Vår ståndpunkt.

Nyheten slog ned som en bomb under gårdagen och under dagen som gått har vi, och ni följare och medlemmar haft tid att reflektera över den nya “Superligan”. På redaktionen och inom styrelsen stod det snabbt klart vilken sida vi står på, men vi ville bjuda in er följare och medlemmar i konversationen också. Under dagen skickades därför en enkät ut som skulle hjälpa oss att bestämma oss för vilken sida vi står på i denna diskussion. En diskussion som kan komma att ha stora konsekvenser för den fotboll vi alla förälskat oss vid något tillfälle i livet.

Så vad är vår ståndpunkt?

Svaret: Milan Club Svezia står inte på AC Milans sida i denna fråga.

Milan Club Svezias redaktion och styrelse är eniga i detta beslut, och detta är även våra medlemmar och följare.

Diagram över formulärsvar. Namn på fråga: Är du för eller emot Super League?. Antal svar: 957 svar.

Bakgrund:

Under gårdagen beslutade AC Milan tillsammans med elva andra europeiska toppklubbar (däribland Juventus och Inter från Italien) att etablera en ersättare till dagens Champions League. Kruxet? Klubbarna drar igång superligan som en stängd liga, vilket innebär att endast dessa klubbar kommer att kunna möta varandra och utse en vinnare. Någon ned- eller uppflyttning eller uttagning kommer alltså inte att ske för att andra klubbar ska kunna få spela i “Superligan”. Skulle fler klubbar kunna vara med ändå? Teorietiskt sett ja – Bayern München och Dortmund fick en inbjudan, men tackade i ett tidigt skede nej till denna inbjudan.

När vi nu ställer oss på motsatt sida i detta ärende är läget så att Milan tillsammans med övriga elva klubbar kan komma att uteslutas från Serie A och CL/EL kommande säsong. Det talas även om sanktioner under pågående säsong. En säsong där Milan efter sju års frånvaro från CL ligger tvåa i ligan med sju matcher kvar att spela om och därmed är nära att åter få chansen att representera Italien i CL. Sju års väntan förgäves. Utöver detta kan den nya superligan leda till att dessa tolv lag enbart kommer att kunna möta varandra, vilket vi anser blir en mycket ensidig historia som på lång sikt inte kommer att generera ett större intresse för varken Milan eller sporten som helhet. Och hur bra är det för miljön att Milan var och varannan vecka ska resa till England och spela?

Det finns dock mer som kan hända..

UEFA:s president Aleksander Ceferin talade idag till pressen om den nya superligan. Detta är några citat från hans uttalande:

– Det är en väldigt cynisk och respektlös plan. Den strider mot allt som fotboll och EU står för. Solidaritet finns inte inblandat, utan detta handlar enbart om pengar. Jag pratade med Agnelli (Juve) och Gazidis (Milan) i fredags och då var de positiva till vårt förslag om ett förändrat Champions League.

– Jag kommer nu sitta ner med våra advokater och se över alla möjliga sanktioner som vi kan utfärda till berörda klubbar. Min egen åsikt är att både klubbarna och spelarna skall uteslutas från alla kommande turneringar och ligor, inklusive EM och VM.

Konsekvensen av den nya Superligan kan alltså bli att Milan inte längre kan delta i Serie A och för spelarnas del är även deras EM- och VM-deltagande i farozonen.

Vilka positiva aspekter finns det med i bilden?

Pengar. Den amerikanska banken JP Morgan kommer enligt The Guardian att finansiera med uppemot 6 miljarder dollar och med mellan 200-300 miljoner dollar i en välkomstbonus. Superligan och de tolv klubbarna ryktas ha en återbetalningsplan på 23 år enligt Sky Sports.

Framöver kan Superligan även komma att streamas via tjänster som Amazon Prime, Netflix och DAZN. DAZN ryktas ha ett avtal med Milan, Juventus och Inter om rättigheter för deras matcher.

Vad händer nu?

Ikväll hade alla klubbar i Serie A ett möte för att diskutera ärendet. Milan, Juventus och Inter väntades först inte delta i mötet, men dök trots allt upp till slut. Under mötet ska de tre klubbarna återigen ha uttryckt sin vilja att fortsätta spela i Serie A. Det återstår därmed att se vad detta möte kommer leda till, och vi kommer att fortsätta uppdatera er om detta, vilket med största sannolikhet kommer att bli en utdragen följetong.

Forza Milan!

// Redaktör Oskar Sörling

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen