MilanSveriges julkalender – Lucka 14: Försäljningen av AC Milan

I lucka 14 hittar vi följetongen om försäljningen av vår kära klubb AC Milan. Det har varit mycket om och men kring denna affär med alltifrån en (nästan) färdig deal med Mr.Bee till konsortiet Sino-Europe Sports.

Efter närmare 30 år i AC Milan hade presidenten Silvio Berlusconi bestämt sig för att sälja klubben. Förhandlingar inleddes och affärsmannen Bee Taechaubol såg ut att ligga bra till vid förhandlingsbordet. Efter lång tid av ovisshet och brutna löften lades affären ner, trots Mr.Bees (som han kallas) önskemål om att få göra klart affären.

Bildresultat för mr bee taechaubol berlusconi

 

Berlusconi sades vara pank, men ville trots det behålla sitt älskade Milan. Han ville satsa på ett nytt ungt och italienskt Milan. Förvandlingen var redan igång, nyckelspelare som Romagnoli och Bertolacci (som tyvärr floppat hittils) hade värvats dyrt under föregående sommar och man valde att satsa på unga talanger såsom Donnarumma och Calabria som genast gjorde succé. Men hälsan och förnuftet tog sin rätt och han valde att lägga ut klubben på marknaden igen.

Nu kom kineserna in i bilden. Ett konsortium hade dykt upp på radarn, men ingen (inte ens Berlusconi) visste deras sanna identiteter. Förhandlingar inleddes och affären såg ut att gå i hamn redan under inledningen av sommaren 2016. Sedan började fördröjningarna och det var inte förrän i slutet av sommaren som man först kom överens om ett preliminärt avtal. I efterhand kom det fram att det funnits flera olika konsortium, där konstellationerna förändrats under tidens gång, t.ex. hade Sino-Europe Sports tillhört ett annat konsortium innan, men bestämde sig för att dra sig ur. Till slut fanns det två kvar som fajtades om avtalet, ett ryktades vara super-agenten Jorge Mendes och ett affärsmannen Jack Ma’s. Till slut blev avtalet officiellt och männen bakom konsortiet var Yonghong Li och hans kompanjon Han Li. De företag som ryktas vara med i konsortiet är följande (ej officiellt):  China Construction Bank, Ping An Insurance, Baoshang Bank, China Huarong, TCL Corporation samt Haixa Capital.

Bildresultat för sino europe sports milan

Redan nu har kineserna börjat planera för framtiden trots att affären ej är avslutad. Bland annat har man anställt Marco Fassone som i nuläget är kinesernas röst vid förhandlingarna samt sportchefen Mirabelli (båda från Inter). I samråd med dagens ledning (där flera redan slutat t.ex. Umberto Gandini). Fler personer väntas även sluta t.ex. Adriano Galliani som även han varit i klubben under en lång tid. Berlusconi vill dock att han förblir i klubben, likaså presidenten själv som förväntas stanna som hederspresident.

Efter alla bakslag under de senaste halvåret, gick man in i väggen ännu en gång i inledningen av december då den kinesiska regeringen ännu har godkänt affären. Affären sköts alltså upp ännu en gång fram till inledningen av mars nästa år. Om transfermarknaden påverkas på samma sätt som den gjorde i somras är dock oklart. Det återstår nu endast att hoppas (på affär eller inte affär beroende på din åsikt) och se vad sker härnäst. I det preliminära avtalet som skrivits under av båda parter, skall den som drar sig ur affären betala böter på 1 miljard svenska kronor. Alltså går Milan med vinst i denna deal oavsett vad ödet ger oss för svar i framtiden.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen