18 maj, 1994

Vissa fotbollskvällar har för evigt en plats i hjärtat. Matcher som man aldrig kommer glömma. 18 maj 1994 är en sådan. Olympiastadion i Aten, 70.000 människor på läktaren. Final i Champions League.

Publiken som fått biljetter skall strax få se finalen mellan Milan och favoriterna Barcelona. Spanjorerna hade vunnit La Liga för fjärde året i rad och Milans förutsättningar var inte bra. Van Basten var långtidskadad. Baresi och Costacurta avstängda. Capello i Milan tvingades även lämna Papin, Brian Laudrup och Raducioiu utanför truppen på grund av UEFA regeln om max tre utländska spelare.

Barcelona, under ledning av Johan Cruyff hade spelare som Pep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov och Romario till förfogande.

Vad publiken och tv-tittarna nu skulle få uppleva kan inte beskrivas annat än en av de största bedrifterna i europacupernas historia.

Man kan skriva spaltmeter om denna match, men här kommer fyra minuter historia!

22 minuter in i matchen

Milan målvakten Rossi skickar iväg bollen högt upp mot skyn. Barcelonaspelaren Nadal tar ner bollen med bröstet men misslyckas med att spela bollen till en lagkamrat. Boban bryter och spelar ut mot högerkanten och Savicevic. Savicevic springer mot straffområdet, Nadal försöker med en glidtackling där Savicevic chippar bollen över hans ben, Guardiola kommer nu ikapp men kan inte bryta. Istället för att skjuta på den utrusande målvakten väljer han en passning över Koemans huvud. Massaro störtar fram med utsträckt ben och stöter bollen i mål på volley. Milan spelarna på bänken blir som tokiga, men Capello sitter kvar med händerna i fickan. 1-0 Milan

Klockan står på 45+3

Milan har haft bollen i nästan en minut när Boban passar ut till Donadoni på vänsterkanten. Donadoni fintar av Ferrer och hamnar nästan nere vid kortlinjen, med en yttersida hittar han Massaro som står helt omarkerad. Massaro slår till med ett direktskott med sin vänsterfot. 2-0 Milan. Capello står nu upp men fortfarande med händerna i byxfickorna.

48:e minuten

Albertini lyfter fram bollen i plan, Nadal misslyckas med att få kontroll på bollen. Savicevic går in i duellen och lyckas peta bollen förbi. Bollen studsar fortfarande när han klipper till med en lobb utanför straffområdet. Bollen susar över Barcelonas målvakt.

59:e minuten

Efter fint väggspel mellan Desailly och Albertini så knorrar Desailly in bollen helt otagbart för Barcelona keepern. 4-0 till Milan. Capello har fortfarande händerna i byxfickorna men ett litet leende kan man nu ana i hans ansikte.

Hur minns du denna kväll!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen