Redaktionens spelarbetyg – sammanställning av säsongen 2020/2021

Årets säsong slutade som ni vet med en andraplats i ligan och en plats i Champions League till nästa säsong. Efter 38 omgångar kan man kalla resultatet för en succé, men det satt långt inne för den som noggrant följt Milan under säsongen. Med en fantastisk start som såg Milan som vintermästare såg läget minst sagt lovande ut och det talades till och med om Scudetton, men som kom skadorna.. och en rejäl dipp i självförtroende efter derbyförlusten mot Inter. Efter några skakiga efterföljande månader kunde Milan i alla fall med nöd och näppe sno åt sig andraplatsen vilket kvalificerar klubben för CL för första gången på sju år. Men denna text ska inte handla om denna bragd, utan här ska vi summera redaktionens spelarbetyg!

Varje match har vi, en grupp om runt 10 personer, betygsatt varje enskild prestation på en skala mellan ett och tio. Resultatet brukar bemötas med ris och ros bland era läsare och det är alltid intressant att läsa era åsikter om våra och era egna betyg.

Betygen

Nedan ser ni vilka spelare som haft högst snittbetyg, spelat flest matcher och utsetts flest gånger till MOTM*. 

Donnarumma – 6,2 poäng (37 matcher) – 4 MOTM

Hamnar på nästan samma snittpoäng som förra säsongen, men med färre antal MOTM. Antingen visar detta att försvaret har blivit stabilare och att Gigio därmed inte behöver anstränga sig lika mycket eller så har utvecklingskurvan stannat av lite i år. Oavsett är han godkänd för denna säsong.

Tătărușanu – 5 (1)

Tog över rollen som reservmålvakt när Begovic lämnade, men fick endast vakta målet i en match. Gjorde det okej.

Kjaer – 6,3 (28) – 1 MOTM

Får exakt samma betyg i år som förra året. Dock har han i år spelat dubbelt så många matcher. Stod för en makalös inledning som sedan stoppades av en skada. Kom sedan tillbaka under en tuff period för Milan, men var med och bidrog till att Milan återfann formen. Jämnheten själv, kan man utnämna honom, men klart godkänd är han.

Romagnoli – 5,6 (21)

En ovanligt svag säsong av lagkaptenen. Inledde säsongen skadad och hade sedan svårt att komma upp i nivå. På slutet blev han till och med bänkad. Har ett år kvar på sitt kontrakt med Milan och kan bli ryktenas man i sommar.

Tomori – 6,1 (17)– 2 MOTM

Kom in som räddaren i nöden under vinterfönstret och stod för ett par magnifika insatser. Tyvärr sänker några enskilda prestationer hans annars höga betyg. Milan har en utköpsklausul i Tomoris kontrakt, tror ni att den utnyttjas?

Gabbia – 5,6 (5)

Fick stor förtroende i början av säsongen när Romagnoli var skadad. Kom dock inte upp i samma nivå som under förra säsongen och fick dessutom mindre speltid i år. Att han under hösten blev skadad kan ha påverkat detta.

Musacchio – 5 (1)

Varför är han med här? Säkert många som undrar detta, men faktum är att Musacchio fick hoppa in i en match mot Atalanta strax innan vinterfönstret öppnade och han såldes. Säsongen blev inte som väntad för argentinaren som förra säsongen fick spela hälften av förra säsongens matcher.

Duarte – 5,5 (1)

Även här ställer ni nog samma fråga. Men faktum är att även brasilianaren Duarte fick speltid under säsongen. Dock var det i första matchen och han såldes kort därefter.

Hernandez – 5,9 (34) – 3 MOTM

En av Milans bästa spelare föregående säsong och många trodde nog att fransmannen skulle följa upp succén även i år. Tyvärr blev det inte riktigt så, utan i år blir det endast ett godkänt betyg. Offensivt har han fortsatt leverera på samma höga nivå, men har defensiven inte hållit måttet.

Calabria – 6,1 (30) – 2 MOTM

Istället för Theo, var det snarare Calabria som var på allas läppar i år. Har i många år fått kämpa om platsen till höger i backlinjen. Först en lång och jämn strid mot Abate och sedan mot Conti. I år blev det dock Calabrias år. För första gången var italienaren given i startelvan och kunde i år öka sitt snittbetyg från 5,6 förra säsongen till 6,1. Det var dock inte bara i backlinjen han fick husera, utan 24-åringen fick också beröm för sina insatser på mittfältet.

Dalot – 5,2 (13)

Nytillskott (på lån) från Manchester United. Fick sparsamt med speltid inledningsvis, men fick under andra halvan av säsongen större förtroende från Pioli. Fick inte sällan testa på nya positioner och det var oftast till vänster i backlinjen han fick spela, trots att han värvats som backup till Calabria.

Kalulu – 6 (10)

Kom till Milan som tänkt Primavera-spelare, men etablerade sig direkt i A-truppen. Fick precis som Dalot ofta skifta position, men visade att han kan hantera både rollen som mittback och ytterback. Spännande framtidslöfte!

Bennacer – 5,7 (20)

En av Milans bästa spelare förra säsongen, men detta år kunde han inte riktigt hålla samma nivå. Det ska dock tilläggas att algeriern var skadad under större delen av säsongen och det mestadels var i slutet av säsongen som de dåliga betygen kom.

Kessie – 6,5 (37) – 7 MOTM

Vågar man ge årets genombrott till Kessie? Har varit i klubben länge, men tidigare blandat och gett. Blev till och med förra säsongens flopp.. I år vände det och vilken vändning det blev. Anses idag av många som en av de bästa mittfältarna i Europa och det helt välförtjänt. Radade upp stabila insatser hela året igenom.

Tonali – 5,6 (22)

Vi hade nog alla högre förhoppningar på Tonali. Inledde säsongen helt okej, men sedan hamnade han i en svacka under vinterhalvåret. Fick ytterst lite speltid i slutet av säsongen. Är onekligen en stor talang, men kommer Milan verkligen utnyttja sin utköpsklausul?

Krunic – 5,5 (12) – 1 MOTM

Mindre speltid i år än förra året. Stod för en enda topprestation, men i övrigt anonym.

Meite – 5,5 (7)

Kom in som reservspelare under vinterfönstret och gjorde inte mer än förväntat av honom. Fick mest uppmärksamhet för sin frisyr.

Calhanoglu – 5,6 (33) – 4 MOTM

Åsikternas man. Har blandat och givit under hela säsongen. Har en väldigt hög högsta nivå, men också väldigt låg lägsta nivå. Jämför man med förra säsongen så får han ett sämre helhetsbetyg. Sitter på ett utgående kontrakt och lämnar med högsta sannolikhet Milan i sommar.

Diaz – 5,7 (22)

Användes flitigt i början av säsongen, men förpassades sedan till bänken. Fick dock en liten revansch i slutet av säsongen då han radade upp topprestationer. Återstår att se om Milan vill sikta in sig på att värva spanjoren i sommar – eller blir det ett lån till?

Saelemaekers – 5,7 (28)

Många trodde nog inte att “Sälen”, “salladen”, “salladmakaren”…, ska jag fortsätta? Att mannen med så många olika namn skulle få denna utvecklingskurva och cementera sig i startelvan. Bortsett en skada under vintern var belgaren given, men tittar man på våra betyg så är det trots detta inga rosor han får. Han blir godkänd, inget mer.

Rebic – 5,7 (25) –2 MOTM

Var precis som förra säsongen iskall under hösten, men väldigt het under våren. Kommer detta upprepas även nästa säsong? Stod för ett par viktiga insatser i slutet som säkrade CL-platsen till Milan.

Hauge – 5,3 (10) – 1 MOTM

Fick för det mesta agera inhoppare under sin debutsäsong. Kom med höga förväntningar efter sina insatser mot Milan i EL-kvalet, men det verkar inte som att Pioli hade samma förväntningar. Eller så hade han ännu högre förväntningar än vi andra helt enkelt. Mycket speltid blev det inte i år, men faktum är att utan Hauges avgörande mål mot Sampdoria hade vi kanske inte haft chansen att nå CL i år.

Castillejo – 5,1 (20)

Mediokra insatser blandat med ännu fler mediokra insatser. Gjorde några bra matcher i början av säsongen, men dessa kom främst som inhoppare i matcher som redan var avgjorda. Under av resten av säsongen såg vi inte många bra prestationer alls. Lämnar han Milan nu?

Leao – 5,6 (26) – 2 MOTM

Stod för ett par bra insatser i början av säsongen, men verkade sedan fokusera mer på sin musikkarriär än fotbollen. Några toppar, men mestadels dalar denna säsong.

Ibrahimović – 6,3 (18) – 7 MOTM

Fick spela lika många matcher som under hela (läs halva) förra säsongen. Inledde årets säsong med bravur och radade upp höga betyg, men fick sedan större delen av säsongen förstörd av skador. Mot slutet fick vi se honom ungefär var tredje match och tyvärr fick han inte några roliga betyg i dessa matcher.

Mandžukić – 4,8 (3)

Sämta snittbetyget får Mandžukić denna säsong. Kroaten värvades som ersättare till Zlatan när han var skadad, men vi hade snarare behövt en ersättare till Mandžukić själv när han var skadad.

Colombo – 5,8 (2)

Fick lite speltid i början av säsongen innan han lämnade på lån i Cremonese. Godkänt betyg i dessa två matcher.

Maldini – Spelade för kort tid för bedömas

Fick göra några inhopp i början av säsongen, men skadade sig sedan och förpassades sedan till frysboxen. Framtiden är oviss för den unge ättlingen till farfar och far Maldini.

Tränare:

Pioli – 5,9 (36)

Följde upp avslutningen på förra säsongen starkt och kunde se till att Milan utsågs till vintermästare. Men sen kom dippen. Ett par (ganska många faktiskt) och derbyförlusten mot Inter tog hårt på laget och Pioli fick jobba hårt med att få upp moralen i laget. Lyckades till slut nå de högt satta målen för denna säsong och utsågs dessutom till vår MOTM när vi mötte Juventus.

Bonera – 7 (2)

Bonera fick hoppa in som ställföreträdande huvudtränare när både Pioli och assisterande tränaren Murelli fick Covid-19. Gjorde detta med bravur!

Awards

Bästa spelare (högst snittbetyg):

Kessie – 6,5

Bästa anfallare:

Ibrahimovic – 6,3

Bästa mittfältare:

Kessie – 6,5

Bästa försvarare:

Kjaer – 6,3

Bästa målvakt:

Donnarumma – 6,2

Flest antal MOTM:

1. Kessie – 7 

2. Ibrahimovic – 7

3. Calhanoglu – 4

Flest antal matcher:

1. Donnarumma – 37

2. Kessie – 37

2. Hernandez – 34

Lägst betyg:

Mandzukic – 4,8

Kommentar till betygen och awards:

Ska man jämföra med förra säsongen så var årets betyg mer jämna med färre toppar och dalar. Den enda som inte får ett godkänt helhetsbetyg är Mandzukic. Kessie blir årets spelare och genombrott (i tät fajt med Calabria). Zlatan gick mot en klar seger här i början av säsongen, men stoppades tyvärr av sina skador. Anmärkningsvärt när det gäller antal matcher spelade, är att det i år var fler som var givna på sina respektive positioner och därmed spelade fler matcher.

När man summerar allas sammanlagda betyg i förhållande till motstånd kan man se en svajig trend. Milan inledde starkt, men sedan började det svaja och när väl skadorna och förlusten mot Inter kom dök vi. Vi ska dock ta med oss den positiva kurva vi ser mot slutet till nästa säsong!

Nedan kan du se enskilda betyg från Kessie, Zlatan, Donnarumma, Romagnoli och Calhanoglu.

Vill du se hela sammanställningen i Excel? Klicka på länken nedan:

Vill du se redaktionens sammanlagda betyg från förra säsongen? Klicka här: https://www.milansverige.se/2020/08/redaktionens-spelarbetyg-sammanstallning-av-sasongen-2019-2020/

* Vi har utgått från La Gazzetta dello Sports betygssystem när vi gjort våra bedömningar. Läs mer här: https://www.milansverige.se/redaktionens-spelarbetyg/

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen