Ancelotti: “Jag är trots allt en gammal romantiker”

Den före detta Milan-spelaren och tränaren Carlo Ancelotti satte sig ner för en lång intervju med La Gazzetta dello Sport där han talade om framförallt Gattusos första tid som Milans tränare. 

– Jag hoppades att Gattuso skulle göra det bra, men jag var inte säker. När man kommer in mitt i en säsong så finns det ofta många hinder att ta sig över. Rino har gjort det bra som har dribblat sig igenom dem och dessutom fått med sig laget. Om du får laget att tro på dig, så kan du uppnå dina högst ställda mål. Jag ser Gattuso som en ledare, spelarna skulle gå in i elden för honom och det är en väldigt avgörande faktor både i fotboll och generellt i livet.

– Gattuso är själen i Milan och spelarna har lagt all sin energi på att nå framgång. Milan är på rätt väg. Jag ser alla Milans matcher, jag är trots allt en gammal romantiker. När vi vinner så firar jag precis så som jag brukade göra.

Det finns dock en sak som Ancelotti har lagt märke till att Gattuso inte kan klara av..

– Det enda Gattuso har misslyckats med så här långt är att fixa linjedomarens flagga (i matchen mot Sampdoria hjälpte Rino till att tejpa den trasiga flaggan), bortsett från det så har han gjort allting rätt!

– Det han har gjort på så här kort tid kan ta flera år ibland, men Rino gjorde det på en månad. Han hade fördelen att han redan var en del av Milan och var väl insatt i klubbens historia. Det finns inga hemligheter för honom att upptäcka på Milanello.

– Rino var en hörnsten i mitt Milan. Nu är han på god väg att återinföra min principer i klubbens nya projekt. Man kan endast nå långt om klubben, spelarna och fansen marscherar åt samma håll. När det finns luckor så går inte resultaten ens väg.

– Jag har ofta fått höra att Gattuso inte är någon taktiker, men bara för att han inte var det på planen betyder det inte att han inte är det nu. Skulle en före detta målvakt som blivit tränare, starta en match med 11 målvakter på plan? Tyvärr finns det för mycket stereotyper och klichéer inom fotbollen. Bara för att Gattuso skrek som spelare så måste han göra det när han coachar.. Rino har studerat och gjort det bra, han har gått igenom misslyckanden på vägen, men nu när han har rätt spelare till hands, kan han äntligen framföra sina idéer på planen. Han vill gärna spela med högt bollinnehav och balans, men vill också att fansen ska underhållas. Jag skall erkänna, jag ser mycket av mina filosofier reflekterade på Gattusos lag. Spelarna är inte detsamma, men man kan inte ha allting här i livet..

Ancelotti gav också några tips till Gattuso.

Några tips du vill ge? Han vet redan. “När det går fel, gottgör det” gäller alltid. Detsamma gäller när laget har bollen, då skall motståndarna inte få ta bollen. Detta låter så klart självklart, men det är fundamentala principer för fotbollen och kanske till och med mer än det.

– Seedorf och Kaká var inte samma spelare som Calhanoglu och Suso, men deras vilja att vara explosiva på mittfältet och utmana försvararna är samma. De centrala mittfältarna gör den stora skillnaden. Såg ni Bonaventura mot Samp? En perfekt löpning över hela planen för att sedan med perfekt timing placera in 1-0 målet. Och hur hårt jobbade inte Calabria!

– Rino har tryckt på rätt knappar. Biglia kunde inte bli en flopp över en natt efter att ha varit så dominant i Lazio. Rino motiverade honom, gav råd och nu kan vi se att det har funkat. Bonucci och Romagnoli är synkade och laget har släppt in väldigt få mål.

– Gattusos beteende på sidlinjen är hans sätt att leva fotbollen. Om han var en utländsk tränare så skulle vi säga att han är en “karaktär”. Rino har återupplivat Milan, givit laget en stil och identitet. Jag är glad för hans skull, men också alla fans, mig inkluderad. Gattuso söker perfektion, jag vet inte hur många gånger han skrek på Seedorf, Kaká och Inzaghi på planen. Han ledde presspelet och tro mig, Rino tar inget för givet.

Champions League? Milan kan nå dit om man håller i detta tempo, men vi får inte sätta för mycket press på laget. Det behövs lite tur genom att lagen ovanför tappar poäng. Med tanke på att laget var avskrivet för några veckor sedan och man redan nu talar om Champions League igen säger ju något.

– Att sluta före Inter skulle vara bra, men nu har de så stora problem att jag hellre skulle fokusera på att jaga ifatt Roma och Lazio för att nå topp fyra.

– Gattuso är som en bror, vi talar ofta med varandra. Vi har delat många minnen, från botten av mitt hjärta vill jag säga att jag verkligen gläds med honom. Jag brukar säga till honom att han skall acceptera hyllningar, men att han sedan ska glömma dem så fört som möjligt. För kom ihåg att de som hyllar dig idag, kan kritisera dig imorgon.

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen