Matchrapport: Milan-Bologna: Otrolig ineffektivitet

Lagen

Milan (4-4-2): Donnarumma; Abate, Mexes, Alex, De Sciglio; Honda, Montolivo, Bertolacci, Bonaventura; Niang, Bacca.

Bologna (4-3-3): Mirante; Rossettini, Maietta, Gastaldello, Masina; Taider, Diawara, Brighi; Mounier, Destro, Giaccherini.

Matchen

Milan gör en helt okej första halvlek där man skapar relativt många lägen och periodvis spelar bra fotboll. Liksom många gånger under förra året har man dock svårt att sätta dit sina lägen. Detta har man även under den andra halvleken, även om man skapar ett antal fina chanser som borde vara givna mål.

Första halvlek

Första tio minuterna är av försiktig karaktär. Båda lagen försöker sätta sin prägel på  matchen och spelet böljar lite fram och tillbaka. Efter en kvarts spel får Bologna ett fint läge att göra matchens första mål då den förre Milan-spelaren Mattia Destro petar bollen förbi en utrusande Donnarumma. Bollen är nära att hamna hos Giaccherini men Alex rensar i sista sekund. I den 26:e matchminuten får Niang ett bra läge inne i bortalagets straffområde efter att Honda spelat in bollen från höger. Mirante står dock för en fin räddning. Sista tio minuterna av den första halvleken etablerar Milan ett bra tryck mot Bolognas mål och skapar ett antal kvalificerade målchanser. I den 39:e minuten får Montolivo iväg ett fint volleyskott från långt håll som Mirante inte har några större problem att ta hand om. Drygt en minut senare får Milans bästa spelare under den första halvleken, Bonaventura, en riktigt fin möjlighet att spräcka nollan efter att Honda stått för ett fint förarbete från sin högerkant. Mirante klarar dock Bonaventuras avslut. När den första halvleken är inne på sin andra tilläggsminut slår Abate en fin krossboll mot Carlos Bacca. Colombianen tar ner bollen fint på bröstet och försöker få in bollen bakom Mirante i bortalagets mål, men Bolognas målvakt räddar denna gången också. Första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek

Cirka fem minuter in i den andra halvleken är Giaccherini väldigt nära att chippa in bollen bakom Donnarumma, efter att Montolivo slagit en felpassning på egen planhalva. Bollen smiter dock precis utanför vilket Milan och Montolivo ska vara evigt tacksamma för. En kvart in i den andra halvleken börjar hemmalaget ta tag i matchen rejält och skapar många farliga chanser. En av de allra bästa chanserna kom i den 56:e minuten, då Niang får öppet mål efter ett inspel av Bertolacci. Niang halkar dock och bollen flyger rätt upp i luften. I samma situation får även Honda ett jätteläge men japanen misslyckas med att sätta bollen i mål. Milan fortsätter att sätta hårt tryck mot Bolognas mål men bortalagets försvar står upp bra, samtidigt som hemmalaget har väldigt svårt att få någon utdelning av sin dominans. I den 77:e minuten kommer inbytte Cerci fri med Mirante i bortamålet efter en riktigt läcker passning från Niang, men Cerci håller i bollen alldeles för länge så att chansen försvinner. Bara några sekunder efter gör Bacca mål med pannan men colombianen vinkas av för offside. När cirka tio minuter återstår av ordinarie speltid har Destro möjlighet öppna målskyttet då han får bollen vid straffpunkten, men Donnarumma räddar. Två minuter senare gör dock Bologna mål genom Giaccherini, efter att Milan totalt tappat markeringen på den lille italienaren. Mounier slår in bollen från högerkanten och Giaccherini får stå helt ensam vid den bortre stolpen och lägga in bollen i mål. Under matchens sista minuter försöker Milan flytta fram laget och trycka in ett kvitteringsmål, men man är aldrig riktigt nära att göra det. Årets första match slutar med en 0-1 förlust.

Tankar efter matchen

Om vi ska börja med det positiva så tycker jag att Milan spelade ganska bra fotboll under långa perioder av denna match, man skapade bra lägen och etablerade starkt tryck mot Bolognas mål. Problemet låg i den sista tredjedelen och framför allt i avslutningssituationerna, där man inte var tillräckligt kliniska för att få in bollen bakom Mirante. Varken Bacca eller Niang gjorde det de huvudsakligen är på planen för, det vill säga göra mål. Sedan tycker jag även att man i många anfall tog felbeslut när man närmade sig Bolognas mål, man måste jobba på att gå rakare på mål och vara mer bestämd när chanserna väl dyker upp. Tråkigt att förlora en match på grund av ineffektivitet och en markeringsmiss, det gäller att ha marginalerna på sin sida.