Prandelli: “Det är möjligt att ödet fick honom att bli tränare”

Cesare Prandelli Italiens tidigare förbundskapten talade på morgonen i en intervju med La Gazzetta dello Sport om Christian Brocchi och hans nya jobb.

Prandelli tränade Brocchi under sin tid i Hellas Verona och Fiorentina och tror att han har vad som krävs för att bli en tränare i världklass.

-Första gången jag så Christian spela var när han spelade för Lumezzane. Det var där och då som jag bestämde mig för att värva honom till Verona. Jag visste att han kunde spela i flera olika roller.

-Det året vann vi Serie B och gjorde sedan en fantastisk säsong i Serie A. Vi skulle sedan komma att mötas igen i Fiorentina. Brocchi har alltid haft förmågan att spela överallt på planen och han hade alltid en vilja att testa på nya saker.

-I Verona fick han spela till höger, men i Fiorentina placerade jag honom som defensiv mittfältare. Han var ödmjuk och hjälpte alltid till, han hade en stark personalitet som var viktig i omklädningsrummet. Hans bästa egenskap var förmågan att läsa spelet i alla situationer. Det är möjligt att ödet fick honom att bli tränare.

-Alla kan bli en tränare om de är ödmjuka, är passionerade och har en förmåga att lära. Jag minns när vi hade taktiska diskussioner. Brocchi var alltid protagonist och var aldrig passiv. Han var en av de spelare som förstod hur en taktiker arbetar. Det var under den här perioden som jag förstod att han skulle bli tränare.

Han fick sedan en fråga om Brocchi kan införa primavera-lagets spel i A-laget

-Absolut, de har precis samma förutsättningar. Christian gillar när laget slår korta passningar med bollen på marken och håller bollinnehavet. Det finns tusen olika sätt att spela bra fotboll på: Det finns dem som föredrar bollinnehav, de som spelar ett snabbt kontringsspel och de som föredrar ett organiserat försvar med hög press. Jag tycker att bra fotboll är en mix av allting: Laget måste kunna anpassa sig till olika moment under spelets gång.

Prandelli fick även en fråga om den korta tid Brocchi har i förfogande.

-Det är inte mycket, men Christian har några års erfarenhet bakom sig. Det är en garanti, inte en chansning. Så klart ju mer tid du har, desto mer kan du gå in i detalj. Jag är dock övertygad om att han kommer att sätta sin prägel på laget omedelbart. Jag har sett honom coacha förut. Då har jag fått intrycket av ett organiserat lag.

Han talade sedan om den allmänna fotbollen i Italien.

-Fram till december så var det stor konkurrens i Serie A, även på europeisk nivå. Sedan januari har detta dock minskat och ligan har blivit mer fysisk. Den senaste tiden så har jag inte sett någon energi och dynamik i spelet.

-Juventus har visat en spektakulär och framgångsrik fotboll. Napoli och Fiorentina har tappat rejält den senaste tiden.

På frågan om han vill träna i Italien igen?

-Absolut! Det är mitt liv, men jag stressar inte.

Kommer Brocchi träna Milan efter Juli.

-Jag hoppas det, han förtjänar ett stort äventyr. Det kommer att avgöras på tur, men tur måste man sträva efter, så Christian måste vara modig.

-Christan du är redo!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen