Oh mia bela Madunina

Fotboll som sport och underhållning är en mansdominerad värld. Inte minst när man tar sig närmare valfri läktare och ställer sig mitt bland supportarna eller följer en match ute på vilken sportbar eller pub som helst. Nämns kvinnor alls i samband med ett lag som Milan är det oftast hur ”het” en spelarfru är eller en bild på en timglasformad donna med Milan-utstyrsel så minimal att klubbmärket knappt får plats. Och tyvärr används ord som hora allt för ofta när någon vill beskriva en annan på ett nedsättande sätt.

Det är inget generellt fel i att beundra det motsatta könet på ett visuellt sätt. Jag vill då inte förbjuda bilder med vackra kvinnor på Internet, om bilderna är inom en rimlig gräns när det gäller smakfullt. Men det är här det börjar bli problematiskt, eller egentligen inte. Jag som man kan tycka tills min hjärna exploderar i ämnet, men det är ändå kvinnor som på något sätt bör ha sista ordet vad som är och inte är kränkande i detta sammanhang. Jag tror särskilda ordval är det.

Vi har en viss andel kvinnliga Milan-anhängare som följer den här sida, och det är väl inte bara jag som ser att de gärna blir fler. Det finns sätt att göra miljön mer eller mindre behaglig för dessa, det finns sätt att få de känna sig väldigt välkomna och det finns språk som kommer få de tveksamt inställda. Varje gång jag läser ord som hora eller våldtäkt i kommentarfältet så tänker jag att det verkligen inte är ett av sätten som kommer imponera på Milans tjejer. Nu händer inte detta särskilt ofta som tur är.

Eftersom vi haft två supporterintervjuer med tjejer vill jag därför passa på att uppmärksamma en del av Milans support- och läktarkultur som sällan nämns. Kvinnorna. Jag hade den stora förmånen att vara ”gäst” hos Milans supportergrupp Commandos Tigres för några år sedan. Jag blev inbjuden till caféet där de samlas tidigt på matchdagen och fick följa med hela resan ända upp på läktaren bakom södra målet. Det som överraskade mig positivt var hur många tjejer som var involverade, och det var faktiskt de som vågade sig på engelska mest, de som tog hand om mig mest. Men det finns faktiskt ett antal supportergrupper startade av kvinnor, för kvinnor. Här är två.

Milan Club Femminile ”Stella” di Saronno var den första kvinnliga supportergruppen i hela Italien när den bildades i just Saronno drygt en mil utanför Milano av Tina Prandina 5 Februari 1971. Hon blev 89 år gammal när hon gick bort 2011, men var aktiv ända till slutet. Om än kanske inte sittande på staketet med en bengal i handen. Hon är en legend bland Milanfans. Efter hennes bortgång startades en minnesturnering där kvinnliga Rossoneri samlas varje år för en fotbollsbatalj.

Milan Club Donne Rossonere Torino grundades i September 1994 av Franca Borgato, mitt i Juventus lejonkula och strax efter att vi krossade Barcelona med 4-0 i finalen. Hon är en eldsjäl så respekterad att Maldini gästat henne, trots att han alltid varit tveksamt inställd till att bli förknippad med just supportergrupper. (Tina Prandina och hennes klubb har för övrigt också besökts av Maldini)

Vi kan, ganska snart, kanske bli en av de få klubbar i världen med kvinnlig president om Barbara Berlusconi tar över ledarskapet i Grande Milan. Frågan är om hon inte redan har ett väldigt stort inflytande.

Och i derbyt mot Inter spelas det ju om statyn högst upp på katedralen i centrala Milano, den heliga madonnan.

Låt oss tillsammans fortsätta hålla en hög nivå på detta forum så att tjejerna känner sig ännu mer välkomna. Minns, att utan kvinnor skulle vi aldrig kunna få barn vilka vi indoktrinerar till att slaviskt följa Milan. Utan kvinnor skulle inga av våra Milanspelare vara födda. Men viktigast av allt, de tjejer jag mött som följer Milan har varit minst lika kunniga och minst lika fanatiska som vilken kille som helst. De har inte ”bara” varit ett vackert ansikte med en Milan-halsduk.

Tack tjejer, för att ni gör Club Milan Svezia minst dubbelt så fantastisk mot hur den skulle vara utan er!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen