Leonardo: “Mycket hänger på vad investerarna sedan gör med laget”

Leonardo Nascimento de Araújo mer känd som bara Leonardo blev idag intervjuad av La Gazzetta dello Sports reporter Alessandra Bocci.

AC Milans tidigare spelare och tränare fick frågor om Milan och Inters nya ägare och hur de kommer att påverka bägge lagen. Enligt 46-åringen kommer båda Milano-klubbarna återvända till toppen igen, inom kort tid.

Det råder alltid misstänksamhet bland italienska fans när det handlar kinesiska investerare. De gillar att inte blanda ihop fotboll med business.

– Mycket hänger på vad investerarna sedan gör med laget. Det jag menar är hur de kommunicerar, vilket projekt de har, ledningen och allting. Fotbollen använder numera ett nytt språk, men i slutet handlar det ändå om att vinna. Om de nya ägarna för med sig bra resultat så kommer attityden att förändras. Om jag jämför med Paris Saint-Germain: även deras fans var osäkra, men ägarna klarade av att röra vid deras hjärtan och inte bara spendera pengar.

Italien har ännu inte utnyttjat möjligheten att få pengar från andra länder. Är det för att klubbarna tänker annorlunda eller att landet tänker annorlunda?

– Det är sant och det är naturligt att en period av instabilitet drabbar klubbarna till en början. Fotbollen är en industri som du inte kan undvika. Juventus som har ägts av familjen Agnelli i över 93 år, är unikt. Vackert, men unikt. Jag tror att Massimo Moratti (Inter) har visat stort mod. Genom att sälja Inter gav man också ifrån sig en stor bit av historia och känsla. Han har varit väldigt modig.

På tal om ägande, Silvio Berlusconi verkar ha fastnat i diskussioner med kineser.

– Han har inte tagit det första steget, så han kommer nog inte att ta det andra. Moratti hade redan sålt till investerare från ett annat land och det senaste köpet var bara det avslutande kapitlet. De kommer inte att vara lätt för Berlusconi, men det är den rätta saken att göra. Han vet detta, för att fotbollen behöver en ny sorts investeringar idag. Jag vet inte om han investerar själv eller om han säljer till kineserna, Berlusconi hör ihop med Milan, precis som Moratti med Inter. Det är inte lätt att bryta sådana band och dessutom en del av ditt liv och familj.

Vill du återuppta din tränarkarriär?

– Det skulle jag. Jag skulle vara en tränare med bra erfarenheter som förstår vad som sker på planen. En sak är klar, utan ett lag, finns det ingen verksamhet. Det är en sak alla investerare som anländer till Europa måste förstå. Det är en så pass central del i allt.

Vill du återvända till Milano?

– Jag säger aldrig, aldrig och jag känner mig redo för att återvända. Det är dags att börja om. Stora klubbar som Inter och Milan kommer alltid att finnas med i toppen. Jag tänkte på det förflutna när jag var hemma och tittade på Champions League-finalen. Jag såg spanjorer ta över San Siro, det påverkade mig emotionellt. Jag är säker på att de kommer att återvända snabbt till toppen igen.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen