“Vila i frid Johan Cruyff”

Idag gick en av fotbollens allra största bort.

Den trefaldige Ballon d’Or vinnaren Johan Cruyff gick idag bort efter att ha kämpat mot lungcancer sedan 1991.

I Milan blev hans karriär kort, med endast ett framträdande för klubben. Hans första och sista match i den rödsvarta tröjan skedde år 1981 i Mundialito Cup. Turneringen samlade tidigare vinnare av Interkontinentala Cupen som var en tävling där de två finallagen bestod av vinnarna av Champions League respektive Copa Libertadores. Milan mötte där Feynoord, den klubb som också kom att bli holländarens sista som spelare.

Milan hade för första gången i historien blivit nedflyttade till Serie B i ligasystemet, vilket ledde till stort missnöje bland fansen. Klubbledningen kom då fram till en lösning för att minska supportrarnas missnöje. Man skulle låna in den då 34-årige holländaren från Washington Diplomats på ett kortidslån. Cruyff hade då precis kommit tillbaka från en skada i sin vänstra lårmuskel.

Cruyff gick med på förslaget och även hans före detta klubb Ajax gillade förslaget då Milan skulle möta Ajax största rival Feynoord.

Många fans kom till San Siro bara för att få se den offensive anfallaren spela. Hans tid på planen varade dock inte länge och publiken fick se honom utbytt efter bara en halvlek på grund av en skada. Matchen slutade 0-0 och Cruyffs skada ledde i sin tur till att han missade inledningen av säsongen hemma i USA. Detta påverkade även hans beslut att lämna Washington Diplomats för Levante i spanska andradivisionen.

 

Här är vad två av Milans före detta spelare hade att säga om Cruyff till Milan Channel.

Robert Antonelli:

-Han var en otrolig spelare, och för oss var det en stor ära att ha fått spela med honom vid Mundialito-turneringen. Även om han just kommit tillbaka från en skada inte kunde prestera på topp. Man kunde fortfarande se kvaliteten i hans fötter. Han var mycket professionell. Det var så lätt att spela med honom.

-Det var en stor ära att ha blivit jämförd med honom när jag flyttade från Monza till Milan. Jag tycker att han var en av de bästa tillsammans med Pelè och Maradona. Han imponerade på mig stort både som spelare och person.

Piero Prati:

-Jag är riktigt ledsen över Cruyffs bortgång. Jag hade tur att få spela mot honom i Europa cup-finalen 1969. Man kunde se att han var som gjord för att vinna Ballon d’Or flertalet gånger. Han skapade en ny sorts fotboll och det var helt klart en förlust för fotbollen. Han var riktigt bra.

-Holländsk fotboll var inte så känd på den tiden, men de blev en ledande nation som andra såg upp till. De nådde VM-finalen och det var en stor överraskning, men man kunde se att de skulle bli ett svårt lag att möta de kommande åren.

-Cruyff var så elegant med bollen och det var underbart att se. Han var så graciös och intelligent som spelare.

-Jag kommer ihåg Mundialito turneringen, när han spelade i den rödsvarta tröjan. De som hade tur nog att se honom spela på San Siro den dagen, vet att de då såg en fantastisk fotbollsspelare. Han tog sin nation till toppen. Han fick saker att se så enkla ut och var ett exempel för allt. Han gjorde allt själv felfritt.

“Vila i frid Johan Cruyff”

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen