Införrapport: Milan – Atletico de Madrid

Äntligen! Den största turneringen ska spelas. Turneringen där Milan spelar som bäst. Det var månader och dagar sedan sist vi spelade Champions League-slutspel, då var det spanskt motstånd. Ett motstånd som visade sig vara för tufft. Återigen ställs vi mot tjurfäktare ifrån Spanien men denna gång i vit/röd randig skrud. Atletico de Madrid.

Har vi blivit bättre sedan sist?

När vi mötte Barcelona och åkte ur förra årets Champions Legue hade vi haft en tung höst bakom oss med idel besvikelser. Dock hade vi två ljuspunkter som lyfte Milan under våren. Sharaawy hade burit Milan på sina unga axlar ända sedan septemer och lyckats se till att Milan fortfarande hade chans att sluta som ett topplag i ligan med sina mål och sin drivkraft. Till vårsäsongen förstärktes Milan med ytterligare ett par axlar att upp bära laget på. En viss Super Mario såg till att laget spelade på nästan “Zlatan-i-milan-nivå”.  Milan gjorde mål, tog trepoängare och var ett av Europas mest formstarka lag. Sen skulle Milan ställas mot Barcelona. Balotelli hade deltagit i Manchester Citys Champions League-fiasko och fick därför inte delta i Milans Champions Leagueäventyr. Milan lyckades efter en enorm laginsats besegra Barcelona i det första mötet,  för att sedan bli ordentligt överkörda i det andra och Milan var utslagna..

Nu får Balotelli spela, vi har stärkt truppen med rutin i Kaka och Essien och vi har en Taarabt som är i bra form och som kan överraska.

Hur bra är Atletico de Madrid?

Att toppa en serie före två historiskt överlägsna klubbar som Barcelona och Real Madrid är otroligt imponerande. Det har Atletico tidigare gjort. Och att dessutom vara övertygande gruppetta i sin  Champions League-grupp är det än mer. .

Atletico har byggt en maskin som har blivit otroligt kraftfull på kort tid. En stor anledning till framgångarna är tränaren Diego Simeone som har gett tydliga direktiv, visat spelare stort förtroende och som därför har vuxit. Individuellt har Atletico spets genom Diego Costa, David Villa Koke, Arda Turan m.m.  Atletico är ett stabilt och tryggt lag. Det har de bevisat genom att bara bli bättre trots stora spelarförluster som Falcao.  Atletico spelar med ett genomarbetat passningsspel och generalen Gabi fördelar enkla passningar för att sedan skapa vassa lägen i djupled, där Diego Costa och David Villa allt som oftast avslutar effektivt.

Atletico har haft en otrolig form fram till den senaste månaden. Under veckorna som gått har klubben utmanats ordentligt av svåra matcher och skador i truppen, något som har stukat framgångarna. Tre förluster i rad, två mot Real Madrid i cupen och en överraskande i ligan mot Almeria. För att därefter återhämta sig  och vinna tämligen överlägset mot Valladolid.

Har Milan vad som krävs?

Milan kommer från en svajjig säsong som nu börjar stabiliseras alltmer, och i och med tränarbytet har fansen, spelarna och klubben fått nytt hopp. Seedorf har inte briljerat men börjat på något nytt, något som många Milansupportrar tror på. Balotelli har lyfts av Seedorf och därför har hela laget också lyft sig. I ligan har Milan vunnit mot Verona och Cagliari innan de spelade 1-1 mot Torino, ett av Serie As  just då mest formstarka lag. Därefter blev Milan ordentligt överkörda av ett än mer formtoppat Napoli på San Paolo, för att slutligen lyckas besegra ett Bologna som även de haft en positiv trend senaste tiden. Milan har ett offensivt passningsspel med stort bollinnehav och ett defensivt system som inte ska lämna en försvarare ensam. Oförmågan att skapa vassa chanser har gett Milan för lite utdelning, men det känns som det skulle kunna lossna.

Framförallt har vi Champions League i oss. Klubben har det, fansen har det och Seedorf har det. När Milan joggar in på San Siro till ljudet av Champions League-hymnen är Milan alltid favoriter oavsett motstånd.

Milans 5 senaste matcher:

Milan-Verona 1-0

Milan-Cagliari 2-1

Milan-Torino 1-1,

Milan-Napoli 1-3

Milan-Bologna 1-0

Skador/avstängningar Milan: Montolivo och Muntari är avstängda. Sharaawy, Birsa och Robinho är skadade och Honda får inte spela i Champions League för Milan eftersom han har spelat för CSKA i samma turnering.Kaka och Zapata är tveksamma till hur mycket dom kan spela i första första mötet.

Truppen: Abbiati, Amelia, Coppola, Abate, Bonera, Constant, De Sciglio, Mexes, Rami, Zaccardo, De Jong, Emanuelson, Essien, Kakà, Poli, Balotelli, Pazzini, Petagna (n. 95), Taarabt (n. 27)

Trolig starelva: (4-3-2-1) Abbiati, Abate, Rami, Mexes, De Sciglio, De Jong, Essien, Taarabt, Emanuelson, Pazzini, Balotelli

Håll ett extra öga på: Balotelli som har en del att bevisa i viktiga matcher.

Värt att notera: Om Milan tar sig vidare till nästa omgång blir klubben den som tjänar mest pengar på turneringen eftersom Milan får alla Italiens tv-intäkter som det enda Italienska laget.

Atletico de Madrids 5 senaste matcher:

Atletico de Madrid-Real Soceidad 4-0

Atletico de Madrid-Real Madrid 0-3

Atletico de Madrid-Real Madrid 0-2

Atletico de Madrid-Almeria 0-2

Atletico de Madrid-Valladolid 3-0

Skador/avstängningar Atletico de Madrid: Filipe Luis, Tiago, Gimenez och Manquillo missar bägge matcherna.

Truppen: Aranzubia, Courtois, Godin, Alderweireld, Gimenez, Juanfran, Insua, Miranda, Arda, Cristian Rodriguez, Gabi, Mario, Koke, Raul Garcia, Sosa, Diego, Adrian, Villa och Diego Costa.

Trolig startelva: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, Insua, Koke, Gabi, Diego, Arda Turan, David Villa, Diego Costa.

Håll ett extra öga på: Om Atletico skulle ha någon svaghet skulle det kunna vara den relativt oprövade ytterbacken Insua som får chansen pågrund av skador i truppen.

Värt att notera: Atletico de Madrids senaste fem champions-league-matcher på bortaplan. Kan dom ha svårare mot utländskt motstånd än inhemskt? Dock blev Atletico tydlig gruppetta i år.

2013/14. Zenit-Atletico Madrid 1-1

2013/14. Austria Vienna-Atletico Madrid 0-3

2013/14. Porto-Atletico Madrid 1-2

2009/10. Apoel-Atletico Madrid 1-1

2009/10. Chelsea-Atletico Madrid 4-0

 

Matchdag: onsdag 19/2

Tid: 20.45

Kanal: Viasat sport+HD, Viaplay

 

Tips: 2-2 (Essien, Pazzini gör Milans mål och Koke gör två mål för ett effektivt Atletico)

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen