Matchrapport: Milan-Atalanta: Bottennapp

Lagen

Milan (4-3-3): Donnarumma, De Sciglio, Mexes, Romagnoli, Antonelli; Kucka, Montolivo, Poli; Cerci, Bacca, Niang.

Atalanta (4-3-3): Sportiello; Raimondi, Paletta, Toloi, Dramè; Grassi, De Roon, Cigarini; Maxi Moralez, Pinilla, Gomez.

Matchen

Milans prestation i den första halvleken är inte särskilt bra, då man knappt skapar en enda kvalificerad målchans under 45 minuters spel. De rödsvarta gör det inte bättre i den andra halvleken, utan det är istället Atalanta som dominerar både i spelet och när det gäller målchanser. Bortalaget skapar målchans efter målchans och hade förtjänat att få utdelning för detta.

Första halvlek

Den första halvleken börjar på ett minst sagt försiktigt och passivt vis. Målchanserna lyser med sin frånvaro och tempot är inte så högt som det behöver vara från Milans sida för att man ska kunna hota Atalanta. I den sjätte matchminuten får Atalanta till ett bra anfall då Pinilla är nära att hitta Gomez inne i straffområdet, men bollen når inte argentinaren. Efter cirka 20 minuters spel lyckas också hemmalaget hitta en kvalificerad målchans, då Carlos Bacca skjuter på en blockerande Atalanta-spelare inne i straffområdet. Många fler chanser än så lyckas varken Milan eller Atalanta skrapa ihop. Något som däremot inte saknas under denna halvlek är tuffa närkamper, vilket i och för sig kan vara ett tecken på vilja och intensitet. Antalet närkamper spelar dock mindre roll när spelet i övrigt lämnar så pass mycket att önska samtidigt som man inte lyckas skapa några bra mållägen. Första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek

Cirka fyra minuter in i den andra halvleken får Bacca ett jätteläge med pannan efter att Cerci slagit en fin frispark. Colombianen är dock offside samtidigt som Sportiello i Atalanta-målet räddar. Två minuter senare får Niang ett bra skottläge men skottet går rakt på Sportiello dock. Efter detta tappar Milan spelet helt och tillåter bortalaget att föra matchen. I den 63:e minuten får Luca Cigarini ett superläge efter ett inlägg från Moralez, men Donnarumma står för en fin räddning på Cigarinis nick. Atalanta fortsätter efter detta att skapa farliga målchanser och Donnarumma får verkligen visa upp sina kvaliteter i målet. Milans spel är vid denna tidpunkt under all kritik och man har väldigt svårt med både försvars- samt anfallsspelet. När klockan passerat 69 minuter serveras Grassi av Alejandro Gomez inne i Milans straffområde och Grassi avlossar ett tungt skott mot Donnarumma. Milans målvakt räddar dock ännu en gång och håller kvar hemmalaget i matchen. I den 79:e matchminuten nickar Luiz Adriano efter en hörna från höger, men bollen räddas på mållinjen av Atalanta-spelare. När en minut återstår av de totalt fyra tilläggsminuterna får Milan ett gyllene läge att avgöra matchen då man får ett riktigt fint kontringsläge. Bollen hamnar till slut hos Cerci som blir friställd med Sportiello. Cerci rundar Atalanta-målvakten men vinkeln blir för snäv och han sätter bollen i utsidan av målburen. Matchen slutar mållöst, 0-0.

Tankar efter matchen

Detta var en riktig plattmatch, på alla sätt och vis. Just när man som supporter trodde att Milan kanske hade något på gång står man för en riktigt usel insats, vilket i och för sig inte är unikt för dagens Milan på något sätt. Bara att hoppas på att detta var en tillfällighet och inte något som kommer att hålla i sig, för så som det såg ut ikväll kan man inte fortsätta. Då blir det storstryk mot Juventus i nästa omgång. En positiv sak som man kan ta med sig från denna tillställning är Donnarummas fortsatt stabila målvaktsspel. Idag räddade han Milan ett antal gånger och visade vilken grym potential han har.