Krönika: Carlo Ancelotti

Ikväll kom det väntade men ändå ofattbara beskedet att Carlo Ancelotti får sparken från Real Madrid. Väntat i den bemärkelsen att Real Madrid inte vinner någon titel och ofattbart i bemärkelsen att det är det som är kravbilden för att träna Real Madrid. Att vinna Champions League två på varandra efterföljande säsonger är svårt och spelar man i samma liga som Barcelona så kan man inte räkna med att vinna ligan varje år heller. Lägger man dessutom till Florentino Pérez i ekvationen så får man det logiska beslutet som till syvende och sist ändå är fullständigt ologiskt.

Igår var det 26 år sedan AC Milan förnedrade Steua Bukarest i finalen i det som då hette Europacupen för mästarlag. Men förutom att vinna den matchn med 4-0 så hade man i semifinalen förnedrat Real Madrid på San Siro med 5-0. Det första målet var en delikatess. Efter att ha fått en passning av Ruud Gullit dribblade Carletto bort två spelare och sköt ett mäktigt långskott som gick i mål.

Året efter upprepade AC Milan bedriften med att vinna Europacupen. Som spelare i Milan är han ihågkommen som en komplett mittfältare. En slitvarg men samtidigt kreativ. En spelare med en fantastisk blick och passningar men också ett hårt och välplacerat skott. Som spelare anses han ha varit en mentor och föregångare till spelare som Albertini och Pirlo i rollen som defensiv speluppläggare och som en del i en av de bästa startelvor som ställts på en fotbollsplan kommer han alltid att vara en legendar.

Och ändå är han än större som tränare. På hans CV finns klubbar som Juventus, Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid och, såklart, AC Milan. I november 2001 tog han över på Milans tränarbänk och där blev han kvar fram till efter säsongen 2008-2009. Vid sidan om ligatiteln 2003-2004 så mäktade han bland annat också med att vinna Champions League 2003 och 2007.

Utöver titlarna i Milan så har han vunnit ligan med både Chelsea och PSG och i Madrid kommer han att vara ihågkommen som den manager som vann ”La Décima”. Det sammantaget gör att han idag får anses vara en av världens absolut främsta managers och det är inte konstigt att Milan-fans världen över ikväll drömmer om att se Carlo Ancelotti tillbaka i Milan nästa säsong. Oavsett om det blir till nästa säsong, om det dröjer fler säsonger eller om det inte ens blir av så kommer Carlo ”Carletto” Ancelotti för alltid att vara en av AC Milans största legendarer genom tiderna.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen