Matchrapport Zenit – Milan 2-3

Igår tog Milan sin första seger på bortaplan i Champions League på två år. Det behövs inga direkt djupa diskussioner kring vem som räddade segern. Mannen på bilden var utan tvekan matchens spelare och med flera avgörande räddningar kunde Milan ta med sig tre välbehövliga poäng hem till Milano.

Lagen startade på följande sätt:

Zenit: (4-4-2) Malafeev – Anyukov, Hubocan, Lombaerts, Criscito – Bystrov, Witsel, Fayzulin, Shirokov – Kerzhakov, Hulk

AC Milan: (4-3-1-2) Abbiati – Abate, Zapata, Bonera, Antonini – Montolivo, De Jong, Emanuelson – Boateng – El Shaarawy, Krcic

I matchens inledning började Milan bra. De satte fart i matchen och man hade kontroll på saker och ting. De vågade hålla i bollen och vårdade den på ett fint sätt. Personligen gillar jag Emanuelson mycket för den fart som han tillför i Milans spel när han spelar. Det var också tack vare just den farten som skulle ligga till grund för det första målet. Emanuelson rycker loss på mittplan och avancerar med boll och får med sig en frispark i ett bra läge utanför straffområdet. Han tar den själv och bollen styrs via muren. Bollbanan ställer målvakten Malafeev totalt och Milan i ledning! 0-1!

Glädjen efter ledningsmålet skulle inte hinna lägga sig förrän El Shaarawy skulle presentera sig den här kvällen som han har gjort många gånger förr den här säsongen. El Shaarawy fick en pass av Boateng och på egen hand vänder han upp med bollen på Zenits planhalva och rycker ifrån spelare för spelare. Talangen gör en retfull fint som lägger bollen på ena sidan om försvaren och springer förbi på andra för att tillslut stöta in 2-0 målet! Det var helt fantastiskt. Vilka steg El Shaarawy har tagit den här säsongen. Mycket mognare och allt flyter på för honom just nu. 0-2!

Efter dessa två mål hade man ju förhoppningarna om att Milan skulle fortsätta ha kontroll på tillställningen. Zenits bästa spelare för kvällen Hulk hade dock andra planer. Sista kvarten av första halvlek skulle dock vare stunden i mitt liv där en målvakt aldrig har presterat på högre nivå än just då.

Efter en halvtimmes spel har Hulk kombinationsspel med Criscito på vänsterkanten för att sedan slå in ett inlägg. Antonini får bollen på sig och styr bollen mot eget mål istället, men Abbiati reder upp det!

Några minuter senare skulle Hulk bli sugen på att testa sin välkände vänsterkanon. Han får på ett dundrande skott som Abbiati gör en mäktig enhandsräddning på. På den efterföljande hörnan slår Hulk in bollen där Montolivo tappar sin markering och Zenitspelaren nickar men Abbiati gör en ännu en gång en mäktig räddning på mållinjen!

Med fem minuter kvar av första halvlek skulle Abbiati göra en av de mäktigaste räddningarna någonsin på en frispark som iallafall jag har skådat. Zenit får ett frisparksläge precis utanför straffområdet efter att El Shaarawy var klumpig i försvarsspelet. Hulk kysser bollen innan han slår frisparken och slår den stenhårt. En vanlig dag hade det skottet gått in men på något sätt hinner Abbiati få upp en hand och tar hand om bollen. Underbart att skåda!

Efter dessa händelser ville man ha halvlek, men på tillägg skulle Hulk komma lossa i straffområdet efter att Zapata inte riktigt hängt med i markeringen. 1-2!

Direkt i andra halvlek får Zenit en hörna. Hulk slår in den med sin fina vänsterfot och Montolivo tappar ännu en gång markering i sitt egna straffområde och Shirokov nickar in kvitteringen. 2-2! Total frustration för tillfället. Ännu en tappad ledning.

Nu var tankarna att Zenit skulle pressa på resten av matchen, men det kändes faktiskt som att det tillslut smög in en försiktighet där de inte riktigt vågade gå fullt framåt. Allegri förstärkte mittfältet med Nocerino när Emanuelson hade sprungit sig trött. Ett viktigt drag av Allegri!

En kvart kvar av matchen och Milan var i anfall. Montolivo får bollen på kanten och slår ett lågt inlägg där Pazzini stöter fram vid första stolpen. Dock får han ingen träff på bollen, men det får Zenits försvarare Hubocan. Självmål och 2-3 ledning!

Med 10 minuter kvar av ordinare tid får Zenit en av många hörnor under matchen. Bollen slåss in centralt men nickas undan utåt i banan till Anuykov. Han drar till på en volley som hade suttit precis intill stolpen om inte fantomen för kvällen Abbiati stod i vägen ännu en gång. Två helt avgörande räddningar den här kvällen som räddar segern. Vilken match han gör, Abbiati!

Milan reder ut stormen i slutet och när domaren blåser av matchen ser man lättnaden i Milanspelarnas ögon.

Zenit – Milan 2-3

Målskyttar för Milan: Emanuelson, El Shaarawy, Självmål

Målskyttar för Zenit: Hulk, Shirokov