Krönika: Balotelli – därför förtjänar han en chans

Jag besökte igår Gavlevallen för att se Gefle IF ta emot AIK i Allsvenskans 21:a omgång. För egen del stördes matchen av två händelser. VM-finalen i 100 meter och transferbomben att Mario Balotelli verkar vara på väg tillbaka till det Milan han lämnade för ett år sedan.

Historierna om Balotelli är många och av varierande karaktär. Man brukar säga att det är en hårfin skillnad mellan att vara geni och en idiot och Balotelli personifierar detta bättre än någon annan. En spelare som i ena stunden kan kasta pil mot juniorer för att i nästa stund sänka Tyskland i en EM-semifinal. De senaste säsongerna har allt fler börjat tala om Balotelli som en idiot snarare än som ett geni. Det finns det dessutom goda skäl att göra.

Balotellis insatser i Liverpool den senaste säsongen har varit fullständigt bedrövliga. På 1.517 minuter har han endast mäktat med 4 mål vilket naturligtvis är alldeles för lite. Många experter dömer nu ut Balotelli och konstaterar att han nog aldrig kommer att nå upp till sin potential.

Men det går också att nyansera den bilden. Under sin tid i Milan gjorde Balotelli 30 mål på 54 spelade matcher, det bästa målsnittet han har haft under sin karriär. I ett dysfunktionellt Milan så visade han att han är en spelare som kan göra skillnad. Och det är trots allt bara ett år sedan han förväntades bära det italienska landslaget i VM i Brasilien.

Jag tycker mig också se en viss skillnad i hans profil på sociala medier. Han hyllar medspelare efter bra prestationer trots att han sitter i frysboxen i Liverpool. Avsaknaden av mediala utspel säger kanske också någonting om en förändring i Marios karaktär.

Det finns också skäl att fundera över statusen på Milans nuvarande anfall. Varken Bacca eller Luiz Adriano är några anfallare i världsklass. Båda två har ett sämre målsnitt i sina senaste klubbar än vad Balotelli hade i Milan. Dessutom så är det nog tyvärr så att Zlatan inte kommer att återvända till Milan.

Får vi chansen att plocka in Balotelli på lån och bara betala halva hans lön så tycker jag att saken är självklar. Den risk som föreligger vägs med råge upp, inte bara av hans potential, utan också av det han faktiskt uträttade under sin senaste sejour i Milan.

Kanske skriver jag detta med en dåres envishet. Kanske är han fortfarande en idiot som aldrig kommer få fram den genialitet han besitter. Det kan vara så att Mario Balotelli sprider dålig stämning, men det kan också vara så att Alberto Moreno har rätt när han säger att Mario blir orättvist behandlad i Liverpool. Kanske når han aldrig sin potential men om han bara är lika bra som han var den senaste sejouren i Milan så kommer han att vara lagets bästa anfallare.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen