stressar motståndarna och så fort man erövrar bollen går Suso och Calhanglou blixtsnabbt upp i banan. En enkel och tydlig spelidé – ett grundspel man kan vila på.

 Psykologi

Den 27 december avgjorde Cutrone derbyt mot Inter i Coppa Italia. Det fanns absolut inget som tydde på att Milan skulle vinna den matchen. Inter gick som tåget och Milan kunde inte ens vinna matcher mot ligans sämsta lag. Inför den matchen sa Gattuso att denna match kan förändra hela vår säsong. Han var väl medveten hur långt ner självförtroendet satt i spelarna. Han hade rätt, den matchen blev en vändpunkt. Rino och hans team har jobbat stenhårt med spelarnas psyke. Det är just på denna punkt som Gattuso verkligen har lyckats. Han har fått alla i truppen att känna sig betydelsefulla, han lägger märke till detaljer och jobbar väldigt nära spelarna. Han är klart inspirerad av sin forna tränare, Carlo Ancelotti, som arbetade på samma sätt. Efter Sampdoriamatchen berömde Gattuso mittbacken Musacchio, varför gjorde han det? Karln spelade ju inte en enda minut. Gattuso berömde Musacchio för att han hade värmt upp i hela 90 minuter eftersom Bonucci spelade halvskadad och behövde eventuellt bytas ut. Det är just sådana detaljer som gör Gattuso speciell och omtyckt av hela gruppen. Han har svetsat ihop laget och i media kan man läsa hur mycket beröm han har fått från samtliga ledargestalter i dagens Milan.

Individuella prestationer

Ända sedan Gattusos tillträdde har vi sett flera spelare höja sig successivt. Kaptenen och ledaren Bonucci är en av dem. En annan spelare som verkligen utvecklats är Calabria. Den unga italienaren har verkligen kommit till sin rätta som högerback. Han har visat sig vara vår bästa ytterback än så länge. Det blir intressant att se när Conti kommer tillbaka. En annan ledargestalt som verkligen höjt sig, kommit i matchform och blivit oerhört bekväm är Lucas Biglia. Han är en spelare som sällan får beröm, men inger god stabilitet och ett härligt lugn på mittfältet. En annan mittfältare som omgående höjde sig efter att Montella blev avskedad var Bonaventura. Vår Jack startade säsongen förvisso lite halvskadad, men nu har han verkligen utvecklats till att bli den Bonvaventura vi känner igen. Det största utropstecknet är helt klart Calhanglou – är det verkligen samma spelare som i höstas? Kämpar och sliter och blandar det med teknik och finess. Uppträder klart mer självsäker. Han har fortfarande utrymme för utveckling, men vilken viktig kugge han har visat sig bli för laget. Gattuso känner sig väldigt stolt över honom och det är nog därför han får några extra örfilar av mister. Andra som förtjänar att nämnas är Suso och givetvis Cutrone som har gått till nästa nivå och börjat göra fler mål.

Framtiden

Gattuso har jobbat hårt med spelarnas psyke och gett dem tydliga ramar och klara direktiv. Med Montella skulle Milan spela en vacker possession-fotboll och han ville rotera mycket, det fungerade inte för denna unga och nya grupp. Det är många nu som tror att Gattuso kan bli för Milan det som Simeone blev och är för Atletico Madrid. Under de senaste åren har Milan flitigt bytt sin tränare, i slutändan kanske det var en Simeone typ vi behövde? Det är på tok för tidigt att svara på sådana frågor, men vi kan analysera och diskutera det. Det finns fortfarande mycket kvar av säsongen och Gattuso kommer att stöta på fler svårigheter. Men vilka är då hans främsta utmaningar? Vi vet ännu inte hur pass skicklig Gattuso är rent taktiskt när vi möter dem stora lagen och när vi exempelvis behöver förändra en matchbild eller överraska motståndaren med ett drag. Vi vet inte heller om detta är en tillfällig upp-swing. Statistik har visat att när man byter en tränare under säsongen så presterar laget efterföljande matcher bättre resultatmässigt. Om vi tittar på lagen i Serie A som har sparkat sin tränare så har samtliga lagen gått bättre: Milan, Udinese, Genoa, Torino, Benevento, Sassuolo och Crotone.

På senare tid har det börjat komma upp källor som gör gällande att Milanledningen vill förlänga Gattusos kontrakt. Många tycker det är för tidigt och det har dem förmodligen rätt i också. Men tittar man på det rent ekonomiskt så är det förståeligt att man vill göra det. Gattuso tjänar sämst av alla Serie A-tränare. Han sitter fortfarande på sitt primavera-kontrakt, där hans inkomst är 120 000 euro per säsong. Den högst betalda tränaren i Serie A är Allegri som kvitterar ut hela 7 miljoner euro per säsong (Montella tjänade 3 miljoner euro i Milan). Allegri tjänar alltså nästan 70 miljoner kronor mer än Gattuso.

Gattuso är mycket ung i sin tränarkarriär och kommer göra misstag och lära sig av dem. Han tränar ett ungt Milan som ännu inte har skaffat sig en riktig identitet, men kanske håller den på att forma sig? Nu har vi, äntligen, en riktig bandiera som leder laget och som vet exakt vad som krävs för att dra på sig den där vackra svartröda tröjan. Med Gattuso så har vi redan börjat se frukten av hans viktigaste ideal: vilja, passion och karaktär. Gattuso sa att Milan inte är som Brad Pitt, dem är fula – som honom. Han syftade på lagets spel och dess grinta. Rino är rak på sak, uppriktig och realistisk, detta är något som vi fansen verkligen uppskattar. Han har en stark karaktär, tydlig auktoritet och jobbar nära sina spelare. Ibland är det dem mest uppenbara idealen i livet som man behöver, men glömmer bort.

Det ska onekligen bli mycket intressant att fortsätta följa Gennaro Gattusos Milan resten av säsongen och se hur långt detta kan gå.

Forza Milan!

Skrivet av: Ninjas-Gabriel Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen