Mexes #5

Genialitet, kaxighet, dåraktighet, passningsskicklighet, glödhet, dumhet. Listan på ord som slutar på -het kan göras lång. Längre kan den bli om den handlar om Mexes, mittbacken och tillika krigaren kan bjuda på mycket, hur mycket? Hittills är det inte många som vet.

30 Mars 1982 föddes en liten pojke i Frankrike. Pojken fick namnet Philippe Mexes. Pojkens fotbollsintresse som skulle ge honom ett namn världen över började vid 12-års ålder.

Fotbollskarriären tog fart i Auxerre där Mexes började spela i ungdomslagen. Hans ledaregenskaper på plan tilldelade honom kaptensrollen i alla ungdomslag. Seniorkarriären tog fart år 1999 i samma klubb. Efter att ha imponerat i den franska ligan och vunnit Coupe de France 2003 blev han värvad till en av Italiens största och anrikaste klubbar och dessutom hunnit bli landslagsman.

Året är 2004 och Mexes har blivit värvad av Roma. Till en början var transfern strulig. Auxerre stämde Roma för transfern, klubben menade att överenskommelsen var bara mellan spelaren och Roma. Klubben (Auxerre) hade inte accepterat transfern. Mexes i sin tur blev avstängd från spel, avstängningen upphävdes några månader senare. I december samma år gjorde han sin debut för Roma. Problemkarusellen skulle inte sluta där. Roma fick inte värva några spelare p.g.a. händelsen kring Mexes. Med problem brukar lösningar komma. Till Mexes lycka i klubbens olycka blev han ordinarie och en nyckelfigur i lagets bygge många år framöver.

Tiden i Roma kan summeras som stabil för Mexes, med sina 183 matcher och 11 gjorda må gjorde han inte många besvikna. Han utmärkte sig för sitt spel med hjärta och ibland kropp, ett par slag och försök till slag har delats ut med åren. Skallningarna är naturliga då han är bra med huvudet i spel också, fråga Zlatan bara som var nära på att få sig en Mexes-skalle en gång i tiden.

År 2011 tog äventyret i Roma slut. Milan värvade den då knäskadade fransosen, debuten dröjde ett tag i och med att han rehabtränade från sin knäskada.

Tiden i Milan känner de flesta av oss till. Frågan är vad man minns bäst av Mexes så länge. Målet mot Anderlecht i CL? Bjudningen till Barcelona i CL-kvarten förra året? Ska man minnas alla gånger han har blivit arg på spelare? Ska man minnas alla nonchalanta passningar? Ska man minnas honom som den brytsäkra och hårdnickande mittbacken?

Det är upp till var och en att avgöra vad man vill minnas. Dock kan man vara objektiv i sin bedömning.

Mexes är en av klubbens bäst betalda spelare. När Thiago Silva lämnade klubben (känns fortfarande som igår..) fick han ett större ansvar i försvaret vilket han har tagit med en viss del bravur. Personligen hävdar jag att Mexes har gått från överskattad till underskattad. Tillsammans med Zapata i mittlåset har han skött sig superbt!

Om vi låtsas att Mexes ska defineras som fotbollspelare måste många egenskaper tas med i beräkningarna. Om vi låtsas att vi har en skål med ett par lappar som beskriver Mexes fotbollsegenskaper. När lapparna dras måste man förklara varför just den egenskapen passar in hos Mexes.

1. Genialitet: Stundtals har han bevisat att han kan göra oväntade saker, målet i CL mot Anderlecht är ett. Jag minns också flera klackförsök i samband med hörnor, den ena prickade stolpen.

2. Stabilitet: Från överskattad till underskattad. Han var överskattad när han värvades till Milan, på senare har han visat sig vara nyttig med sina korrekta brytningar och engagemang på planen. En kugge!

3. Passningsskicklighet: ibland vill han göra för mycket. Ibland gör han för lite. Beroende på vilken dag det är kan Mexes variera från skicklig till nonchalant. Helt klart godkänd om vi jämför med andra.

4. Glödhet: Det brinner alltid i ögonen på Mexes. En kämpe utan dess like.

5. Koncentrationssvårighet: Svar: Ja! För ofta svävar han iväg. Landa!

Utöver fotbollen är Mexes en trebarnspappa, idag lever han ett relativt lugnt liv. Det har inte alltid varit lugnt och sansat kring Mexes. Hans temperament har stundtals fört med sig negativa konsekvenser.

Under hans tid i Roma var han ute på krogen med sin landsman Jeremy Menez. Dagen efter rapporterade tidningar att Mexes fick uppsöka sjukhus. Anledning? Han slogs med någon boxare, boxaren behövde ingen kafferast då han avslutade jobbet relativt snabbt.

Den skandalen är en i mängden av andra skandaler. Ännu en gång, hans heta känslor ställer till det för honom ibland. Minns ni boxen han utdelade på Marco Borriello? Det finns flera fall, har ni tid över är det bara att titta på digtuben.

Oavsett om man är ett fan av Mexes eller inte så är det svårt att undgå hans pondus och aura på plan, likt en trojan, krigar han på. Det är då det blir svårt att motstå, kritisera honom eller höja honom till en viss nivå? Det charmiga är att ingen vet.

 

 

 

Källa: www.goal.com   –  Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen