Krönika: Att flyga eller inte…

AC Milan har denna sommar värvat för omkring 2 miljarder kronor, vilket gjort dem till det lag i Italien som spenderat mest och topp 5 av alla klubbar i hela Europa. Med investeringar ställs även krav. Krav på spelare, men främst krav på tränaren. Säsongens snackis för milanfans denna säsong kommer vara Vincenzo Montella och det har redan börjat.

Varje milansäsong har sitt ämne. Förra året handlade det om ägarbytet, säsongen 2010-2011 om Ibras Milan där man kröntes med en scudetto, året 2014-2015 hittar vi insert coin säsongen där Milan slutade på tiondeplats. Inför denna säsong har Milan börjat omorganisera med sina nya ägare och investerat tungt på spelarmarknaden med 11 nya spelare. Kraven har börjat ställas på Montella. Utöver detta har tränaren fått sina nya spelare till sitt förfogande tidigt under mercaton, vilket också visar på vilket hästjobb Fassone och Mirabelli lagt ner. Att ha dem nya spelarna tillgängliga tidigt är särskilt anmärkningsvärt i klubben. Den tidigare sportchefen Adriano Galliani skulle vänta till mercatons allra sista dagar och ibland minuter innan laget blev förstärkt. Detta medföljde en viss förståelse för tränaren som hade fått begränsat med tid med att integrera dem nya spelarna. Den förståelsen gäller inte Vincenzo Montella. Han har haft tid med spelarna och han har fått spelarna han önskat sig. Därför kommer också kritiken oftast snabbt.

Det lilla flygplanet (it. l’aeroplanino), som Montella kallades för när han själv var aktiv som spelare, bär på ett tungt ansvar denna säsong och snackisen har till en början varit vilken formation laget spela. Frågan har varit 3-backslinje eller 4-backslinje. Efter förlusten mot Lazio gick Montella över till en trebackslinje, vilket kändes ganska självklart med tanke på vilka spelare som finns att tillgå. Milan saknar riktiga yttrar för ett 4-3-3 och lagkaptenen Bonucci trivs bäst i en trebackslinje. Nu har frågan kommit till om man ska spela 3-5-2, 3-4-2-1 eller 3-5-1-1. Allt för att få ut så mycket som möjligt av Suso som är en av lagets bästa spelare. Spanjoren trivs bäst när han får vika in från högerkanten, där har han tid på sig. Centralt kan det bli väldigt trångt för Suso och svårare att komma fram till något kreativt. Med endast två anfallare står Montella inför ett svårt val, vilka ska starta? Suso håller hög nivå, även om han börjat svagt i sin nya roll. Kalinic och André Silva har fått en ganska flygande start. Utöver detta finns jokern Cutrone att tillgå. Milans viktigaste tillskott hittar vi på mittfältet i form av den ivorianska tanken Franck Kessié och äntligen har laget en riktig regista i Lucas Biglia.

Montella gjorde ett fint arbete med Milan ifjol. Laget kvalade in till Europa League och man vann även italienska supercupen. Montella har gett laget en identitet som saknats på väldigt lång tid. Han har lyckats skapa en kompakt grupp med stark lagsammanhållning, individer är inte i fokus utan gruppen i sin helhet. Det lilla flygplanet står för en modern och offensiv possession fotboll. Ett perfekt exempel på hur Milan kan och bör spela är 0-2 målet mot Austria Wien. Från Donnarumma ända in i motståndarens mål på 15 sekunder, utan att motspelarna någonsin rör bollen. Montella räds inte heller för att ge unga spelare chansen och utveckla dem. Förra året hette succémannen från primaveran Manuel Locatelli, i år kan han heta Patrick Cutrone.

Det gäller dock för Il mister att inte lägga krokben på sig själv. Ett exempel på detta är att inte spela Montolivo och absolut inte som regista. Han utgör en stor riskfaktor på mittfältet. Gång på gång har vi sett att han är långsam och tappar boll alldeles för lätt på mittplanen. Montella talar mycket om rotation, men kontinuitet är viktigare. En anfallare i form ska fortsätta spela match efter match och det gäller att få dem offensiva pjäserna synkade med varandra. Det kommer att ta tid att hitta rätt balans och det gäller att ha tålamod och det vet vi alla att fotbollsvärlden är sämst på. Oavsett vilket så är det inget snack om att snackisen denna säsong kommer att handla om Milans tränare. Frågan är bara om det lilla flygplanet kommer att flyga eller inte.

Av: Ninjas-Gabriel Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen