Matchrapport: Juventus-Milan: Taktisk miss

Lagen

Juventus (4-3-1-2): Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Chiellini, Evra; Sturaro, Marchisio, Pogba; Hernanes; Mandzukic, Dybala

Milan (4-3-3): Donnarumma; Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli; Kucka, Montolivo, Bonaventura; Cerci, Bacca, Niang

Matchen

Den första halvleken kan beskrivas som stängd med mycket fokus på försvarsspel och taktik. Inget av lagen skapar några heta målchanser utan det är mycket halvdana lägen som dyker upp. Den andra halvleken är inte mycket roligare sett utifrån ett rödsvart perspektiv. Man slarvar mycket och bjuder på långsamt och förutsägbart spel.

Första halvlek

Första 10 minuterna är avvaktande med Juventus som det lag med mest bollinnehav. Milan lyckas skapa några halvchanser men får ägna mycket tid och kraft åt att ligga på rätt sida och stänga ytor för hemmalaget. De rödsvartas taktik är uppenbarligen att hålla tätt defensivt och sedan slå till med snabba kontringar. Efter 27 minuters spel slår Bonaventura ett fint inlägg från vänsterkanten. Bonaventura träffar Cercis panna men Milans ytter misslyckas totalt med nicken som blir mer av en passning än skott. Fem minuter från att första halvleks ordinarie tid är slut slår Hernanes en frispark från långt håll. Bollen touchar Bonaventura men Donnarumma lyckas ändå få bort bollen från mål. Första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek

Bara några minuter in i den andra halvleken blir det en straffsituation i Juventus straffområde, då Bonaventura blir tacklad bakifrån. Domaren bedömer dock att Niang i situationen innan tar till oschyssta medel i nickduellen med Sturaro och blåser för frispark åt hemmalaget. Den första delen av den andra halvleken präglas av slarvigt spel från båda lagen med både passningar och bollmottagningar som inte håller den kvalitet som de borde. Efter cirka en timmes spel får Pogba till ett tungt skott från distans som Donnarumma gör en fin räddning på. Vid denna tidpunkt i matchen dominerar Juventus spelet fullständigt och Milan faller väldigt långt ner i planen. I den 65:e matchminuten spelar nyss nämnda Pogba fram en framrusande Dybala som dunkar dit 1-0 för hemmalaget. Milan har väldigt svårt att etablera något eget spel och när man väl får tag i bollen är man antingen för långsam eller slarvig. I den 71:a minuten driver Cerci fram bollen fint på sin högerkant och levererar den in till Kucka inne i straffområdet. Slovaken drar till på halvvolley men skottet går någon meter över. Under den återstående delen av denna match lyckas de rödsvarta inte hota Juventus nämnvärt, även om man under de sista minuterna gör ett försök att utjämna matchen. Detta möte slutar 1-0 till favör för Juventus.

Tankar efter matchen

Det var tydligt från första början att Milan var på Juventus Stadium ikväll för att få med sig ett oavgjort resultat, och detta märktes väl på den taktik man valde att spela med. Man koncentrerade sig på att hålla tätt bakåt och stänga ytorna för Juventus. Med facit i hand kan man ju säga att detta fungerade sådär, dels med tanke på att Juventus dominerade spelet samt att Milan inte kom till särskilt många farliga målchanser. I mina ögon var detta en taktisk miss av Mihajlovic, det lönar sig väldigt sällan att enbart ägna sig åt försvarsspel i 90 minuter. Även om Mihajlovic hade tänkt sig att Milans skulle kontra sönder Juventus så fick man aldrig läge till detta då man var på tok för långsamma och passiva när man väl fick bollen. Kontringsspel bygger på att man är snabb och effektiv när laget har bollen, något som Milan verkligen inte var denna afton.