Dida: “Vi måste börja om på nytt”

Nélson de Jesús da Silva, mer känd som Dida blev intervjuad av La Gazzetta dello Sports Alessandra Gozzini i samband med brasilianarens besök på Milanello.

Dida spelade i den rödsvarta tröjan mellan år 2000 och 2010, innan han lade handskarna och skorna på hyllan i slutet av förra säsongen, efter att ha avslutat karriären hos Internacional. I intervjun talade han bland annat om en framtida karriär som tränare i Milan, klubbens nye tränare Christian Brocchi och målvaktstalangen Gianluigi Donnarumma.

Skulle du vilja träna Milan i framtiden?

-I framtiden skulle jag vilja det. Jag studerar i Teresopolis nu och nästa år i Coverciano. Jag måste först komma fram till om jag vill bli tränare eller inte. Det skulle i sådana fall vara det enda som höll mig kvar inom fotbollen. Jag vet att det inte kommer att bli enkelt, men jag har haft bra förebilder, till exempel Ancelotti. Om jag tycker om det och känner att jag klarar av det så vill jag gärna coacha i Italien och varför inte Milan.

De senaste (Milan) spelarna att bli tränare för klubben var Seedorf och Inzaghi. Trodde du att de skulle bli tränare?

-Med den mentaliteten vi lärde oss att ha i omklädningsrummet, så är jag inte förvånad. Vi hade flera mycket bra tränare som satte avtryck inom oss. Om du spelar i så många år på en hög nivå samt lär dig så mycket, så är du mer förberedd för uppgiften än de flesta. Jag önskar allt det bästa till dem.

Nu är det Brocchis tur. Trodde du att han skulle få jobbet?

-Christian är väldigt intelligent och jag träffade honom för några dagar sedan när jag var och hälsade på laget på Milanello. Han överraskar mig inte heller. Jag kommer ihåg hans förmåga att kunna prata med vem som helst. Hans fokus och uppmärksamhet för detaljer är väldigt bra. Primavera-laget spelade väldigt bra under honom och med en helt egen stil. Christian vet hur man tränar ett lag på rätt sätt.

Gattuso är också tränare i Pisa.

-Hans senaste upptåg blev virala över hela världen. Jag såg honom också i Brasilien, “Rino tar död på mig”.

Allt är inte frid och fröjd i Milan just nu.

Jag vet, vi måste börja om på nytt. Det första som betyder något är mentaliteten. Det har laget kan vara en grund till vad som kommer att ske i framtiden. Jag hoppas att vi snart kan vara med om att vinna Champions League igen, som mitt Milan gjorde två gånger. Berlusconi älskar laget och alla fans. Jag hoppas att få se ett fullt San Siro igen, så fort som möjligt.

Är Gianluigi Donnarummas utveckling också en överraskning?

Både jag och nej. Brocchi talade om honom när han fortfarande spelade i ungdomslaget. Jag såg honom och han var väldigt bra med en stor framtid framför sig. Det var ett modigt, men också rätt beslut att låta honom spela. Om han får lära sig och fortsätta så här, så kommer han att göra bra saker i framtiden för Milan. Han kommer kanske att följa i samma fotspår som mig: Jag började som ung och vann sedan allting. Jag önskar honom det bästa eftersom att jag vet att jag är en av hans idoler.

Jag skulle också vilja ge honom tipset att hålla huvudet rent från dåliga tankar, det gjorde alltid jag. Du måste alltid koncentrera dig för att ha kontroll över alla moment och rörelser under en match. Det han har gjort är otroligt och han är där han är för att han förtjänar det.

Och vad tycker du om Balotelli?

Mario är en bra spelare. Han spelade i Inter under mitt sista år i Milan. Alla ville ha honom. Han har alltid haft kvalité och numera är han inte längre i tidningarna för att han har gjort något dåligt. Jag skulle säga att han har mognat.

Vem är världens bästa målvakt?

Gigi (Buffon) förtjänar allt som han vinner just nu. Jag har sett honom göra fantastiska saker och till och med i den senaste matchen mot Milan. Han tävlar om utmärkelsen med Manuel Neuer.  

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen