Brocchi presenterad: “Det är en spännande utmaning”

Cristian Brocchi höll idag i sin första presskonferens efter att ha blivit presenterad som ny Milan-tränare under onsdagseftermiddagen.

40-åringen hade sällskap av klubbens vice-president Adriano Galliani, som inledde presskonferensen med att förklara varför man valt att byta tränare med endast sju matcher kvar av säsongen.

– Jag har känt Cristian Brocchi länge, detta är dock en ny roll för honom. Det är Cristians dag. Presidenten och jag har, precis som under de senaste 30 åren, diskuterat olika idéer och kommit fram till ett gemensamt beslut. Klubben har valt den här vägen och vi sa det till pressen igår. Vi tror att Cristian Brocchi är rätt man för att lyfta laget och förbättra resultaten.

– Mihajlovic gjorde ett bra jobb och vi är medvetna om det. Han nådde bra resultat, vi är i final i Coppa Italia och sexa i ligan. Vi alla hoppas dock att Cristian är huvudtränare även nästa säsong. Jag blickar framåt nu, det som är gjort är gjort. Presidenten och jag tog beslutet efter de senaste resultaten. Vi hade hoppats på att avsluta säsongen med Mihajlovic och sen ta ett beslut. Besluten är alltid gemensamma och det här beslutet togs av presidenten och mig själv. Jag är besviken att det inte finns samstämmighet, men de som styr klubben har ett ansvar att ta beslut. Vi tar besluten för klubbens bästa. Det viktigaste är att vi börjar vinna igen eftersom det är vad som spelar roll i fotboll. Spelstilen är viktig för Brocchis framtid. Milan har alltid haft en tradition av att spela bra fotboll.

– Förhandlingar med kinesiska investerare? Det är en fråga för ägarna. Den här dagen handlar om Cristian. Under de senaste två och ett halvt åren har resultaten inte varit de mest positiva, men jag vill påminna alla att vi var det senaste laget att vinna Scudetton innan Juves dominans. Vi har fortfarande tid att göra det här till en positiv säsong genom att avsluta säsongen bra och vinna Coppa Italia. Milan kan och måste återvända till toppen. Jag kanske har gjort en del fel under de senaste 30 åren, men jag har även uppnått många bra saker. Min erfarenhet inom fotbollen säger mig att framgång och misslyckande hänger på spelarna, klubben och tränaren.

– Jag tycker att det italienska ungdomssystemet behöver en förändring. Jag förstår inte varför det inte finns en U21-liga. Det hade hjälp till i övergången från U19 (Primaveran, reds.anm) till A-laget som enligt mig är för stor.

– Atmosfären i omklädningsrummet var perfekt med Mihajlovic. Spelarna stod alltid bakom honom. Jag kände aldrig att det fanns en spricka.

Efter Gallianis inledande tal fick Brocchi svara på frågor från journalisterna på plats. Det här var hans första ord som Milan-tränare:

– Det första jag tänker säga är att jag kommer införa hårt jobb, men jag har redan sett det från spelarna den här säsongen och det är tack vare Mihajlovic och hans tränarstab. Jag vill verkligen införa min metodik och mitt sätt att coacha, som kan skilja sig en del från andra tränare. Jag skulle inte säga att det är bättre, men definitivt annorlunda eftersom jag arbetat på ett annat sätt. Jag vill se att laget tillämpar det.

– Igår höll jag i min första träning och jag kan inte ändra spelarnas mentalitet direkt. Jag försöker förklara vad jag vill. Jag gillar att spela med tre på mittfältet och fyra i försvaret. Jag gillar idén att spela med en trequartista vilket jag gjorde med ungdomslaget under andra halvan av säsongen. Det finns spelare som kan spela på ett tremannamittfält och de som kan spela som offensiv mittfältare. Vi har även chansen att spela med tre där fram. Det är den vägen vi kommer följa.

– Jag stressade inte att ta det här jobbet. Det handlar om att ta vara på sin chans, det är naturligt att det finns risker när du får en så stor möjlighet. Jag har inga negativa tankar, jag tar mig an den här möjligheten med stor lust och anda vilket är något som alltid utmärkt mig. Jag är inte rädd, jag vet vad jag kan. Jag säger inte att det är 100% att Milan kommer vinna alla sju matcher som återstår men jag kommer ge allt.

– Under mina dagar som spelare oroade jag mig aldrig över den ekonomiska delen av mitt kontrakt och jag är inte orolig nu heller. Även om jag hade haft ett kontrakt på två och ett halvt år kunde jag fått sparken. Jag är enbart intresserad av vad som är det bästa för Milan och kommer ta den här chansen. Innan finalen i Coppa Italia måste vi nå Europa. Vi kan inte tänka på Juve, vi måste först och främst vinna matcherna som stundar.

Brocchi var väl medveten om uppgiften som stundar, och menade att laget måste ta vara på den tid som är kvar innan säsongen är slut.

– Du kan inte lämna ett avtryck efter bara en eller två dagar, men vi måste göra framsteg som lag under varje träning. Vi kommer göra det mesta av tiden vi har kvar. Jag vill att laget ger allt de har under träning och match medan jag måste kunna förmedla mina idéer. Var och en av oss kommer jobba hårt för att ta steg framåt. Jag har alltid velat att mina lag tar initiativ och inte är tillbakalutade, men att uppnå det kommer ta tid. Vi kommer jobba för att vi ska kunna kontrollera matcher och dominera. Det kommer inte bli lätt, men det är en spännande utmaning. Jag hoppas spelarna känner samma sak.

– Jag vet inte hur den positiva relationen mellan mig och presidenten startade. Men han har alltid visat en stark önskan att följa alla delar av klubben och han har varit intresserad av mina ungdomslag. Baserat på de positiva resultaten och feedback tror jag att en positiv känsla skapades. Jag har alltid varit lugn och tagit steg för steg. Jag har alltid fokuserat på min jobb och hur jag kan bli bättre. Jag var dock väldigt känslosam när de officiellt gav mig jobbet. Jag kom från ungdomslaget och tog klivet upp i A-laget, därför är det den bästa känslan i världen att vara i den här positionen och få den här chansen.

Italienaren fortsatte med att prata om tränare som inspirerat honom, och hans förhållande med Sinisa Mihajlovic.

– Jag kommer försöka, och hoppas, ha en positiv inverkan eftersom jag tror på mina idéer. Vi har inte många matcher kvar den här säsongen, men om det finns en chans och tillfälle ges så har vi många intressanta spelare från ungdomssektionen.

– Jag har haft väldigt tur att få jobba med några stora tränare under min karriär. De två som lämnat störst avtryck är Prandelli och Ancelotti. Jag har tagit till mig en del av deras egenskaper och det kommer hjälpa mig. Att pressa motståndarna och trycka tillbaka dem på deras egna planhalva är något jag kommer begära. Vi måste ha en aggressiv mentalitet. När vi har bollen måste vi hålla i den så länge som möjligt och försöka hitta rätt väg till mål. Det kommer ta tid.

– Jag har alltid visat respekt för alla, från mina chefer till mina kollegor. Det är viktigt att utbyta idéer och det kommer alltid finnas en dialog med presidenten, Galliani, min tränarstab och jag arbetar med. Jag hade en bra relation med Mihajlovic. Jag pratade med honom igår och han var en gentleman, precis som han varit hela säsongen. Jag är inte här för att sudda ut minnet av Mihajlovic bland spelarna. Jag måste dock skapa ett starkt band mellan mig själv och dem och uppnå något speciellt.

40-åringen avslutade presskonferensen med att kommentera laget och individuella spelare:

– Jag är väldigt spänd över möjligheten att försöka få ut det bästa av Balotelli. Han är en stor spelare och jag tror han kan spela ännu bättre än han gjorde mot Juventus sist. Han kommer vara viktig för laget precis som många andra. Var och en av mina spelare måste prioritera laget för jaget. Många spelare har mycket som står på spel i de kommande matcherna, men jag har sett att alla är målmedvetna och fokuserade. Jag kommer försöka föra in ett lugn i omklädningsrummet som fanns när Ancelotti tränade Milan. Han hade en vänskaplig relation med spelarna och han förde in viktiga värderingar som alla i laget följde. Alla respekterade honom och gav allt. Jag hoppas att jag också kan vara lika omtyckt bland spelarna som Ancelotti var.

– Jag tycker att det måste göras mer på ungdomsnivå i Italien. Det hade också bidragit med positiva resultat för landslaget. Jag kan inte säga varför 4-3-1-2 inte fungerade tidigare under säsongen, men jag gillar den formationen eller 4-3-3. Vi har spelare som kan i trequartista-rollen. En av dem är Bonaventura och den andra är Honda. Det viktigaste är dock viljan och engagemanget som spelarna tillför till laget.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen