Krönika: Donnarumma – den spelare vi förtjänar

Då har han alltså fyllt 17 år, Gianluigi Donnarumma. Det känns uttjatat att prata om hans unga ålder men jag kollade på bilder från min egen 17-årsdag, det sätter snabbt saken i perspektiv. Det är helt sjukt hur ung han är, och så bra dessutom.

Med denna självklarhet avklarad kan vi snabbt gå vidare. Första gången MilanSverige skrev om Donnarumma var i juli 2013. Han hade precis skrivit på för Milan och skulle spela i klubbens U-15 lag. Men saker kunde ha varit annorlunda.

Innan Gianluigi Donnarumma skrev på för Milan var han eftertraktad hos båda Napoli och Juventus. Han var dessutom nära att skriva på för Inter efter ett lyckat provspel hos de blåsvarta. Men Milan kom emellan. Donnarumma förklarade i en intervju att Rossoneri var klubben i hans hjärta och att hans dröm var att spela för Milans A-lag. Han skulle inte behöva vänta länge.

Det finns anledning att gå tillbaka i tiden, till sommaren 2015. Nya spelare skulle in, en del spelare skulle lämna, ett nytt Milan skulle byggas. Det fanns egentligen bara en lagdel jag var nöjd med, målvaktssidan. Diego Lopez kändes otroligt stabil, Abbiati kändes duglig som andremålvakt och hela tiden fanns drömmen om att knyta till sig Mattia Perin från Genoa.

Men så startade säsongen. Diego Lopez inledde utan att övertygaoch den 25 oktober var det dags. Efter tre raka matcher utan seger bänkades Lopez. In klev den då 16 år och 8 månader gamle Gianluigi Donnarumma. Matchen mot Sassuolo vanns med 2-1 och Donnarumma gjorde en stabil insats.

Vad tänkte ni själva den där kvällen den 25 oktober? Jag minns vad jag tänkte. Som alla andra tyckte jag att det var roligt att se en så ung spelare debutera. Jag älskade hur det var precis vad alla fans behövde, att få se en ung talang prestera så bra. Samtidigt var jag övertygad om att Diego Lopez snart skulle vara tillbaka. Jag hade fel.

Men det var inte bara om Diego Lopez jag hade fel. Donnarumma är inte den spelare som Milan verkligen behövde. Men han är definitivt den spelare som vi förtjänar. Efter matchen mot Sassuolo hyllades Donnarumma unisont. Diego Lopez beskrev honom som Milans framtid.

196 centimeter lång och med en otroligt väl utvecklad fysik ser Donnarumma ut att vara skapt för att vara målvakt. Mino Raiola hyllade honom redan i april 2015 och konstaterade att om han hade spelat i en klubb som Ajax eller Atletico Madrid så hade han redan debuterat.

Milan behövde en mittfältare i världsklass, men vi fick något otroligt mycket bättre. Den framtid som Diego Lopez beskrev är den nutid vi lever i och som vi har levt i sedan den 25 oktober. Donnarumma är den spelare och symbol som Milan förtjänar. Låt oss bara hoppas att klubbledningen fattar de beslut som Milan förtjänar.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen