EM 2012: Det uträknade Italien!

Vad var det som hände? Var det någon som trodde på att Italien skulle ta sig till final och slå tyskarna i en semifinal? Jag drömde om ett EM-guld som nästan kammades hem men Italien skall vara stolta efter skandaler och en plats i detta mästerskap.

På förhand var Italien helt uträknade och inte ens ”Gigi” Buffon trodde på en finalplats. Men det fanns en person i detta mästerskap som trodde på sitt Italien och på en medalj, Cesare Prandelli fick alla i laget att tro på sig själva och gå åt samma håll, men det viktigaste var att han fick Mario Balotelli att tänka fotboll och att visa att han är en toppspelare och en framtidsman för italiensk fotboll.

Cesare Prandelli tog över Gli Azzurri år 2010 efter att Marcelo Lippi floppade i VM 2010 och åkte ut redan i gruppspelet. Cesare representerade bland annat Atalanta och Juventus innan han tog steget över som fotbollstränare. Han började sin tränarkarriär år 1990 och tränade Atalantas ungdomslag och har tränat bland annat Parma, Roma och Fiorentina. I Fiorentina lyckades Cesare ta Fiorentina till en åttondelsfinal i Champions League och han van även priset som årets tränare i Italien 2 gånger.

__________________________________________________________________________

Italiens EM-resa var som en saga hela vägen fram till finalen. Cesare ställde upp med sina bästa lärjungar och fick utdelning. Italien skrapade ihop 5 poäng till sist och tog sig vidare till avancemang och England stod för motståndet. Gli Azzurri dominerade matchen ut och vann till sist på straffar men det mest minnesvärda var Pirlo ”Panenka” straff som fick hela Kiev att häpna. Tyskland stod för motståndet i semifinalen som på förhand skulle bli enkel för tyskarna enligt experterna. Supermario stod för två spektakulära mål som tog Italien vidare till en efterlängtad final.

Efter en ny spelarskandal behövde Italien som var på nyttfödda en guldmedalj för att få landet på fötterna igen.

EM-och VM mästarna Spanien stod för motståndet inför ett fullsatt Kiev som var täckt av blåa och röda tröjor. Skulle Spanien skriva historia och vinna sitt tredje raka mästerskap? Eller skulle Italien få ännu en guldmedalj och ta slut på alla spekulationer kring skandalerna landet runt?

Spanien som redan har varit i två raka finaler kom med ett litet frågetecken inför finalen då största frågan var om de skulle spela 4-6-0 eller 4-3-3 med en renodlad anfallare.

Hela Italien var som ett stort frågetecken under hela finalen och Pirlo som varit så bra under hela turneringen stängdes av helt av spanska spelarna och Italien släppte in mål redan efter 14 minuter inprickat av David Silva och en stund efter byttes Giorgio Chiellini ut av förmån till Federico Balzaretti ingen dålig spelare direkt. Spanien rullade boll som vanligt och tyckte det var kul och spela fotboll. Jag minns inte sist jag var så besviken och ledsen över att se Italien spela så dåligt. Var fanns energin som funnits tidigare i turneringen? Var fans stoltheten att bära den italienska tröjan? Finalen blev en mardröm för många av oss och slutade helt rättvist med seger till Spanien. Aldrig på förhand trodde jag att det skulle sluta 4-0 till Spanien. Hela det italienska folket var förkrossade efter denna förlust som kommer att sitta i spelarnas huvud länge.

Jag ger de italienska spelarna 7/10 i betyg för att nå finalen efter att ha klarat av den nya skandalen på ett utmärkt sett genom att slå England och Tyskland och nå en final!

Men jag ger Cesare Prandelli 9/10 i betyg för att ha hanterat denna grupp på det bästa sätt och fick alla spelarna att känna sig viktiga och gav Cassano och Balotelli viktiga roller i laget. Cesare som sen tidigare visat att han är en kanon tränare har nu visat att han är en klass tränare som bör hyllas mest!

Pirlo var överlägset bäst i det italienska landslaget och tillsammans med Andrés Iniesta från Spanien, var de turneringens två bästa spelare!

Andiamo ragazzi!

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen