Krönika: Nesta och nästa Nesta?

Igår fyllde Alessandro Nesta 40 år och idag möttes hans båda klubbar, men den matchen lämnar vi därhän. Nesta behöver kanske inte heller någon närmare presentation men en kort summering kan vara på sin plats.

21 år gammal tilldelades han kaptensbindeln i Lazio av ingen mindre än Sven-Göran Eriksson och senare den säsongen sänkte han Milan i finalen i Coppa Italia. Men finansiella problem tvingade Lazio att sälja Nesta till Milan, en övergång värd drygt 30 miljoner euro vilket gjorde Nesta till den tredje dyraste försvarsspelaren genom tiderna.

I Milan skrev han historia med bland annat två segrar i både Serie A och Champions League. Men vi minns honom också för hans spektakulära brytningar, hans elegans med bollen och hans förmåga att alltid ligga rätt i markeringarna.

När han valde att avsluta sin karriär i Milan så fanns det redan en ersättare på plats. Alessandro Nesta konstaterade det själv på en presskonferens.

Det finns redan en ersättare till mig, Thiago Silva.

Men nu var det Milans tur att befinna sig i en finansiell knipa. Thiago Silva, ersättaren, såldes till PSG. Sedan dess har vi drömt efter en mittback som kan ersätta Nesta. I somras började det talas om att vi hade hittat honom.

Alessio Romagnoli köptes in för dyra pengar och likheterna var slående. Romagnoli är elegant, han är bolltrygg och han är brytningssäker. Att han valde nummer 13 gjorde naturligtvis inte jämförelsen enklare att undgå.

Nästa Nesta. Det ligger onekligen bra i munnen. Men är det en rimlig jämförelse?

Jag minns när en ung John Guidetti fick frågan om han skulle bli den nye Zlatan. För honom var svaret självklart. John Guidetti ville inte bli den nya Zlatan därför att John Guidetti är John Guidetti. Jag hoppas att Romagnoli tänker likadant.

Alessio Romagnoli har talangen för att bli hur bra som helst. Blir han bara nästan lika bra som Nesta så blir han fantastisk. Men han kan också bli bättre. Det är lätt att drömma sig tillbaka till en tid när Milans backlinje bestod av Cafu, Nesta, Stam och Maldini. Men den tiden är tyvärr förbi.

Däremot kan vi konstatera att Romagnoli är 21 år gammal och gör en mycket stark säsong. Nästa säsong kanske han bär kaptensbindeln?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen