Krönika: We are brothers of the world

Silvio Berlusconi har varit tydlig med en sak inför sommarens mercato, Milan vill bygga något nytt och i grunden italienskt. Det finns flera skäl att fundera några varv extra kring ett uttalande som detta. Vi måste börja med att gå tillbaka till 1908.

1908 har AC Milan existerat i 9 år. Men det uppstår en splittring i klubben. Splittringen består i att man inte kommer överens kring huruvida man ska skriva kontrakt med utländska spelare. En grupp bryter sig loss och bildar F.C. Internazionale Milano. ”It will be called Internazionale, because we are brothers of the world”. 1910 vinner Inter sin första Scudetto.

Man får sannerligen vara glad att 1908 års Milan inte är det historiskt genomgående Milan. Milans historia är starkt präglad av spelare som inte är och var av italienskt ursprung. De svenska supportrarna minns Gre-No-Li, de holländska minns van Basten-Gullit-Rijkaard och brasilianska fans minns kanske spelare som Cafu, Dida och Kaká. Men det som förenar svenska, holländska och brasilianska fans är också att vi minns de allihop. Vi är och förblir brothers of the world.

Det innebär inte per definition att det inte finns ett värde i att ha en kärna av inhemska spelare. Spelare som själva har stått på läktarna och som förstår vad det betyder att representera klubben. Däremot måste den kärnan bestå av tillräckligt skickliga spelare för att AC Milan ska var det som AC Milan borde vara i italiensk och europeisk fotboll.

Det ryktas just nu om att spelare som Immobile, Valdifiori, Bertolacci och Baselli är aktuella för Milan. Det är inget problem med det. Men om Milan ska vara den klubb som den förväntas vara så är inte det förstärkningar som räcker. De italienska världsspelare som Milan skulle behöva går inte att få. Naturligtvis så vore det underbart om Milan kunde knyta till sig italienska världsspelare. Men hur troligt är det att exempelvis Verratti skulle skriva på för Milan i sommar? Men låt oss inte luras att tro att de måste vara italienare. I hela världen finns det små pojkar som drömmer om att träna på Milanello, att gå ut en onsdagskväll på San Siro för att spela Champions League.

Det finns också all anledning att titta på utvecklingen i Sverige. När Zlatan spelade i Malmö så sjöng motståndarna om hur de hatade Zlatan. Idag är han Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare, svenska landslagets bästa målskytt genom tiderna och jag själv hyser åtminstone inga förhoppningar om att någonsin få se en svensk spelare nå upp till Zlatans nivå.

I en tid när främlingsfientliga krafter på bred front rycker fram över Europa så finns det all anledning att ifrågasätta även de minsta antydningar till nationalism. AC Milan är ett av Europas allra mest framgångsrika lag genom tiderna och man förtjänar en trupp med spelare i världsklass. Vart de kommer ifrån spelar mindre roll, we are brothers of the world.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen