Krönika: Honda, affischpojke eller trequartista?

Som 13-åring skrev Keisuke Honda ner sin livsdröm i en skoluppsats. Han skev att han inte var en särskilt bra fotbollsspelare men att han genom att träna hårdare än någon annan ändå skulle bli världens bästa spelare. Han drömde om att spela i Serie A och bära nummer 10. Med detta som bakgrund var det kanske inte så konstigt att han för ett och ett halvt år sedan valde AC Milan framför intresserade jättar som Barcelona och Manchester City.

Det går naturligtvis att fundera kring huruvida dessa klubbars intresse bestod i den ökade popularitet en värvning av Honda skulle ge i Asien i allmänhet och Japan i synnerhet. I en tid när fotbollen kommersialiseras i en rasande fart så finns det pengar att tjäna om man kan göra sin klubb attraktiv på nya marknader. Och man behöver inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att misstänka att Galliani och Berlusconi hoppades på en liknande effekt när man värvade Honda. Och visst har det fått effekt, Hondas tröja är sedan hans ankomst den mest sålda tröjan.

Men den finns också en avgörande skillnad gentemot t.ex. Manchester Uniteds värvning av Ji-Sung Park. Keisuke Honda hade ett helt annat marknadsvärde än Park. När Park kan ses som en funktionell rotationsspelare så hade Honda etablerat sig som ett ganska stort namn. Förväntningarna var att Keisuke Honda skulle vara en spelare som kunde göra skillnad.

Men tiden i Milan har blivit tuffare än förväntat. Keisuke Honda har inte använts i den centralt offensiva positionen på mittfältet som är hans naturliga position. Istället har han fått utgå från en position till höger och, förutom förra årets säsongsinledning, haft det ganska tufft med att leverera mål och assist. Samtidigt ska man komma ihåg att hela Milan har varit dysfunktionellt de senaste säsongerna.

Under sommarens transferfönster har Honda stundtals ryktats till framförallt engelska klubbar som Tottenham och Everton och åsikten kring huruvida han bör säljas delar milanisti. Keisuke Honda blev inte världens bästa fotbollsspelare som han drömde om att bli som 13-åring. Men han spelar i en italiensk klubb och bär nummer 10. Att sälja Honda utan att ha gett honom chansen på sin naturliga position, i ett Milan som förhoppningsvis är mindre dysfunktionellt än tidigare, skulle reducera honom till att ha varit en värvning som affischpojke i Asien. Keisuke Honda har en alltför framgångsrik meritlista för att det ska kunna anses rimligt.

Det må vara min högst personliga åsikt men jag hoppas verkligen att Siniša Mihajlović i premiären ger Honda chansen som trequartista, det är Milan skyldig Honda och Honda är dessutom skyldig sitt 13 år gamla jag att ta den chansen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen