Mihajlovic utmaning till Mancini: “Vinnaren av derbyt donerar till välgörenhet”

Milans tränare Sinisa Mihajlovic har, i ett brev till La Gazzetta dello Sport, utmanat vännen och Inter-tränaren Roberto Mancini att donera pengar till välgörenhet vid vinst i söndagens Derby della Madonnina. 

Här är brevet i sin helhet, översatt från originalartikeln på gazzetta.it: 

– Jag har alltid varit tacksam till människorna i mitt liv som har låtit mig visa mina personliga och professionella kvaliteter. Jag känner att jag är en lyckligt lottad man på grund av de saker jag gått igenom och uppnått, och för mina drömmar som har blivit verklighet.

– Några av dessa lyckliga stunder har jag upplevt i Milano, där jag avslutade min karriär som spelare och där jag nu tagit över som tränare. Att få möjligheten att delta i derbyt, först som spelare och nu som tränare, är vad jag anser ett stort privilegium, en känsla av stolthet och ett märke som jag bär på mitt bröst.

– Jag kommer att säga samma sak till mina spelare innan matchen. Att det är på grund av dessa kvällar, på en arena som San Siro, framför passionerade fans som Milan och Inters, som vi håller på med fotboll. En dag när vi tittar tillbaka på det förflutna kommer vi minnas dessa tider.

– Så jag tänkte att det vore fantastiskt, för de som har haft tur att uppleva detta, att symbolisk ge något tillbaka till den här staden åtminstone två gånger per år på derbydagarna, dagarna då hjärtat av Milano slår på San Siro.

– Jag vill hjälpa dem i den här staden som inte har haft samma tur som oss. Av erfarenhet vet jag att båda klubbarna gör mycket för att hjälpa till. Under den senaste månaden har jag till exempel upptäckt de många initiativ som Milan Foundation tagit.

– Mitt initiativ är något personligt, en “utmaning från hjärtat” som jag ger till någon som har fått mycket från staden Milano, min vän och motståndare vid två tillfällen i år, Roberto Mancini. Det här är tanken: Innan varje derby väljer vi en välgörenhetsorganisation som behöver hjälp och gör en donation, och den som vinner derbyt…får betala. Efter en vinst kommer generositeten vara ännu större än normalt. Skulle vi spela oavgjort kommer vi inte att dela på betalningen, utan då dubblar vi beloppet.

– Jag har alltid tyckt att man ska bidra med hjälp privat och inte offentligt, men jag tror att det här initiativet kan ha en positiv effekt och att fler kan ta efter, kanske bland spelare och fans hos Milan och Inter, som är lojala motståndare men inte fiender.

– Det finns ett problem som har existerat i flera år och som har blivit ännu mer aktuellt under de senaste dagarna: flyktingar. Män, kvinnor, barn, mängder av desperata människor som flyr från krig, folkmord, hunger och fattigdom.

– Det är ett problem som framförallt berör mitt hjärta eftersom jag har upplevt samma sak i mitt land, då inbördeskriget förstörde det forna Jugoslavien. Mina föräldrar och många andra familjemedlemmar var flyktingar som flydde kriget. Mitt i det hemska hade de tur eftersom de hade ett barn eller förälder som kunde hjälpa dem, ge dem ett boende och hjälpa dem flytta.

– Jag hjälpte, så gott jag kunde, människor som jag aldrig hade sett förut. Jag kan inte längre minnas deras namn, men jag kommer ihåg lidandet som gömde sig bakom deras ögon. Ögon som sa mer än tusen ord. Nästan alla som flyr och söker efter hjälp gör det på grund av desperation och jag vet hur svårt det är för en hel familj att flytta, för män och kvinnor att starta ett nytt liv efter 50 eller 60 år.

– Jag vill inte prata om Europeisk politik, eller analysera anledningarna till varför man inte har möjlighet att välkomna alla. Jag vill inte starta debatter då jag bara är en fotbollstränare, men det finns grupper i Milano som hjälper människor att ta sig igenom dessa draman och de behöver vår hjälp.

– Vi väljer en. Det här är en offentlig vädjan att ge en hjälpande hand och göra mer än vad vi redan gör privat. Den som vinner derbyt betalar.

– Mancio, är du med mig?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen