Rangnick: “Inte logiskt att förlita sig på Ibra och Kjaer”

Den tyske tränaren/sportchefen Ralf Rangnick var som bekant på väg till AC Milan för att bli ny tränare inför nästa säsong, men istället valde de rödsvarta att behålla Stefano Pioli och skriva nytt kontrakt med italienaren. I en intervju med La Gazzetta dello Sport berättar Rangnick om vad sin vision med Milan hade varit och om han hade behållit 38-årige Zlatan Ibrahimovic. 

– Jag blev först kontaktad i slutet av oktober, när laget var tre poäng från nedflyttningsstrecket.

– Jag pratade aldrig om det offentligt. Jag vill klargöra att jag aldrig skrev något kontrakt eller hade en klausul med klubben. Fram till för tre veckor sedan, var jag bunden till Red Bull. Milan var det bästa laget efter återstarten, så att byta tränare hade varken varit smart eller respektfullt. Pioli förtjänade att behålla sitt jobb och jag uppskattade den personen han är, i sina intervjuer var han alltid fokuserad på målsättningarna. Huruvida det här är det rätta beslutet för Milan i medellång och lång sikt är en annan sak. 

Zvonimir Boban och Paolo Maldini var båda emot idén att Rangnick skulle bli ny tränare. Boban fick också sparken i mars efter en spricka mellan honom och VD:n Ivan Gazidis. 

– Jag sa aldrig ett ord om Milan offentligt. Aldrig. Jag kan bara prata om Maldini som en ex-spelare, en extraordinär spelare och en genuin legend. Men jag kan inte säga samma sak om honom som direktör, eftersom jag helt enkelt inte känner honom i den rollen.

– Från utsidan kan du fråga om ägarna är nöjda med resultaten jämfört med de pengarna som har investerats de senaste åren. Var jag orsaken till att Boban fick lämna Milan? Du måste fråga de som representerar klubben. 

Det var också spelare som tydligt var emot att Rangnick skulle ta över som tränare, bland annat Zlatan Ibrahimovic. Det stod nästintill klart att svensken skulle lämna klubben om tyske Rangnick skulle bli tränare.  

– Vad du borde fråga mig är, varför vände sig Milan till mig? Vad ville de göra? Kanske ville de ändra riktning. Det är inte min stil att fokusera på en 38-åring, inte på grund av talangen men för att jag föredrar att skapa värde och utveckla talanger. 

– Det kändes inte logiskt för mig att förlita sig på Ibrahimovic och Simon Kjaer, men det är bara mitt sätt att se på det, det är inte nödvändigtvis rätt eller fel. När Ibra sa att han inte kände mig, hade han inte fel. Jag har aldrig träffat honom. 

För att Milan i framtiden skulle kunna hota i toppen av Serie A och i Europaspel så ville Rangnick implementera sin egen vision. 

– Jag skulle sätta en konkret målsättning, som Champions League-kvalificering, eftersom ingen tycker om att spela i Europa League. Bara 30 km från Milan finns ett perfekt exempel, Atalanta har en tredjedel av Milans inkomst, men fortsätter att sluta före i tabellen. Så är det eftersom de gör intelligenta investeringar, har en av Europas bästa ungdomsakademier och det handlar inte bara om Gian Piero Gasperini (Atalantas tränare). Det är en lagsport. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen