Milans Gazidis i längre intervju.

Milans VD Ivan Gazidis har gjort en längre intervju med Il Corriere dello Sport.

Om Zlatan:

– Jag blev förvånad när jag träffade honom. Han splittrar verkligen folk, antingen så älskar du honom eller så hatar du honom. Jag tror att han investerar i detta för att motivera sig själv. Han är en intelligent man och har också en mjuk sida, den han uttrycker i sitt förhållandet till laget. Det räcker inte att ropa som ett lejon på fältet för att förtjäna respekten hos dina lagkamrater. Ögonblick så att säga, av ömhet är mycket användbara. Ibra är aldrig nöjd. Och naturligtvis tror han inte att han är Gud. Lusten att vara något mer och annorlunda ligger i hans natur. Gruppen stimuleras starkt av hans närvaro. Och det är ett anmärkningsvärt faktum att Ibra vid 39 år fortfarande lyckas tävla på dessa nivåer och att vara så beslutsam att vinna, det är exceptionellt.

Om kombinationen Zlatan-Pioli:

– De är i perfekt balans. Och precis som Ibra förvånade mig med sin mjuka sida så har Pioli imponerat med sin karaktär. Jag har blivit imponerad av Piolis styrka och känslighet.

Om det unga Milan:

– Jag tror det var min första dag när jag kom till Milano som jag sa att vi skulle bygga laget på unga människor, men inte att utesluta rutinerade experter som skulle stärka gruppen genom att ge dem vägledning. Jag sa aldrig nej till Ibra. Faktum är att han var den som sa nej till oss ett år, han ville inte lämna Galaxy. Jag var för hans ankomst och dessutom föreslog jag ett köp av Fabregas, som inte gick igenom av andra skäl.

Om Donnarumma:

– Jag vill inte avslöja detaljerna, eller tajmingen och jag känner inte till gränserna för förhållandet mellan Gigio och Raiola. I slutändan är det självklart alltid spelarens val. Vad jag kan säga är att Gigio var ett exceptionellt proffs, varje dag, och i den senaste matchen mot Atalanta var det ingen som var lyckligare än honom för att kvala till Champions League. Jag uppskattar absolut honom, liksom jag har respekt för hans val. Ingen negativitet. Han gjorde vad han tyckte var bäst för honom, och det finns skäl från hans sida, men jag nämner inte vilka.

Om Raiola:

– Vi har inga problem med Raiola, vi har goda kontakter. Vissa beslut fattas av spelarna, inte av deras agenter. Vi analyserar de enskilda fallen utan några fördomar

Om Maldini:

– Laget är över allt och varje person. Så poängen är att hitta något eller någon som fungerar för det, och att något eller någon kan vara resultatet av ursprungliga val. Folk tror att alla arbetar inom fasta parametrar, så är inte fallet. Vi arbetar som ett team med andra inblandade personer, inte bara Maldini och Massara. Jag trodde på Paolo från första stund, jag visste att han skulle bli en sportchef på högsta nivå och det är precis vad han är idag.

Om mercaton:

– Fansen är intelligenta och medvetna, de stadier av resan som vårt lag har gjort är inte i mörkret. Fotboll kan inte växa genom att upprepa sig själv. Vi har lärt oss något under de senaste tolv månaderna och vi har en skyldighet att utnyttja den nya informationen. Pandemin har att göra med det upp till en viss punkt, svårigheterna var uppenbara redan innan lockdownen. En global anpassning pågår som måste föregå en betydande förnyelse. Marknaden som vi kommer att se i sommar kommer att skilja sig från den förra sommaren och från alla som föregick den. Vårt mål är att fortsätta att vara ambitiösa och optimistiska, att förbättra laget genom att följa rätt väg och kombinera resultat och finansiell stabilitet. Detta är viktigt, för utan stabilitet faller laget tillbaka i osäkerhet. Disciplin och tydlighet behövs.

Om relationen med fansen:

– Det som händer med våra fans är riktigt speciellt, jag har aldrig sett det tidigare. I början, och jag kan förstå skälen, ställde de många frågor: kan den här vägen fungera? Den skiljer sig så mycket från hur AC Milan har rört sig tidigare. Men nu växer förtroendet. Jag har aldrig sett något liknande som hände på Casa Milan, att se våra fans utanför kontoret för att uttrycka sitt stöd var en extremt kraftfull signal. Denna känsla av gemenskap är en exceptionell boost.

Om Super League:

– Super League, som det tänktes, är död. Problemen som ledde till projektet förblir dock opåverkade. Alla i fotbollen, särskilt de som ansvarar för att reglera den, måste på allvar reflektera över det onda ursprunget och vad som kan göras tillsammans för att uppnå bättre och hållbar fotboll. Folk pratar om girighet. Vår klubb förlorade 200 miljoner förra året. Är det girigt att försöka komma till noll, brytpunkten? Är det girigt att säga att vi skulle vara glada om vi når det? Att förlora 200 miljoner betyder att något har gått sönder. Vi är inte unika, det påverkar alla.

Om Milans tillbakagång till toppen och Italiensk fotboll i stort:

– Vi är på en resa. Det svåra är att acceptera att det inte finns några genvägar. Den goda nyheten är att det inte finns något mystiskt med denna resa. Andra har mött det vi har  framför oss och gjort det framgångsrikt. Om vi tittar på Premier League är grunden nybyggda arenor. När engelsk fotboll slog i botten uppmuntrade regeringen byggandet av nya anläggningar. Familjer har kommit tillbaka till arenorna där, eftersom det finns mer säkerhet och kvaliteten på upplevelsen har ökat. Intäkterna och utgifterna ökade omedelbart. Andra faktorer bidrog också till en omstart av fotboll, till exempel Sky, och så vidare. Samma sak hände i USA. När MLS grundades fanns det inga dedikerade arenor.

Om nya arenan:

– Om vi kan bygga vår stadion här i Milano och göra den till en av de bästa i världen, den vackraste av alla, kan vi också starta något viktigt för Italien. Jag är fortfarande optimistisk. Inte bara för Milan utan för fotbollen i allmänhet. Juventus med sin stadion har varit dominerande. Med bredare konkurrens och starkare ekonomi kommer den totala nivån att stiga. Det andra som italiensk fotboll måste göra är att tänka på framtiden och bortom dess egna mentala och kulturella gränser.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen