Gazidis: “Vårt projekt är långsiktigt”

Ivan Gazidis kom till Milan för att bli ny VD den 1 december 2018. Innan det hade han haft samma post i Arsenal i hela tio år. Arbetet i Milan har hittills gått bra, med bland annat anställningen av Stefano Pioli och värvningen av Zlatan Ibrahimovic som kanske de främsta anledningarna till årets framgångar, då man efter 21 omgångar leder Serie A. I en intervju med Sky Sport Italia berättar Ivan Gazidis bland annat om skillnaderna mellan att vara VD i England och i Italien, hur förhandlingarna med de spelare som har utgående kontrakt går och vilken betydelse Stefano Pioli har för klubben.

– Jag älskar Milano, det är en speciell stad. Jag känner mig som en ”Milanese”. Under den här tuffa tiden har jag sett styrkan och känslorna hos italienarna.

– Jag har haft tre karriärer, den första i USA där vi hade en idé om att skapa en ny liga, MLS, som var en stor utmaning. Sedan blev jag teknisk direktör för ligan. Efter det gick jag till Arsenal som hade Wenger, som var en fantastisk tränare och människa. Jag arbetade mer utanför planen där, då jag hade ansvaret för utvecklingen av det kommersiella. I Milan behöver vi en klar vision, både på och utanför planen. Vi har inte vunnit någonting än, men vi är på rätt väg.

Den här säsongen har minst sagt gått bättre än förväntat, efter 21 omgångar leder man Serie A med 49 inspelade poäng. Gazidis drömmer om titeln, men betonar att man måste fortsätta jobba hårt.

– Det är som att vi är i en dröm, men vi har inte vunnit någonting. Vi är på rätt väg. Vi jobbar hårt varje dag. Just nu är fokuset på Spezia. Under natten drömmer jag som fansen, men på morgonen arbetar jag, det är vår attityd.

En av de allra största anledningarna till att Milan är tillbaka i toppen av tabellen är tränaren Stefano Pioli. 55-åringen anlände till Milan den 9 oktober 2019, och har på mindre än 1,5 år tagit klubben till den absoluta toppen i Serie A. Ivan Gazidis berättar vilken betydelse Pioli har haft för klubben och att han har bevisat att han har förmågan att vara tränare i en storklubb.

– Pioli är en intelligent man. Han förstod direkt att det skulle finnas en press här, då han kom hit under en tuff tid. Det som är imponerande är att han alltid är fokuserad på sitt arbete. Han klagade aldrig på situationen eller ryktena. Han har bevisat för alla att han har förmågan att leda en storklubb. Jag älskar Stefano.

Trots de imponerande resultaten under den andra halvan av säsongen 2019/20, var det rykten om att Milan ville få in tysken Ralf Rangnick som ny tränare. Det har senare blivit bekräftat att det var väldigt nära att Rangnick kom till klubben, men Ivan Gazidis förklarar varför man valde att fortsätta med Stefano Pioli.

– För mig måste beslutet vara baserat på sportsliga meriter. Jag har alltid sagt det till Stefano och han har förstått det. Det som överraskade mig var Piolis attityd på planen. Ett modernt tillvägagångssätt, som hjälper de unga spelarna som vi har värvat. För exakt ett år sedan förlorade vi mot Inter, men från och med den matchen visste vi att det fanns någonting. Vi såg ett sätt att spela som gjorde oss medvetna om hans arbete. Därifrån visste vi att Stefano var det rätta valet.

Efter att Ivan Gazidis hade haft möten med Ralf Rangnick om tränarposten bakom sportchefen Paolo Maldinis rygg, ryktades det om en spricka dem emellan. Men Gazidis berättar att deras relation är stark och hyllar även Milan-legendaren.

– I början pratade vi olika språk och kom från olika kulturer. Men nu växer vi tillsammans. Vår relation är stark, men det är också viktigt att man inte alltid är överens, och det är normalt. För mig representerar Paolo klubben och dess historia. Men jag valde inte honom på grund av det, utan jag såg någonting speciellt i honom. En ödmjuk man med värderingar och en vilja att lära sig. Han är ärlig och har kvalitet. Jag hoppas Paolo stannar här under en lång tid. Han är från Milano och han är speciell.

Flera viktiga spelare i Milan har kontrakt som går ut efter säsongen, Zlatan Ibrahimovic, Hakan Calhanoglu och Gianluigi Donnarumma. Gazidis berättar om hur viktiga de är för laget och ger också en uppdatering på förhandlingsläget.

– Zlatan är ett undantag från alla regler. Han är speciell och har personliga och tekniska kvaliteter. Han är också fantastisk på en fysisk nivå. En förlängning är möjlig. Sanningen är att den här utmaningen är den största, finaste och mest romantiska i Ibras karriär. Han har känslor för klubben. Han skulle kunna sluta imorgon, och ändå ha gjort allting. Men den här utmaningen är speciell, att leda en grupp mot nya gränser. Jag tror att han känner den utmaningen. Om han kan förlänga? Varför inte.

– Vi vill att Gigio och Hakan ska stanna. De är viktiga för laget och vi gör allt vi kan för att förlänga. De är proffs och fantastiska människor. Vi kommer göra allt vi kan, men samtidigt är det spelarnas beslut och det kommer vi respektera. Men jag är övertygad om att vi kommer komma överens.

Slutligen förklarar Ivan Gazidis vad han har för dröm och hur de ska komma dit.

– Vi är i början av resan, inte i slutet. Vårt projekt är långsiktigt, det är inte bara kopplat till den här säsongen. Jag har gjort och kommer göra misstag, men jag lovar att allt jag gör kommer vara för klubbens intresse. Jag kom hit för att jag hade en dröm för klubben, men det kommer bara hända genom arbete.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen