Krönika: Vi ska inte göra gropen djupare än den är

Det är visserligen inte så att man sjuder av optimism över utvecklingen i AC Milan de senaste åren. Men för den sakens skull bör man heller inte göra gropen djupare än vad den faktiskt är. AC Milans kris är i lika stor utsträckning Serie A:s kris och det finns faktiskt klubbar som har det värre.

Om vi börjar med att titta på transfermarkts lista över de italienska klubbarnas värde på spelartruppen så kan vi konstatera att Milan placerar sig på 5:e plats med ett totalt värde på 185,15 Mill £. Det finns således ett antal klubbar som har bättre trupper än Milan. Om vi dessutom drar av en del för omfattande skador och det faktum att den högst värderade spelaren Destro kom på lån i januari så är vi nere på ungefär samma nivå som Fiorentina och Lazio.

Publiksiffrorna i Serie A har kontinuerligt sjunkit men Milan ligger för tillfället trea i listan över högst publiksnitt på hemmaplan. Även om snittet 37.237 inte imponerar i en historisk kontext så kan vi glädjas åt att det är en relativt stark siffra för Serie A. Dessutom kan vi glädjas åt att Inter bara snittar 33.189 åskådare per hemmamatch.

Och appropå Inter så kan det vara intressant att jämföra deras satsning med Milans. Under säsongen 14/15, med januarifönstret inräknat, så har Inter handlat spelare för 30,28 Mill £ och sålt för 16,41 Mill £. Det ger ett netto på -13.87 Mill £ som Inter alltså har handlat spelare för. Dessutom har de köpt spelare som anländer i sommar och som ej är medräknade här. Milan å andra sidan har ett transfernetto på 2,99 Mill £, man har alltså sålt för mer pengar än man har köpt.

En klubb av Milans kaliber ska naturligtvis inte ha en så trång ekonomisk kostym. Men under rådande förutsättningar så kan man inte förvänta sig mer än att hamna på 4-7 plats i Serie A. Att värva spelare för att bygga en trupp samtidigt som man bär en ekonomisk tvångströja är inte enkelt och med tanke på det så är värvningarna av framförallt Menez, Diego Lopez och Antonelli lysande.

Ikväll ställs det ihopskrapade AC Milan mot ett Inter som har höga ambitioner. Det är en match som i flera avseenden kan komma att definiera de bägge lagens säsonger. För Milan innebär en seger att drömmen om Europa lever samtidigt som Inters grop blir djupare. En förlust skulle sätta ytterligare press på Berlusconi om en eventuell försäljning.

Men med tanke på att vi inte har en särskilt stark trupp, en trång ekonomisk tvångströja och trots det ett relativt högt publiksnitt så finns det faktiskt ingen anledning att göra gropen djupare än vad den är. Man kan faktiskt se horisonten över kanten.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen