Gästkrönika: Mellan två stolpar på San Siro

Gästkrönika signerad Milad Kazeroni, milanista och MilanSverige-läsare.

Dida, Abbiati, och Diego Lopez.
Några namn på våra senaste huvudmålvakter genom åren. Bland dessa namn färdas mycket professionalism blandat med erfarenhet och ett stort hjärta för laget.

Inte långt efter att Abbiati anslöt sig till Milan (1998) så har Juventus haft en guldklimp mellan sina två stolpar, ingen mindre än Gianluigi Buffon.
En målvakt som präglat italiensk fotboll i sitt sätt att tillföra laget en trygghetskänsla och energi. Nästan så att vi som fans nästan kunnat ta på dessa känslor genom radio, TV-rutan eller som på senare tid via mobiltelefoner och surfplattor.

Precis som teknikens snabba utveckling har han i samma fart utvecklats från att vara en oerfaren men ack så talangfull målvakt till att vinna Serie A ett antal gånger följt av en VM-titel. Detta är kanske en av världens bästa målvakter genom tiderna, beroende på vem man diskuterar med. Faktum kvarstår att en sådan spelare är en ledare och det är vad som krävs för att vinna de stora titlarna.

För att inte nämna Dida, som tog oss till Champions League och vann den två gånger.

Gianluigi Donnarumma, född den 25 februari 1999 och är trots sin ringa ålder ordinarie i mellan stolparna på San Siro. Det spekuleras mycket kring om att han är både oprövad och överskattad.
Glöm inte att Buffon var 17 år när han gjorde sin Serie A debut och Donnarumma var 16 år gammal, vilket han fortfarande är idag.

Jag vet inte om han jämförs med Buffon på grund av sin potential eller för att båda bär förnamnet Gianluigi. Jag säger inte att Donnarumma kommer bli största målvakten i fotbollshistorien. Jag tvekar däremot inte till att han har potentialen till att bli det.

Det är något som är stort i honom, något jag inte kan ta på men låt mig försöka. Han ger oss inte några intryck i form av osäkerhet eller nervositet. Han visar bara att han kan sin grej och att han gör det bra, imponerande bra.
Det känns som att varje Milan-supporter känner doften av framgångens sötma varje gång han ställer sig bakom vår backlinje för att skydda målburen från inbrottstjuvar.

16 år gammal, hållit nollan i ett fullsatt Milanoderby. Mäktigt och inte allra minst imponerande. Men ta inte grabben för mer än vad han är, han är fortfarande ung.

Trots detta så kanske det inte blir som jag tror, som Milan tror, eller som de flesta tror.
Ingen är värd att mätas med Buffon förrän man verkligen flyger högt bland de stora stjärnorna.

Men låt mig inte prata för mycket. Vi får ge honom tid, ur kamp kommer lärdom. Det är först när det är som tyngst den stora draken lyfter sina vingar.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen