Krönika: Inzaghi – att vara på rätt plats

Den 23:e maj 2007 var en varm försommarkväll i Aten. Olympiastadion hade renoverats inför 2004-års Olympiska spel och den skulle nu vara scen för det som milanisti hoppades skulle bli revansch för den snöpliga finalförlusten 2005. Två år tidigare hade Milan tappat en 3-0 ledning och slutligen förlorat på straffar. Det som hade sett ut som en klar seger i Champions League förvandlades till bittra tårar när Liverpool och Steven Gerrard fick lyfta pokalen istället för Milan och Paolo Maldini. 2007 hette finalmotståndaren återigen Liverpool.

Precis innan halvtid vinner Kaká en frispark några meter utanför straffområdet. Pirlo kliver fram och slår frisparken. På vägen mot mål träffar bollen Filippo Inzaghis överarm, byter riktning och går in i mål bakom en chanslös Pepe Reina. I den 82:a minuten var det dags igen. Kaká hittar en perfekt boll till Inzaghi som precis överlistar offsiden, kommer fri med Reina och rullar bollen i mål. Kuyts reducering i den 89:e minuten räckte inte och Milan fick sin revansch. Matchens bäste spelare hette Filippo Inzaghi.

Pippos båda mål den kvällen är i mångt och mycket symptomatiska för den spelaren han var. Alex Ferguson har en gång sagt att Filippo Inzaghi “föddes offside”. Men Filippo Inzaghi hade en fantastisk förmåga att ofta vara på rätt plats. Den 23:e maj 2007 var Milan i stort behov av en kille som var på rätt plats. Och när Milan behövde någon på rätt plats – då var Filippo Inzaghi där.

Med tanke på det så var det förståeligt att klubben, efter att ha sparkat Clarence Seedorf, vände sig till Filippo Inzaghi. Milan behövde återigen någon på rätt plats och Inzaghi ställde upp. Problemet var bara att Milans tränarbänk kanske inte var rätt plats för Pippo. Det var definitivt fel tidpunkt. Nästan exakt ett år senare hade han fått sparken.

Det finns skäl att fundera över det som aldrig var och saker som kunde ha varit men som aldrig blev. Milan var inte ett lag som skulle utmana om ligatiteln. Samtidigt som Inzaghi sparkades såldes 48 % av Milan och man fick in pengar att spendera på spelare. Hur hade vi reagerat om Filippo Inzaghi hade utnämnts till ny tränare inför denna säsong?

Det är naturligtvis oklart vilken nivå Inzaghi håller som tränare. Året på Milans bänk var inte en särskilt tacksam uppgift, det var i princip ett självmordsuppdrag. Visste Inzaghi om det? Jag har ingen aning. Det enda vi vet är att Milan behövde någon på rätt plats och att Inzaghi ställde upp. I slutändan var det Milan som inte var rätt plats för Inzaghi.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen