He’s back! (But who’s the man behind the mask?)

1986 släpper Alice Cooper, den i mitt tycke, utmärkta låten “He’s back! (The man behind the mask)”. Och det är han alltså. Mario Balotelli är klar för Milan. En kontroversiell övergång av en kontroversiell spelare. Men vem är Mario Balotelli egentligen? Och vilka historier är sanna? MilanSverige försöker titta bakom masken på Milans nygamla stjärna.

Mario Barwuah föds den 12 augusti i Palermo på Sicilien. Hans biologiska föräldrar har immigrerat till Italien från Ghana och de flyttar 1992 till en liten stad utanför Brescia. 1993 bestämmer myndigheterna att Mario ska placeras i fosterhem. Han hamnar hos Silvia och Francesco Balotelli i en närliggande stad

Till en början spenderar Mario veckan hos fosterföräldrarna och helgerna hos sina biologiska föräldrar men ju mer åren går desto mindre tid spenderar han hos sina biologiska föräldrar. Uppgifterna går här isär om vad som är orsaken. Mario har hävdat att hans biologiska föräldrar övergav honom medans de själva hävdar att så inte var fallet. En sak är åtminstone säkert, Mario beslöt sig för att byta till sin fosterfamiljs efternamn.

Det är väl värt att reflektera över vad det innebär att växa upp i Italien som svart. Rasismen är påtaglig i norra Italien och det faktum att Mario Balotelli är född i Italien spelade knappast någon roll. I kombination med känslan av att uppleva att hans biologiska föräldrar övergav honom framträder en bild av en rotlös person som inte känner att han passar in i samhället.

Men på fotbollsplanen passade Balotelli in. Som 15-åring imponerade han på tränaren, fick dispens av ligan och kunde debutera för Lumezzane i Serie C1. I december 2007 gjorde han debut i Serie A för Inter. Den 13 augusti erhöll Balotelli italienskt medborgarskap och två veckor senare var han uttagen i den italienska u21-truppen. Två år senare debuterade han i a-landslaget.

2012 var det dags för EM i Polen och Ukraina. I en uppmärksammad intervju inför mästerskapet pratade Mario Balotelli om rasismen inom fotbollen och menade att han skulle kliva av planen utifall han utsattes för rasistiska påhopp. Den 10 juni 2012 blev han den första svarta spelaren i ett italienskt landslag i ett VM eller EM.

Men det var inte för det han skulle bli ihågkommen. Utan att ha imponerat under slutspelet fick han chansen i semifinalen mot Tyskland. Vi vet alla hur det gick. Super Mario sänkte den tyska maskinen med sina två mål där det första inte bara var fantastiskt vackert, den efterföljande målgesten har blivit ikonisk.

Efter matchen kablades det ut bilder på hur Balotelli efter att matchen var slut springer ut mot läktaren där hans fostermamma satt. De kramade om varandra och grät. Men den vita och bättre bemedlade uppväxten som fosterfamiljen erbjöd förde också med sitt ett annat sår. Silvia Balotelli är dotter till överlevare från förintelsen. Innan mästerskapet hade det italienska landslaget besökt förintelselägret Auschwitz. Balotelli var märkbart berörd och satt ensam på järnvägsspåren som leder in till hjärtat i den maskin av industriell massdöd som var Auschwitz.

Man kan aldrig ta ifrån en människa hennes upplevelser. Oavsett huruvida Balotellis biologiska föräldrar övergav honom eller inte så är det hans upplevelse. Med en känsla av att ha blivit övergiven och en känsla av att inte riktigt passa in i det land han är född så är det inte konstigt att Balotelli har utvecklats till en mycket känslosam varelse. Bakom den mask av tvära kast mellan briljans på fotbollsplanen och galna upptåg hittar vi en människa vars begåvning på fotbollsplanen är både en förbannelse och en gudagåva. Vad hade Mario Balotelli gjort om han inte hade spelat fotboll? Men hade han inte varit så begåvad på fotbollsplanen hade hans galna upptåg heller inte uppmärksammats. I slutändan är han inte mer än en människa, lika sårbar som vemsomhelst.


Och apropå galna upptåg, nedan listar vi några av de mest klassiska historierna kring Balotelli och huruvida de är sanna eller inte.

  • Mario Balotelli tog sin Ferrari F12 Berlinetta och körde runt på en gokartbana.
    Historien är sann. Gokartbanan var dessutom hans egen.
  • Mario Balotelli uppgavs ha gett en hemlös man 1 000 pund efter att ha vunnit på ett casino.
    Balotelli har själv förnekat historien.
  • Efter att en ung pojke dykt upp på Manchester Citys träningsanläggning ska Balotelli ha frågat pojken varför han inte var i skolan. Han hade då fått som svar att pojken var mobbad i skolan och därför kört pojken tillbaka till skolan och konfronterat mobbarna.
    Historien är, tyvärr, inte sann. Han frågade däremot varför pojken inte var i skolan men vilket svar han fick förtäljer inte historien.
  • Inför derbyt i Manchester, som City vann med 6-1 och Balotelli visade sin numera klassiska “why always me?” t-shit, fick brandkåren rycka ut till Balotelli eftersom han hade råkat tända eld på sitt hus genom att skjuta fyrverkeripjäser inomhus.
    Historien är delvis sann. Balotelli hävdar att han befann sig utomhus och sköt fyrverkerier och att en pjäs flög fel, hamnade i badrummet och satte gardinen i brand. Balotelli medverkade därefter som ambassadör i en reklam för brandsäkerhet.
  • Balotelli ägde en kamouflagefärgad Bentley som han senare gav till lagkamraten Urby Emanuelson som valde att färga den vit.
    Historien är sann.
  • Efter att mamma Silvia skickat iväg Mario för att handla strykjärn, strykbräda och lite städgrejer kom Mario hem med en studsmatta, en fyrhjuling och ett pingisbord.
    Historien är i princip sann. Men ett pingisbord köpte han inte.
  • Balotelli uppgavs ha kastat pil mot juniorspelare från ett fönster, något han fick nästa en miljon kronor i böter för.
    Mario medger att han kastade pil men hävdar att det inte var mot juniorspelare. Men med tanke på böterna så bör han ju ha kastat pilarna mot något olämpligt…
  • Balotelli frågade sin yngre bror om han ville se ett fängelse och gick rakt in i ett kvinnofängelse i Brescia.
    Historien förefaller sann.
  • Balotelli har, under tiden i Inter, medverkat i italiensk TV iförd en Milan-tröja samt kommit till träning med Milan-strumpor.
    Historierna är sanna. Den senare resulterade i att Marco Materazzi klippte sönder strumporna.

Att Mario Balotelli är underhållande vid sidan av planen råder det ingen tvekan om. Låt oss hoppas att han nu är redo för att vara lika underhållande på fotbollsplanen.

Forza Milan!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen