Zlatan Ibrahimovic, den utvalde från Rosengård

Zlatan, Zlatan, Zlatan… Var ska man ens börja? Den långe kaxige tonårskillen som skulle växa till något stort. Något så stort som ingen i Sverige hade sett innan. Zlatan är dessutom från samma stad som mig och det gör det hela bara ännu större. Hans pappa bor bara ett stenkast ifrån mig.

För någon sommar sedan spelade jag fotboll ute på en plan alldeles vid mitt hus. Ryktet spred sig snabbt bland grabbarna som jag lirade med att bara för någon timme sedan hade Zlatan varit och köpt mjukglass på macken som ligger en liten bit bort för att sedan bege sig till sin pappa som bor 50 meter bort från macken.  Äter verkligen en kändis mjukglass som alla oss andra? Det var givetvis väldigt coolt och det var egentligen då jag personligen först insåg att kändisar är precis som oss alla andra, dvs. vanliga människor.

Zlatan är den största ikonen som finns för svensk fotboll och kommer vara det resten av tiden som planeten jorden existerar. Han är en gud verkligen. Vilken attityd, vilken teknik, vilket spelsinne. Kunde verkligen den kaxige invandraren besitta en sådan stor förmåga? Det fanns många tvivlare när han skrev på för Ajax 2001.

“Aja, ta det nu lite lugnt, han har inte presterat något internationellt än, bara med MFF i superettan.”

Jag bara älskar att läsa sådana påstående som ovan. Det fanns ingen logik i hur han inte skulle kunna lyckas. Tekniken och farten gjorde att han gjorde dundersuccé i Holland.

“Han har för kaxig attityd och det kommer han aldrig komma långt med.”

Det är mer eller mindre just tack vare hans attityd att han har kommit så långt. Han är aldrig nöjd, man kan alltid bli bättre på något. Om man är nöjd med sig själv kan man inte förbättra sina kvalitéer och i sin tur tappar man motivationen efter ett tag och blir mätt. Då kan man lika gärna lägga av.

“Svenska landslaget spelar ju bättre utan honom, det finns ju statistik på det, kolla bara på Hollands matchen”.

Sådana påståenden får mig att skratta. En spelare av Zlatans kaliber ska spela i det svenska landslaget. Han hade platsat i vilket landslag som helst. Älskar att folk grundar argumentet på Hollandsmatchen. Jaha, ni menar den matchen när Holland inte hade något att spela för och kom dit utan sina bästa spelare?

Det finns så många tvivlare och tyckare i den här världen och speciellt inom fotbollsvärlden. Enligt mig behöver man inte ens diskutera Zlatans närvaro i det svenska landslaget. Kolla hur många gånger han har frälst sina lag. Jag undrar hur hur tysta alla tvivlare var när Zlatan gjorde det hittills snyggaste målet i EM ikväll? Han har tystat alla kritiker gång på gång och just det gör honom så stor. Det kvittar egentligen hur många mål och assists han kommer göra i resten av sin karriär. Tvivlarna kommer alltid finnas kvar men han är förevigt den störste fotbollsspelaren som kommer existera inom svensk fotbollshistoria.

Han är en så stor förebild för alla. När man lirar på skoj i skolan vill alla vara Zlatan. Han är helt enkelt den störste av dem alla. Det finns så otroligt många fotbollsspelare som verkar glömma sitt förflutna. Tvärtom med Zlatan. Zlatan Court finns på samma gård där han är uppväxt där Rosengårds ungdomar kan spela fotboll på dagen som på natten.

När han dessutom gav ut en bok blev han ännu större i mina ögon när man fick ta del av hans uppväxt. Jag var helt paralyserad av boken. Personligen hatar jag att läsa böcker men den fångade mig. Man ska verkligen aldrig ge upp. Man kan nå toppen även om man börjar på botten.

Jag är mer eller mindre kär i Zlatan. Hans breda leende som man alltid hoppats få bjudas på efter en seger. Han ser verkligen fotboll som en stor fest och vill ge tillbaka underhållning till publiken.

“Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille.” – Zlatan Ibrahimovic, den utvalde från Rosengård.

 

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen